Riigihalduse minister Jaak AabFoto: Youtube/ValitsuseUudised
Eesti uudised
27. märts 2020, 12:00

VIDEO | Riigihalduse minister Aab: ilma lisatarneta on Eestis isikukaitsevahendeid üheks kuni kaheks nädalaks

Igapäevasel eriolukorra pressikonverentsil anti reedel ülevaade hetkeolukorrast ja isikukaitsevahendite juurde hankimisest.

Plaani järgi on kohal terviseameti staabis esmatasandi abi korralduse eest vastutav sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste, riigihalduse minister Jaak Aab ning statistikaameti direktor Mart Mägi. Teemad on ülevaade hetkeolukorrast, valveperearstikeskuste käivitamine ning plaanilise ravi peatamine väljaspool riikliku haiglavõrku (hambaravi, erameditsiin). Samuti isikukaitsevahendite tellimuste hetkeseis ning anonümiseeritud liikuvusanalüüs.

Paluste: kahjuks ei ole ükski Eesti maakond puutumata

Terviseameti esindaja Heli Paluste alustas sõnavõttu pöördumisega noorte poole. „Tulemas on nädalavahetus ja mul on palve. Palun ärge minge oma vanavanematele külla. Kaitskem üksteist ja suhtugem piirangutesse väga tõsiselt,“ sõnas ta. 

Viimase ööpäeva jooksul lisandus kokku 1010 uut testi, millest 37 olid positiivsed. Kõige enam nakatunuid on Harjumaal, järgnevad Saaremaa ja Võrumaa. „Täiesti puutumata ei ole täna kahjuks ükski maakond,“ sõnas Paluste.

Paluste teatas, et nüüdsest on muutunud andmete kogumine. Kui seni raporteerisid kõik laborid oma andmeid terviseametile, siis nüüd tuleb info läbi tervise infosüsteemi.

Minister Aab: tellime Hiinast suure hulga isikukaitsevahendeid

Minister teatas, et eelmisel nädalal hakkas selguma see, et nii desinfitseerimisvahendid kui isikukaitsevahendid on defitsiitsed. „Viisime selle lahendamiseks läbi ka raamhanke. On tõsine probleem, et tooteid pole apteekides saada. Ütleme nii, et see probleem peaks lahenema, hulgimüüjad ütlevad, et neil peaks varsti kaupa juurde tulema. Hoiame olukorral silma peal,“ sõnas Aab.

Isikukaitsevahendite probleem on olnud kogu aeg üleval. „Lühidalt öeldes hakkas probleem kohale jõudma eelmisel nädalal. Nägime, et tavalised lepingud ja tarned ei toimi. Haiglad annavad oma parima, et vahendeid jätkuks. See kõik on segamini praegu ja koos sotsiaalministeeriumi ja PERHiga jõudsime sinna, et Eesti saatkond Hiinas valis välja neli pakkujat, kellest ühega eile kella kolmest öösel hakkasime läbirääkimisi pidama. Need läbirääkimised kestsid 12 tundi ja olid väga väsitavad. Selle käigus saime ka hinda alla. Puudus on maailmas hinna üles tõstnud,“ rääkis Aab. Ta lisas, et selle kindla pakkumise puhul kontrollitakse ka kindlasti üle kauba taust, et mitte petta saada. „Samas saan ma aru, et hooldekodud ja muud asutused on meeleheitel ja teevad lepingud väiksemate isetootjatega,“ ütles ta.

Aab kinnitas, et see hange ei ole viimane õlekõrs ja pakkumistest puudust ei ole. „Kõik on töös. Prioriteet on praegu see, et oleks olemas kirurgimaskid ja muud maskid haiglatele, sotsiaaltöötajatele, politseile ja teistele,“ sõnas ta. 

Aabi sõnul on enamiku kaitsevahendite osas Eestis umbes nädalane varu, osadel on varu kaks nädalat. Seda olukorras, kui tarnetega enam kaitsevahendeid Eestisse ei jõuaks. Aab märkis, et see info võib muutuda koos sellega, kuidas muutub isikukaitsevahendite kasutamise vajadus.

Mägi: me ei tee jälitustegevust

Statistikaameti esindaja Mägi seletas, et praegu tehakse koostööd telekomifirmadega, et jälgida seda, kuidas Eestis inimesed liiguvad. Eesmärgiks ei ole Mägi sõnul inimesi luurata ega jälitada. Statistikaamet analüüsib mobiilide liikumist nii, et inimeste anonüümsus oleks tagatud.

„Oleme jõudnud operaatoritega kokkuleppele, et see töö toimub nende majades, et tagada anonüümsus. See ei toimu reaalaajas. Millised on liikumismustrid ja kas inimesed püsivad oma tavapärases liikumispiirkonnas? See on oluline, et me seda teaksime ja selleks analüüsi läbi viiksime,“ ütles ta. Analüüs peaks valmima järgmise nädala jooksul ja statistikaamet plaanib seda infot jooksvalt uuendada.