Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
1. aprill 2020, 12:49

ÜLEVAADE: kust ja kui palju riik isikukaitsevahendeid hangib?

Riigihalduse minister Jaak Aab teatas, et 1. aprilli seisuga on kogu isikukaitsevahendite tarne küsimus koondunud rahandusministeeriumisse. Tegutsetud on kahel suunal – tehtud on suur tellimus Hiinast ja mitu väiksemat tellimust.

Hiina lepingu kogumaksumus on 11,4 miljonit dollarit (10,4 miljonit eurot). Aabi sõnul on tehtud tellimus suuremahuline, sest see sisaldab nii haiglate, hooldekodude, päästeameti, politsei- ja piirivalveameti ning teiste ametkondade ühe kuu vajadusi.

Tellitud on järgnevaid isikukaitsevahendid:

·       kirurgiline ühekordne mask – 5,5 miljonit

·       respiraatormask FFP2 – 2 miljonit

·       respiraatormask FFP3 – 100 000

·       kaitseprillid – 100 000

·       kindad – 25 miljon paari

·       kolme erinevat tüüpi kaitsekitleid – 1,1 miljonit

·       peakatted – 500 000

·       jalanõude katted – 2 miljonit

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on sõlminud lepingu rahvusvahelise logistikafirmaga. Lepingupartner koordineerib erinevatelt tootjatelt kaupade vastuvõtmise Shanghais ja korraldab kaubaveo nelja lennureisiga, millest esimene peaks maanduma 6. aprillil. Oleme veendunud ettevõtte professionaalsuses – infovahetus on kiire ja selge.  

Lisaks Hiina lepingule on riik sõlminud viis kokkulepet väiksemate koguste peale, millest kaks peaksid saabuma selle nädala jooksul. Nendes tellimustes on sees respiraatormaskid, kirurgilised maskid, kindad, kaitseprillid ja kitlid.

„Palun olla mõistev, kui tarneajad muutuvad. Kinnitan, et töötame iga päev selle nimel, et isikukaitsevahendid jõuaksid meieni võimalikult kiiresti. Tänan kogu valitsuse nimel mõistva suhtumise eest,“ palus minister Aab.

Hangete ja lepingute sõlmimise protsessi on toetanud Riigi Tugiteenuste Keskus, kes osutab riigihangete korraldamise tugiteenust. Lisaks on kogu protsessi kaasatud sotsiaalministeerium, välisministeerium, Terviseamet, Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Hiina saatkond. Suure kummarduse soovin teha ka Eesti ettevõtjatele, kes on pannud oma õla alla väiksemate koguste hankimisel.