Nii käib uue kiire koroonatesti proovi võtmine.Foto: Kuvatõmmis / USA ravimiamet
Eesti uudised
26. märts 2020, 16:57

Haiglad ihkavad koroonatesti, mis annaks vastuse 45 minutiga, aga terviseameti veski jahvatab aeglaselt (1)

Praegu üle Eesti kasutatav koroonaviiruse test annab vastuse minimaalselt nelja tunniga. Haiglad tahaksid tellida Ühendriikidest väledamat testi, et haiglasse saabuja saaks esmase diagnoosi vaid 45 minutiga, kuid selleks on vaja terviseameti luba, mis tuleb pika vinnaga.

Esmaspäeval sai Ühendriikide ravimiametilt (FDA) erakorralise heakskiidu Xpert Xpress SARS-CoV-2 test, mida võib suure lombi taga edaspidi kasutada koroonaviiruse tuvastamiseks. Et sama testi kasutada ka Euroopas, läheb üldiselt vaja CE-sertifikaati. Üldiselt, praegu on aga sõna otseses mõttes eriolukord.

„Meieni on jõudnud informatsioon, et Terviseamet ei pea vajalikuks Cepheid koroonaviiruse RNA testi XPERT XPRESS SARS-Cov-2 test Eesti turule toomist. Põhjenduseks CE-sertifikaadi puudumine (on olemas FDA EUA) ja et Eestis on juba vastav test turul olemas,“ kirjutasid kolmapäevases kirjas terviseametile Tartu Ülikooli Kliinikumi kriisikomisjoni esimees Joel Starkopf  ja Ühendlabori direktor Anu Tamm. Meditsiiniekspertide sõnul aga midagi sarnast Eestis tegelikult turul pole ning just ameeriklaste loodud testi on kõik Eesti haiglad oodanud.

Kiire test, mitte kiirtest

„Terviseameti probleem on selles, et neil on vaja erinevaid sertifikaate, FDA või Euroopas pigem CE. Aga kõik see võtab aega. Kõik need testid on tehtud tohutu kiirusega ja kuna me kõik neid hirmsasti vajame, tahame neid ka kohe kiiresti kasutusele võtta,“ selgitas Tamm Õhtulehele.

Kõige olulisem faktor uue testi puhul oleks ajafaktor. Jutt ei käi „kiirtestist“ nii nagu eelnevatel nädalates on meedias räägitud – tegu oleks ikka haiglas professionaalide poolt võetava proovi ja tehtava analüüsiga, kuid seda saaks teha juba olemasolevates masinates ja kordades kiiremini.

„Tavaline test kestab kuni neli tundi ja seda ei alustata kohe – me peame proovid kokku koguma ja nendega alustatakse teatud kellaaegadel. Kui alustame kell kuus, aga proov on saabunud kell neli, siis tuleb kaks tundi veel juurde, sest me ei saa neid ükshaaval teha,“ nendib Tamm. Sellised testid sobivad inimestele, kes käivad perearsti saatekirjaga proovi andmas ja püsivad koduses isolatsioonis. Näiteks erakorralise meditsiini osakonnas on nii pikk ooteaeg aga kurnav.

Tamm jätkab: „Uus test kestab 45 minutit ja selle saab niipea, kui ta saabub, masinasse pista ja ära teha. See on haiglatele oluline, see pole masstestimiseks.“

Lisaks on Eesti haiglates juba aastaid kasutatud Cepheidi firma gripiteste. Koroonaviiruse kahtlusega patsiendilt võetud proove saaks analüüsida samas aparatuuris. „Me kõik oleme seda pikki silmi oodanud, sest selle firma masinad on meil olemas ja töötajatel ka väljaõpe. Me loodame, et see tuleb võimalikult kiiresti,“ ütles Tamm ja lisas, et nende teavituskampaania mõjul on ka terviseametist tulnud esmaseid signaale, et jää on hakanud testi heaks kiitmise osas liikuma.

Kallim kui praegune tavatest

Kliinikumi ühislabori juhi sõnul võib eeldada, et haiglate ihaldatud test on kallim, kui tavatest, mida Eestis tehakse. Samas tähendab selle kiirus, et näiteks õnnestub oluliselt säästa haiglates defitsiitsete isikukaitsevahendite kasutamist. Tamm selgitab: „See on puhtalt selleks, et patsienti, kes tuleb EMOsse [või otse intensiivraviosakonda], saaks kiiremini käsitleda ja vastu võtta otsused, kas ta on puhas ja läheb puhtasse osakonda või Covid-haige ja läheb Covid-osakonda. Kui nad seda ei tea, siis tuleb niikuinii kanda defitsiitset kaitseriietust.“

Terviseameti peadirektori asetäitja Jelena Tomasova ütles ERRi uudisteportaalile, et suur probleem ongi CE-märgisega. Kes tahab, et tema testi tellitaks, peab selle märgise endale muretsema.

„CE-märgistuse taotlemine on tõesti pikk protsess, kuid reeglina need ettevõtjad, kes tulevad Euroopa Liidu turule, teavad, et CE märgistus peab olema,“ selgitas Tomasova. Tema sõnul pakutakse uusi teste väga palju ja enne otsustamist peavad spetsialistid vähemalt mõned päevad aru pidama.