Riidest mask peab olema õmmeldud mitmekordsest riidest, mis kannatab 60-kraadist pesu ja kuumutamist.Foto: Vera Davidova / Unsplash
Hea nõu
26. veebruar 2021, 14:00

Artikkel ilmus esmakordselt aprillis 2020. 

ÄRA KAOTA VALVSUST! Korduskasutatava maski puhul pea kinni nendest hügieeninõuetest! (18)

Koroonaviiruse esimese laine ajal avaldas Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) koostöös Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli ekspertidega juhendi kaitsemaskide valmistamiseks muuhulgas ka kodustes tingimustes. Kui oled endale ise maski õmmelnud ja seda ka kandnud, tuleb selle eest ka vastavalt hoolt kanda. Kuidas? Vaatame täpsemalt üle!

TTJA peadirektori Kaur Kajaki sõnul ei kaitse isetehtud mask võimaliku nakatumise eest sajaprotsendiliselt. Erinevate uuringute kohaselt võib isetehtud mask, sõltuvalt kasutatud materjalist, pidada kinni 30%, tihedama materjali puhul kuni 50% pisikestest osakestest. „Samas võib isetehtud maski kandmine koos teiste ennetavate meetmetega – regulaarne käte hügieen, teiste inimestega distantsi hoidmine, haigena koju jäämine – vähendada sissehingamise kaudu nakkuse saamise ohtu ning teiste nakatamist,“ ütles Kajak 2. aprillil avaldatud pressiteates. Isetehtud maski kandmine aitab kaasa viiruse leviku takistamisele eelkõige avalikes ruumides nagu näiteks pood, apteek, meditsiiniasutused, ühistransport jne.

Riidest mask peab olema õmmeldud mitmekordsest riidest, mis kannatab 60-kraadist pesu ja kuumutamist. Foto: Nipiraamat

Perearst Karmen Joller paneb oma Facebooki postituses aga kõigile inimestele südamele, et maskid on ühed suurimad nakkusallikad ja nende valesti kandmine on kordades ohtlikum kui mittekandmine. Seetõttu peab maski kandmise ja selle eemaldamisega olema eriliselt ettevaatlik ning järgida tuleb rangeid hügieenireegleid.

Joller kirjutab, et on lisaks meditsiinilistele maskidele näinud ka ise tänavapildis palju stiilseid kangast maske. Lisaks perearsti soovitustele tuleb veebilehele Digital Trends nõuandeid jaganud Ühendriikide ekspertide sõnul järgida veel neidki nõuandeid.

Kuidas maski pesta?

Maski tuleb pesta vähemalt 60-kraadise vee ning pesuvahendiga iga kasutuskorra järel. Uuringuid, mis ütleksid kindlalt, kui kõrget temperatuuri COVID-19 viirus talub, pole veel avaldatud, kuid Maailma Terviseorganisatsiooni ekspertide sõnul on 56 °C piisav, et viirus tappa. Kuna mitmed kangad, millest on võimalik maski õmmelda, taluvad ka sellest kuumemat temperatuuri, soovitab Ühendriikide haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) kasutada nii kuuma vett, kui vastav materjal talub.

Kas pesta käsitsi või pesumasinas?

Olgugi et mõningatel pesumasinatel on nii allergeenide kui erinevate mikroorganismide hävitamiseks spetsiaalne programm, ei ole tõestatud, et need koroonaviiruse hävitada suudaksid. Samuti ei ole taolised masinad kodumajapidamistes eriti levinud. Küll aga soovitatakse maski pesta siiski pesumasinas, kuna rohke trumlis keerlemine ning kangaste hõõrdumine üksteise ning trumli vastu koos pesuvahendiga lõhub viiruse lipiidkihti. Kui masinpesu ei ole igal ajahetkel võimalik, on käsitsi pesemine parem kui mitte midagi. „Kui vesi ja seep pesevad viiruse kätelt, siis miks ei peaks sama kehtima kanga korral?!“ ütleb Dr. Frankie Wood-Black Põhja-Oklahoma ülikoolist. Nõudepesumasinas maski pesemine ei ole soovitatav, kuna selle miinuseks on hõõrdumise puudumine, sest nõudepesumasin peseb vaid veejoa ning pesuvahendi abil. Samuti võib mask nõudepesumasinas pöörlevate osade ümber takerduda ning masina lõhkuda.

Mille poolest erinevad puhastamine ja desinfitseerimine?

Puhastamine tähendab mustuse eemaldamist kanga pinnalt. Desinfitseerimisega on tegemist juhul, kui kõik mikroorganismid, sh bakterid hävitatakse. „Kui sa soovid vähendada nakatumise riski, tuleb mask kindlasti desinfitseerida, see tähendab kangast maski puhul pesemist eelnimetatud tingimustel,“ ütleb portaalile Mindy Costello Ühendriikide riikliku hügieeni sihtasutusest (National Sanitation Foundation).

Millal maski vahetada?

Kuna mõned kangad taluvad kuuma vett ja ohtrat pesemist paremini kui teised, sõltub maski eluiga eelkõige materjalist. Kui sul juhtub olema võrgust pesukotti, on soovitav mask pesumasinasse pannes selle sisse asetada – nii peab kangas paremini vastu. Kui aga kangas on silmnähtavalt kulunud ning märkad sellesse juba auke tekkimas, on viimane aeg mask uue vastu välja vahetada.

TTJA soovitused korduskasutatava maski valmistamiseks:

  • Riidest mask peab olema õmmeldud mitmekordsest riidest, mis kannatab 60-kraadist pesu ja kuumutamist.

  • Maskiks sobivad muuhulgas näiteks puhastuslappide ja mikrokiududega rätikutes kasutatavad materjalid, tihedam nõude kuivatusrätiku kangas, antimikroobsete omadustega padjapüür.

  • Materjal peab olema selline, millest saab mugavalt läbi hingata.

  • Maski materjal ei tohiks olla liiga jäik, vaid naha vastas mugav, sest maski pidev kohendamine vähendab oluliselt maski kandmise efektiivsust.

  • Mask tuleb kinnitada kõrvade taha ning kinnitamiseks kasutada kummipaela või -paelu.

Maskiks sobivad muuhulgas näiteks puhastuslappide ja mikrokiududega rätikutes kasutatavad materjalid, tihedam nõude kuivatusrätiku kangas, antimikroobsete omadustega padjapüür. Foto: Nipiraamat

TTJA soovitused korduskasutatava maski kasutajale:

  • Mask peab olema korralikult näo ees nii, et suu ja nina on kaetud.

  • Läbi maski peab olema mugav hingata.

  • Mask ei tohi olla niiske. Niiske mask tuleb välja vahetada, sõltuvalt valitud materjalist 2–3 tunni järel. Pideva kasutamise puhul kulub ühel inimesel keskmiselt päevas 4–5 maski.

  • Kui mask on korra lõua peale tõmmatud, seda on käega korduvalt kohendatud, katsutud või see on niiskeks läinud, tuleb mask välja vahetada.

  • Kasutamise järel tuleb mask panna kinnisesse plastikkotti, otse pesumasinasse või visata prügikonteinerisse. Mitte mingil juhul ei tohi kasutatud maski jätta vedelema.

  • Kui maski kasutatakse korduvalt, tuleb maski pärast kasutamist pesta pesumasinas vähemalt 60 kraadi juures ja pärast üle triikida või panna praeahju 60 kraadise kuumuse juurde.