Peale puhastamise ja desinfitseerimise on vaja oma käsi regulaarselt kreemitada, et hoida nahk terve ja elastne. Foto: Vida Press
Hea nõu
13. november 2020, 05:00

KARDAD NAKATUDA? Selline kätepesu ja antiseptika tagavad tõhusa kaitse viiruste vastu

Hoolikas kätepesu on odavaim terviskindlustus, aidates meil püsida terve ja tõkestada viiruse levikut. "Pisikutest hoidumine on haiguste ajal võtmetähtsusega. See võib säästa nii mõnestki viirusest või antibiootikumikuurist," kinnitab Confido Kiirkliniku arst Andreas Abel.

Paraku on tavapärasest sagedasem kätepesu ja desinfitseerimine põhjustanud tundlikuma nahaga inimestel ja eelkõige lastel probleeme kuiva ja lõhenenud nahaga.

1. Hoidu pisikutest pestes käsi

Vana tuttav tõde, aga tasub aeg-ajalt meelde tuletada – käsi tuleb pesta tihti ja kindlasti seebiga. Abeli sõnul tuleb käsi pesta kindlasti koju jõudmisel, aga ka enne sööki, pärast lemmikloomaga mängimist, nina nuuskamist, köhimist ja aevastamist ning tualetis käimist. Samuti siis, kui käed on nähtavalt määrdunud.

Kätepesemisel palub Andreas Abel vältida lohakust. "Pese käsi põhjalikult vähemalt 20 sekundit. Peopesade, sõrmede ja pöidla hõõrumise kõrval ära unusta ka sõrmevahesid, küüsi ega randmeid," ütleb arst. Pärast tuleb käed seebist voolava vee all sõrmedest küünarnukkideni hoolikalt puhtaks loputada.

Foto: Erki Pärnaku

2. Kuivata hoolsalt käed

Arsti sõnul kanduvad bakterid märgade kätega kergemini edasi, mispärast tuleb käed pärast pesu kindlasti hoolikalt ka kuivatada. Käsi tuleks kuivatada paberkäterätiku või isikliku rätiga. Ära kasuta ühiseid rätikuid, seda eriti haigusperioodil.

3. Võimalusel desifintseeri

Kuna märjal nahal olev vesi lahjendab antiseptilist vahendit, tuleks käsi desifinsteerida pärast käte pesu ja kuivatamist. Antiseptikut on mugav kasutada ka siis, kui vesi ja seep pole käepärast, näiteks poes käies. Antiseptiliste salvrätikutega saab aga kerge vaevaga lisaks kätele puhastada ka pindu, näiteks telefoni.

Südameapteegi e-proviisor Aleksandr Sei sõnul tuleks antiseptikumi doseerida ligikaudu 3 ml ja kanda see kätele laiali, alustades peopesade hõõrumisest ja liikuda seejärel sõrmedeni ning kõigi muude käeosadeni. "Hõõruge käsi hoolikalt vastamisi 30 sekundit või kuni käed on kuivad."

Foto: Robin Roots

4. Tundliku naha jaoks on spetsiaalsed hügieeni- ja hooldustooted

Peale puhastamise ja desinfitseerimise on vaja oma käsi regulaarselt niisutada, et hoida nahk terve ja elastne. "Sagedasem käte pesu vee ja seebiga ning desinfitseeriva aine kasutamine võivad muuta käed kuivaks, tekitades nahalõhesid, mis on otsetee bakteritele ja nahapõletike tekkeks," selgitab Sei. Et kätekreemi kasutamine meelest ei läheks, soovitab proviisor hoida kreemituubi alati enda lähedal või kraanikausi äärel.

"Määri kreem kätele masseerides, nii ergutad käte vereringet," soovitab Sei ja lisab, et mida kuivemad on käed, seda rohkem kreemi imendub naha sisse.

Kui käed on juba väga kuivad ja lõhenenud, võib proviisori sõnul abi olla ka enne magama minekut käte kreemitamisest rasvarikka kreemi või taimeõliga .

"Apteekides on erinevad pesuained, hoolustooted ning desinfitseerimise võimalused tundliku nahaga inimestele, mis tagavad nii hügieeni kui ka terve naha," selgitab proviisor. Spetsiaalseid pesu- ja nahaooldustooted on  ka neile, kellel on dermatiit ehk nahapõletik.

"Kui näed, et käenahk on saanud kahjustada, on muutunud kuivaks ja karedaks või tekkinud lausa lõhed, siis saad küsida nõu e-apteegi keskkonnast," soovitab proviisor.  Apteekrid aitavad valida õiget pesutoodet, niisutuseks kreemi või sobivat desinfitseerimisainet.