Terviseameti kriisistaabi juht Ragnar Vaiknemets. Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
13. aprill 2020, 12:02

VIDEO | ERIOLUKORRA UUDISED: oleme koroonatestimises maailmas esirinnas (1)

Igapäevasel eriolukorra pressikonverentsil on esmaspäeval kohal terviseameti kriisistaabi juht Ragnar Vaiknemets, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu ning välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Erki Kodar. Teemad on hetkeolukord ja testimine, ettevõtlusabi, reisimine ning olukord Eestist väljapoole vaadates.
 

Terviseamet: oleme testimises maailmas esirinnas

Vaiknemets teatas, et viimase ööpäevaga on surnud kolm inimest. Esmaspäevahommikuste andmete järgi oli surnuid kaks.

Ta seletas, et viimastel päevadel on testimiste arv langenud pühade ja ilusa ilma pärast. Sellel ajal ei pöördu inimesed tema sõnul nii palju perearstide poole. „Elanike arvu vaadates oleme testimises maailmas esirinnas. Meil saab praegu testida olenemata vanusest ja krooniliste haiguste olemasolust,“ sõnas Vaiknemets.

Vaiknemets tänas terviseameti poolt kõiki kauplejaid, kes on mõistlikult eriolukorra muudatustega kaasa läinud. „See kõik nõudis ümberkorraldusi, mis on kiiduväärt,“ sõnas ta ja lisas, et terviseamet täiendas toidupoodide nõuete nimekirja. Muudatuste seas on ka korraldus, et kui poetöötajal avastatakse koroonaviirus, siis on kohustuslik pood sulgeda 48 tunniks ja puhastada seal kõik pinnad. 

„Terviseamet kutsub kõiki mitte unustama meie ühist pingutust. Panen kõigile südamele, et viirus ei ole veel taandunud. Mõistan inimesena, et kevad on käes ja tahaks eluga edasi minna, aga üheskoos võideldes tuleme sellest ka võidukalt välja,“ sõnas ta.

Minister Karu: turgutame turismi

Karu teatas, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teeb KredExiga koostööd, et aidata eriolukorras närbunud majandust. „Planeeritakse omafinantseeringu alandamist. Samuti võtame ette turismi äritegevuse mudelid,“ sõnas ta.

„KredExi meetmete poole pealt on esimene punkt see, et oleks soodsamate tingimustega laenukäendus,“ sõnas minister.

Karu sõnul ei nõuta praeguses eriolukorras ettevõtetelt detailset äriplaani järgmiseks viieks aastaks, kuid toetust taotledes peavad ettevõtted siiski näitama ette kindla plaani, mille järgi nad eriolukorras tegutsema hakkavad. 

„Nii meie kui ettevõtjate jaoks on oluline, et kõik oleks võimalikult lihtne ja bürokraatiavaba,“ sõnas Karu ja seletas, et nii saavad eriolukorra lisameetmed kõige kiiremini toimida. 

Karu kinnitas, et saartele ja Ida-Virumaale on ettevõtjate päästmiseks EASiga koostöös loodud mitmed erimeetmed, kuna seal on olukord kohati ettevõtjatele katastroofilisem kui mujal Eestis.

Kodar: välisministeeriumilt küsitakse, millal uuesti reisida saab

Välisministeeriumi esindav Kodar rääkis, et NATO ja EL kohtuvad pidevalt ja üks põhilisi ülesandeid on valeinformatsiooniga võitlemine.

Välisministeerium teeb ka ettevõtjatega koostööd, et neid võimalusel tarnega aidata.

„Päris palju tuleb küsimusi, millal võib reisida. Meie piirid on loomulikult kõigile Eesti kodanikele lahti, aga vaadates seda, millised on praegused transpordivõimalused, siis palume tungivalt üle kaaluda, kui pakilised need reisiplaanid on. Kui keegi läheb välismaale ja jääb seal kinni, siis on suletud piiridega tema tagasi toomine väljakutse,“ sõnas Kodar.

Kodar tuletas meelde, et alates 11. aprillist saab Tallinnast Helsingisse vaid hädavajalik transiit. Niisama Helsingisse ei pääse, küll aga saab sõita Helsingist Tallinnasse.