Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
26. märts 2020, 11:08

Kahe päevaga lisandus 134 nakatunut, Saaremaal jõudis koroonaviirus hooldekodusse (2)

Neljapäeva, 26. märtsi hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 538  inimesel, teste on kokku tehtud 7090.  Saaremaal tuvastati nakatumine kahel hooldekodu elanikul.

Lähtuvalt algandmete allika muutusest ja ka testimise suurenemisest lisandus 25. märtsil avaldatud laboriandmetega võrreldes täna 134 uut positiivset juhtu. Nüüdseks tehakse keskmiselt 1000 testi päevas.

„Täna avaldatud andmed on sisuliselt viimase kahe ööpäeva tulemus. Sellest tulenevalt tegi ka positiivsete analüüside statistika järsu hüppe,“ ütles täna terviseameti kriisistaapi juhtiv Ragnar Vaiknemets, kelle sõnul aitab terviseinfosüsteemi päringutele üleminek andmeid edaspidi kergemini koguda. „Homsest peaks olukord normaliseeruma, sest saame andmeid positiivsete testide kohta samadel alustel kui täna.“

Enim lisandus positiivseid analüüsivastuseid Harjumaal (59), Saaremaal (54) ning Tartumaal (10). Vanusgruppide vaates on ligi veerand (23 protsenti) positiivselt testitutest vanemad kui 60 eluaastat. Detailseid vanusgrupi tulemusi ja laborite laekunud tulemusi  tervise- ja heaoluinfo süsteemide keskus (TEHIK) täna veel kontrollib, mistõttu vanusgrupi andmeid avaldame kontrollide järgselt. 

Eileõhtuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 29 patsienti, neist 7 on intensiivravis ning 6 on kriitilises seisundis. Eile pärastlõunal suri üks COVID-19 haigestunud inimene.

 

Saaremaal nakatus kaks hooldekodu elanikku

Saaremaa Südamekodu kahe elaniku koroonaviiruse analüüs osutus positiivseks. Mõlemad hooldekodu elanikud paigutati kolmapäeva õhtul Kuressaare haiglasse ravile, nende seisund on stabiilne ning nad on arstide järelevalve all.

Terviseameti lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkami sõnul võetakse proove nakatanutega kokku puutunud elanikelt ja töötajatelt ning rakendatakse vajalikke täiendavaid ohutusmeetmeid. „Oleme hooldekoduga pidevas kontaktis ning tegeleme kontaktsete väljaselgitamisega,“ ütles Kadri Juhkam, kelle sõnul hooldekodu ruumid puhastatakse ning testitulemuste selgumiseni on elanike liikumine ka hooldekodu siseruumides piiratud. Hooldekodus on hetkel 40 elanikku.

“Terviseameti soovituste kohaselt asusime ise oma elanikke ja töötajaid testima. Kõik töötajatega seotud proovid on olnud seni negatiivsed. Ühel elanikul olid haigusetunnused ning palusime testida ka täiendavalt kahte elanikku, kes temaga kokku puutusid,” ütles Saaremaa Südamekodu juhataja Piret Pihel. “Praeguseks on teada, et kahe inimese puhul, kel proovi võtmise ajal polnud nähtavaid haigustunnuseid, on proovi tulemus osutunud paraku positiivseks. Panime maja isolatsiooni juba ülemöödunud nädalal ning oleme üritanud teha parima, et kaitsta oma elanikke ja töötajaid, kasutades isikukaitsevahendeid nii palju kui võimalik.”

Piheli sõnul on hooldekodu erinevad korrused tsoneeritud ja praegu on soovitatud kõigil elanikel olla tubades, et kontaktide arv oleks minimaalne. “Koostöös terviseameti, sotsiaalkindlustusametiga ja Saaremaa vallaga teeme oma parima, et hoida olukord stabiilsena,” lisas Pihel.

 

Eesti andmeid kuvava koroonakaardi leiab veebilehelt www.terviseamet.ee/koroonakaart

Terviseamet, sotsiaalministeerium ning riik tervikuna töötab selle nimel, et tarnida Eestisse rohkem isikukaitsevahendeid. Eesti osaleb Euroopa Komisjoni ühishankes, kus soetatakse hingamiskaitsevahendeid, kindaid, kaitserõivaid ja –prille. Euroopa Komisjoni ajakava kohaselt võib hange nihkuda maikuusse.

Lisaks on terviseamet sõlminud kaks lepingut, millest ühega telliti märtsi alguses 50 000 FFP3 respiraatorit, neile lisaks veel 85 000 FFP3 respiraatorit. Pooleaastane raamleping võimaldab tellida kuni 260 000 maski.

Märtsi lõpuks peaks meieni jõudma 200 000 kolmekihilist kirurgilist maski, kuid peame arvestama, et tarneaeg pikeneb. Ka käivad läbirääkimised FFP2 tarnijatega ning teeme kõik, et need jõuaksid lähinädalatel Eestisse. Terviseamet saab isikukaitsevahendeid peamiselt läbi Eesti tarnijate ning Hiina tootjatelt. Paraku peame aga arvestama sellega, et praeguses olukorras on logistikaettevõtetel erinevaid tõrkeid ning tellimuste tarneajad võivad viibida.

Sümptomite (köha, palavik) avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised. Koroonaviirusega seotud küsimustele on ööpäevaringselt avatud tasuta häirekeskuse infotelefon 1247. Haiglates ja hooldekodudes on alates eilsest telefoniteel võimalik vestelda hingehoidjaga.

Hingamisraskuse või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbrile 112.

Testi vajalikkust hindab arst ning seda tehakse tervislikel näidustusel. Kui inimene haigestub, siis peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimalusel teavitama haigestumisest inimesi, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega, nagu köha, väike palavik, tuleb püsida kodus ja vajadusel leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.