Koroonaviiruse pressikonverents sotsiaalministeeriumisFoto: Teet Malsroos
Uudised
6. aprill 2020, 12:00

VIDEO | ERIOLUKORRA UUDISED: rahvas hakkab piirangutest väsima

Igapäevasel eriolukorra pressikonverentsil räägitakse esmaspäeval testimisest, liikumispiirangutest ja valitsuse viimasest sotsiaalkampaaniast, mis soovitab inimestel oma kodudes püsida.
 

Plaani järgi on kohal Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Kristi Talving, PPA Põhja prefekt Kristian Jaani ning valitsuse kommunikatsioonikeskuse staabijuht Siim Kumpas. Teemad on hetkeolukord ja testimine, liikumispiirangud kaubanduspindadel ning järelevalve, samuti alanud sotsiaalkampaania, millega kutsutakse Eesti inimesi ennetama koroonaviiruse tahtmatut levitamist.

Terviseamet: viirus pakib end alles lahti

Kadai teatas, et kõikidest testitutest on positiivseid juhtumeid endiselt umbes 5 protsenti. Surmajuhtumitest on haiglas registreeritud 17 juhtumit ja kokku on esmaspäevase seisuga koroonaviirusesse surnud 19 inimest.

„Eesti haigestumist iseloomustab see, et tänastel andmetel on teadaolevalt 100 inimest need, kelle puhul toimus nakatumine välisreisil. Tänase seisuga on ligi 70 tervishoiutöötajat saanud positiivse COVID-19 diagnoosi,“ sõnas Kadai.

Kadai sõnul on maailmamõõtmes viiruse levik veel intensiivne ja nakatumine on tõusutrendis. Sama olukord on tema sõnul ka Euroopas, kuid ta lisab, et võrreldes maailmapildiga ei ole tõusutrend olnud nii selge. „Hetkel on teadlased välja pakkunud haiguse lõpuks väga erinevaid prognoose, mis on sageli vastukäivad,“ rääkis Kadai. Kuigi tema sõnul võib Eesti olukorraga esialgu rahul olla, siis maailma vaadates pakib viirus end alles lahti.

Kadai sõnul on sellel nädalal väga terav arutelu näomaskide üle. Tema sõnul peavad inimesed mõtestama, millised maskid on kellele mõledud ja mida maski kandmisega soovitakse saavutada.

Majandusministeerium: kauplused on tublid

Talving seletas lahti uued kaubanduskeskustele määratud piirangud. Kõik kauplused peavad pakkuma käte desinfitseerimise võimalust ja samuti on määratud piirang sellele, kui palju tohib kliente korraga poes olla. Lisaks nendele piirangutele kehtib kauplustes ka üldine 2+2 avaliku liikumise piirang. Uued reeglid kehtivad eranditult kõikidele kauplustele. „Kauplused peavad vaatama, et ka ukse taga ootavad inimesed täidaks 2+2 reegleid,“ lisas ta.

Talving kiitis kauplusi senise tubli töö eest. Ta märkis, et paljudes poodides on kassade juures maha tõmmatud jooned, et kliendid hoiaksid 2meetrist vahemaad.

„Meis kõigis kasvab tüdimus ja rahulolematus nende meetmetega. Oluline on mõista, et meie kõigi käitumine täna mõjutab viiruse levikut. On oluline, et me kõik hoiaksime vajalikku vahemaad ja peaksime aprilli vastu. Nii saame päris soojade ilmade ajal minna välja,“ ütles ta lõpetuseks. 

PPA: kaupmehed on nutikad

„Inimesed saavad piirangutest aru. Küll aga näitas möödunud nädalavahetus, et ilusate ilmadega lähevad inimesed sageli RMK matkaradadele,“ sõnas Jaani. Ta lisas, et kuigi inimesed hoiavad ilusti 2meetrist vahemaad, siis ka matkarajal on võimalik käsipuude pinnalt või mujalt saada nakkus külge. „Tegime selgitustööd palju. Linnades liigub vähem inimesi, maal rohkem. On mõistetav, et kena ilmaga on keeruline kodus olla. Üleskutse püsida kodus on ainuõige. Palume sellest kinni pidada,“ rääkis Jaani.

Jaani teatas, et möödunud nädalavahetuse käis politsei ka kontrollimas seda, kas kauplused peavad uuest piirangutest kinni. Tema sõnul on kauplejad olnud tublid. „On välja mõeldud väga huvitavaid lahendusi, nagu piiratud ostukorvid. Kaupmehed on väga nutikad ja nende pingutust on igal sammul näha,“ kiitis ta.

Inimesed hakkavad piirangutest väsima

Kumpas tunnistas, et uue kampaania taga on ka teadmine, et inimesed hakkavad eriolukorra piirangutest väsima. „Palume jätkuvalt, et kõik püsiksid kodus ja kannataksid selle eriolukorra ära. Vaid nii saame me sellest kriisist üle,“ lisas ta.