Arkadi PopovFoto: Robin Roots
Eesti uudised
8. aprill 2020, 12:36

VIDEO | ERIOLUKORRA UUDISED: koroonaviiruse tõttu suri Eesti esimene tervishoiutöötaja (2)

Kolmapäeval kell 12 toimuval asutusteülesel pressikonverentsil annavad olukorrast ülevaate Terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht ja PERHi erakorralise meditsiini ülemarst-keskuse juhataja Arkadi Popov, sotsiaalminister Tanel Kiik, rahvastikuminister Riina Solman ning haigekassa juhatuse esimees Rain Laane. Teemadeks on veel valitsuskomisjoni arutelud, haiguspäevade hüvitamine ning usupühade tähistamine eriolukorra tingimustes. 

Doktor Popov: koroonaviirusesse suri Eestis esimene tervishoiutöötaja

Doktor Arkadi Popov teatas, et teisipäeva õhtul suri Eestis esimene tervishoiutöötaja, Kuressaare haigla 53aastane hooldaja. "See on väga raske aeg, aga meie meedikud peavad edasi liikuma." 

Hiljem ajakirjanike küsimustele vastates ütles Popov, et kokku on 102 meditsiinitöötajal diagnoositud koroonaviirus. "Hetkel võib öelda, et tervishoiutöötajad on lõviosas terved ning infektsioonikontroll on haiglates efektiive," ning avaldas lootust, et positiivne trend jätkub ja haigusjuhtudega saadakse igalpool hakkama. 

Kui inimesel on tulemas plaaniline arsti vastuvõtt, siis võtab iga haigla ja kliinik patsiendiga ise ühendust ning leitakse koos lahendus: kas lükatakse vastuvõtt edasi, tehakse visiit interneti teel või jäetakse visiit üldse ära.

Ta teatas, et alates kolmapäevasest pääsevad testima kõik, kellel on koroonaviiruse sümptomid. Edaspidi ei testita ainult riskirühmas inimesi, vaid perearstid saavad testi määrata kõikidele sümptomitega inimesi. 

"Leidsime, et olukord Eestis on ebaühtlane. Näeme laialdast levikut Saaremaal, aga mandril on positiivsete testide arv olnud väike. Laialdase testimisega loodame avaldada tõsist mõju epideemia kontrolli alla võtmisele," rääkis Popov.

Hiljem ütles Popov, et kirurgiline mask aitab haigestunut inimest ning kaitseb, et ta ei levitaks haigust edasi. "Mask on kindlasti vajalik rahvarohkes kohas liikudes. Mask aitab kui kõik inimesed seda kannavad." Doktor lisas, et maske kandes tuleb hoida kinni kõikidest hügieenireeglitest ja maski enda kandmise reeglitest. "Ainult nii on sellest mingit tolku." 

Sotsiaalminister Tanel Kiik toonitas, et mask pole mingi hõbekuul, mis inimesi täielikult aitab. "Kindel viis, kuidas haigusest hoiduda, on püsida kodus, tellida toit koju ja käia jalutamas rahvast eemal." 

Ta ütles, et kaitsemakse tuleks osta kodust apteekide e-poodide kaudu ning mitte minna füüsiliselt apteekidesse kohale. "Nii pannakse ennast, oma koduseid kui teisi inimesi suuremasse ohtu, kui maskid ise suudavad kaitset pakkud," sedastas sotsiaalminister.

Sotsiaalminister rääkis ka kahetsusega kerkinud lähisuhtevägivalla numbritest. Ta sõnas, et vägivallatsemisel pole kunagi õigustust ning pingete tekkimisel tasuks minna jalutama, rääkida teiste inimestega ja otsida professionaalset abi. Kiik pani ka inimeste südamele, et kõik hoiaksid silamd lahti ja annaksid võimalikest vägivallatsemistest politseile teada.  

Rahvastikuminister: jumalateenistused tuleb ära jätta, inimesed - püsige kodus

Riina Solman rääkis, et nädalavahetusel on ees usupühad, aga kõik ühised missad, talitused, jumalateenistused jne tuleb ära jätta ning kõik inimesed peavad püsima kodus. Ta lisas, et ETV kannab üle jumalateenistust ning on võimalik pidada jumalateenistusi üle interneti. 

Haigekassa: töötajatele hüvitatakse haiguspäevad alates 13. märtsist

Haigekassa juht Rain Laane rääkis, et kuigi inimesi huvitab kolme esimese haiguspäeva hüvitamised, peab ära ootama riigikogu töö. Alles siis saab hakata noid haiguspäevi välja maksma. "Töötajatele hüvitatakse haiguspäevad alates 13. märtsist," ütles Laane. 

Ta rääkis ka plaanitud arstide vastuvõttude puhul võtab raviasutus iga patsiendiga ise ühendust ning leitakse koos sobiv lahendus. 

Laane lisas, et ravikindlustuseta inimesed on võrdsustatud nendega, kellel on kehtiv ravikindlustus ning kõik, kellel on koroonasümptomid, saavad kindlasti ravi.