Soome politsei Uusimaa piiriületust kontrollimas.Foto: Imago/Scanpix
Maailm
7. aprill 2020, 13:06

Avaldatud kl 10.51, täiendatud kl 13.06, 14.59

PIIRANGUD: Soome peatab laevareisijate veo Eestist. Finnair taastab vastukaaluks lennureisid (2)

Soome valitsus teatas, et piiriületuse karmimad meetmed kestavad vähemalt 13. maini. Laevafirmadel soovitati lõpetada ka reisijapiletite müük, sealhulgas lõpeb reisijatevedu Eestist. Finnair aga teatas, et järgmisest nädalast taastub Tallinn-Helsingi lennureisid.

Teisipäeva hommikul toimunud valitusese erakorralisel istungil otsustati laiendada liikumispiiranguid Soome piiril vähemalt 13. maini, teatab Iltalehti. Valitsuse eesmärk on vähendada liikuvust Rootsi-Norra piiril loomuliku tööhõive piirkonnas. Reisida saavad vältimatut tööd tegevad inimesed, näiteks tervishoiutöötajad, päästetöötajad, eakate hooldajad ja kaubavedajad. Töö tõttu hädavajadusel reisival inimesel peab olema püsiv tööleping, mille näitamine piiril tõendab, et reis toimub vältimatu töö tegemiseks. Riiki sisenemise vältimatu vajaduse otsustab Soome piirivalve. Kehtib üldine 14-päevane eneseisolatsiooni nõue.

Transpordiminister Timo Harakka teatas, et praktiliselt lõpeb ka laevade reisijatevedu. Valitsus soovitas Soome, Rootsi, Eesti ja Saksamaa laevafirmadel reisijatele piletimüük lõpetada. Seega lõpeb Tallinna ja Helsingi vahel kogu laevaliiklus, mis pole seotud kaubaveoga. Otsus jõustub 11. aprillil ehk ööl vastu laupäeva – tollest kuupäevast alates ei võta Grupi laevad Megastar, Baltic Princess ja Galaxy jalgsi või autoga reisijaid peale Eestist ega Rootsist Soome suunal. Reisijaid ja sõidukiga reisijaid võetakse endiselt peale Soomest Eesti ja Rootsi suunal. Praeguse info kohaselt kehtib piirang 13. maini 2020. Kaubavedu ja kaubavedajate transport riikide vahel jätkub mõlemas suunas. 

Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene tõdes, et Soome otsused tekitavad nõutust. „Ühelt poolt eelistatakse reisijate vedamiseks väikseid lennukeid, kus reisijatel pole võimalik nõuetekohaselt sotsiaalselt distantseeruda ning teisalt pole meil lubatud enam pardale võtta SynLabi sõiduautot, mis transpordib kahe riigi vahel koroonatestide proove,“ kommenteeris Nõgene.

Laevaliikluse piiramisele vastukaaluks teatas Soome lennufirma Finnair, et plaanib taas Tallinna ja Helsingi vahel lende alustada. Finnairi kodulehelt võib tuvastada, et esimene selline lend toimub 14. aprillil. Graafikus on igal argipäeval kirjas kaks lendu – esimene lõuna paiku (11.55) ja teine õhtul (21.45). Nädalavahetustel toimuvad vaid lõunased lennud. Siiski kehtivad ka lennukiga Soome piiri ületamisel reisijatele põhjanaabrite poolt kehtestatud piirangud ja isolatsiooninõue.

Vastupidiselt ülejäänud piirangute karmistamisele arutas Soome valitsus Uusimaa piirkonna karantiiniolukorra leevendamist. Ohisalu arvates võib strateegia kiirelt muutuda ja Uusimaal võivad juba 19. aprillil liikumispiirangud kaduda. Siseministri hinnangul pole ühe maakonna piirangutel mõtet, kui ka mujal riigis levib koroonaviirus sarnaselt. Ohisalu tuletas ka meelde, et Uusimaa liikumispiirangud nõuavad palju politsei ja ajateenijate ressursse.