HelsingiFoto: TASS/Scanpix
Maailm
27. märts 2020, 11:30

Avaldatud 26. märtsil, uuendatud 27. märtsil kell 8.55 ja 11.30

VÕITLUS KOROONAVIIRUSEGA: Soome keerab kesköö saabumisel Uusimaa maakonna lukku (2)

Soome valitsus otsustas kolmapäeva õhtul koroonaviiruse leviku tõkestamiseks keelata kuni 19. aprillini pealinna Helsingit hõlmavasse Uusimaa maakonda sisenemise ja sealt lahkumise. Otsus vajab veel parlamendi heakskiitu. STT andmetel jõustub keeld keskööst, vahendab YLE Uutiset.  

Siiski lubatakse inimestel liikuda üle Uusimaa maakonna piiride tööasjus ja  kaalukatel isiklikel põhjustel. Keelatud on aga liikumine puhkuse või vaba aja veetmise eesmärgil.

Liikumiskeeldu hakkab valvama politsei, kes saab liikluse suunamiseks abi  kaitseväelt. Ühistransport jääb senise plaani järgi mingis ulatuses toimima.

Uusimaa maakonna piiridele pannakse teesulud ning suletakse ka väiksemad teed, selgitas neljapäeval Helsingi politseijaoskonna politseiülem Lasse Aapio. Ta lisas, et teesulge tuleb 30-40 tükki. Samuti teostab politsei järelevalvet  raudteeperroonidel ja rongides. Uusimaa piiriületajal tuleb politseile selgitada reisi eesmärki ja sihtpunkti. 

Uusimaa maakonnas elab 1,7 miljonit inimest ja seal on koroonaviirusega nakatunuid tuvastatud rohkem kui mujal riigis. Valitsus palus inimestel enne Uusimaa sulgemist naasta oma suvilatest tagasi koju.

Soomes oli reede lõunaks diagnoositud 1035 koroonaviirusega nakatumist. Haiglaravil viibis 96 inimest, kellest 24 vajas intensiivravi. Haigusesse Covid-19 on surnud viis inimest.

Soome valitsus teatas reedel, et koolid jäävad suletuks ka pärast 13. aprilli, mis oli piirangute esialgne tähtaeg. Valitsus langetab uue otsuse järgmisel nädalal.  Võimalik, et piirangud kehtivad veel kuu aega. Välistatud ei ole, et piiranguid pikendatakse maikuu lõpuni, kuid võimalusel tühistatakse need varem.