KÄED EEMALE! Nakkus võib silma sattuda ka käte kaudu, mis on viirusega saastunud.Foto: Vida Press
Eesti uudised
24. märts 2020, 21:40

SILMAARST: viirus võib silma sattuda ka pesemata kätelt

Koroonaviirusega nakatumise vältimiseks pole vaja sõrmi suhu pista või nina nokkida. Ka silmade sügamine ja hõõrumine tuleb unustada. „Viirus võib silma sattuda ka viirusega saastunud käte kaudu,“ kinnitab silmaarst Kadi Palumaa. 

Viirused võivad sattuda silma mitmel moel. „Viirus, ka koroonaviirus, on piisknakkus, mis satub organismi läbi limaskestade,“ selgitab Ida-Tallinna keskhaigla silmakliiniku juhtivarst-oftalmoloog. „Kui silma limaskestale satuvad aerosoolina pritsmed, võib tekkida silmapõletik ehk konjunktiviit. Läbi silma limaskesta, läbi pisarateede võib viirus sattuda ka hingamisteedesse, kuid seda on väga raske kindlaks teha.“

Viirus võib silma sattuda ka siis, kui puudutada silmi kätega, mis on viirusega saastunud. „Seetõttu on soovitatav võimalikult vähe oma nägu katsuda ja silmi sügada ning pesta sagedasti käsi,“ soovitab arst.

Koroonaviirus võib põhjustada ka silmapõletikku, kuid Palumaa sõnul pole silma sümptomid õnneks väga sagedased. „Ühel kuni kolmel protsendil Covid-19 patsientidest tekib ka silmapõletik, mida iseloomustab silmade punetus, kipitus ja eritus silmadest.“

Kuid häirivaid silmapõletikke tekitavad ka teised viirused, nagu näiteks adenoviirus. „See tekitab patsiendile hulgaliselt kaebusi, nagu pisaratevoolu, silma limaskesta punetust ja turset, valu ja nägemise hägustumist,“ kirjeldab Palumaa.

Kas läätsesid võib kanda?

Kuidas peaks praeguse pandeemia ajal käituma läätsekandjad? Kas targem oleks eelistada hoopis prille või piisab hoolikast hügieenist? „Läätsekandjad teavad, et läätsesid ei tohi silma panna mitte kunagi, kui inimene on viirushaige – ka siis, kui silmasümptomeid (veel) ei ole,“ selgitab Palumaa. „Sellisel juhul tuleb kanda prille, sest konjunktiviidist võib edasi areneda silma sarvkesta põletik ehk keratiit, mis on kordades raskem haigus ja vajab pikaajalist ravi.“

Arsti sõnul võib läätsesid praegu kanda küll, kui inimene on terve ja järgib reegleid, mis on nende kasutamisel elementaarsed – enne läätsede silma panemist või silmast võtmist tuleb alati pesta käsi. Samas võib prillidest olla kasu muul moel – need kaitsevad paremini piisknakkuse eest, mainib arst.

„Viiruslikud silmapõletikud spetsiifilist ravi ei vaja, aitab tihedast silmade niisutamisest kunstpisaratega,“ soovitab Palumaa.

Puhka silmi!

Praegu on paljud sunnitud töötama kodukontoris, kus tingimused ei pruugi olla kuigi silmasõbralikud – arvutiga ollakse köögilaua taga, lösutatakse diivanil või voodis. Silmi koormavad pikad töötunnid, ebasobiv valgus või valel kõrgusel ekraan. Palju vaba aega kulub nutiseadmete näppimisele. Pole ime, kui vaevatud silmades kipub tekkima lausa põletik. „Silmi tuleb puhata ka kodustes tingimustes,“ toonitab silmaarst. „Liiga palju ekraane vaadates võivad süveneda kuiva silma sümptomid, seetõttu peab silmi vahepeal ka puhkama ning vajadusel kasutama silmade niisutamiseks kunstpisaraid.“ Ja ikka tuleb hoolikalt pesta käsi – enne ükskõik milliste silmatilkade kasutamist!

Silmaarst Kadi Palumaa Foto: Erakogu

Lõpeta näo katsumine!

Veel enne pandeemia puhkemist kirjutas üks USA terviseekspert – kui me ometi suudaksime lõpetada oma näo puudutamise! Ta nimetas seda viiruse ohjeldamisel lausa tähtsaimaks abinõuks. Kuid näo katsumine, olgu see nina nokkimine, huulte puudutamine või silmade hõõrumine, on inimestele sageli nii omane, et nad teevad seda märkamatult isegi mitukümmend korda päevas. CNN tõi sellise automaatse käitumise näiteks terviseeksperdi, kes tegi ettekannet, kuidas tuleb vältida nina, suu ja silmade katsumist, kuid järgmisel hetkel niisutas suus sõrme, et lehekülgi oleks lihtsam keerata.

Suurbritannia tervisekäitumise professor Susan Michie soovitab, et nakatumise vältimiseks pole vaja tõsta käsi õlgadest kõrgemale, välja arvatud siis, kui kammid juukseid. Tema arvates tuleks vajadusel ka teistele inimestele märku anda, et nad ei tohiks oma nägu katsuda.