dr Arkadi PopovFoto: Robin Roots
Eesti uudised
14. aprill 2020, 11:59

VIDEO | ERIOLUKORRA UUDISED: Kuressaare haigla koormust vähendatakse, sealse välihaigla vajalikkus on küsimärgi all (1)

Igapäevasel eriolukorra pressikonverentsil on teisipäeval kohal terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht ja PERHi erakorralise meditsiini ülemarst-keskuse juhataja dr Arkadi Popov ning haridus- ja teadusministeeriumi üldharidus-, keele- ja noortepoliitika asekantsler Kristi Vinter-Nemvalts. Teemad on hetkeolukord ja testimine ning koolikorraldus eelseisvatel kuudel.

Terviseamet: vähendame Kuressaare haigla koormust

Popov alustas kurbade uudistega ja teatas, et viimase ööpäevaga on surnud neli inimest. Kõik nendest olid eakad ja vanemad kui 79 eluaastat. Kokku on Eestis teisipäevaks surnud 31 inimest. Popovi sõnul käib haiglates raviprotsess ja samal ajal jätkatakse ka testimist. Olulisi trende testimises hetkel ei ole. Testitutest oli positiivse tulemusega 3 protsenti, mis on Popovi sõnul hea märk, kuna enne oli see viis protsenti. „Loodame, et see trend langeb veelgi,“ sõnas ta.

„Saaremaa ja Kuressaare haiglaga on meil plaan koostöös põhja regiooniga vähendada Kuressaare haigla koormust. Teame, et seal on töötajatel koormus ja stress kõrge, kuna haiguse levik on Saaremaal suur. Pakume haiglale võimalust sealseid patsiente saata mandrile teistesse haiglatesse. Oluline sõnum on ka see, et Kuressaare haiglas on nüüd olemas ka testimise võimalus ja nad saavad neid ise analüüsida ning tulemused on mõne tunniga olemas,“ teatas Popov. Kuressaares patsientide vähendamise eesmärk on ka see, et haiglas tekiksid koroonaviirusest puhtad osakonnad. Samuti on Popovi sõnul vaja üle vaadata ka see, kui kaua on Kuressaare haiglale lisaks tarvis üleval hoida kaitseväe välihaiglat.

Kuressaare haigla on kommenteerinud Delfile, et nemad ei ole patsientide transportimisega nõus, kuna osa patsientide vanus või tervislik seisund ei luba seda ohutult teha. Popovi sõnul ei ole terviseameti ettepanekuga plaanis teha massilist patsientide transportimist. „Kindlasti on oluline võtta arvesse patsientide seisundit ja transportimisel on muidugi põhimõte, et patsiendi arvamus eelkõige,“ seletas ta ja kinnitas, et mitte kedagi ei hakata vägisi teise haiglasse viima.

Ühe teemana tõi Popov välja ka puugid. „Kuigi meil on siin koroonaviiruse levik, siis puugid ei maga. Nüüd on võimalik alustada puukentsefaliidi vaktsiinidega,“ sõnas ta.

Haridusministeerium: e-õpe kestab 15. maini

Vinter-Nemvalts kiitis õpilasi vastu pidamast viis nädalat kestnud e-õppel, kus on koormus suurem. 

„See, millal me saame tavalise õppetöö juurde naasta, sõltub ekspertide hinnangust. Lisaks tuleval nädalal algavale vaheajale hakkab kätte jõudma ka kooliaasta lõpp,“ meenutas Vinter-Nemvalts.

Praeguse seisuga jätkub e-õpe 15. maini ja plaani järgi pärast seda distantsõpe ei toimu. Pärast seda on koolidel võimalik jälgida, kuidas on õpilased e-õppe ajal arenenud. „Seda aega saab sisustada arenguvestlustega ja luua tasemegruppe,“ lisas Vinter-Nemvalts.

Sisseastumiskatsed toimuvad aastahinnete alusel ja kui mõni kool soovib katseid kooli ruumides läbi viia, siis on ministeeriumi korraldusel koolil kohustus rangelt järgida sellel hetkel kehtivaid kriisinõudeid. Toimub ka kaks riigieksamit, mille tulemused selguvad juuni lõpus. „Sügisel saavad riigieksameid teha need, kes neid suvel ei teinud või soovivad oma tulemusi parandada,“ lisas ta.

Vinter-Nemvalts palus kõigi ühiseid pingutusi selleks, et noortel oleks võimalik tuleval koolivaheajal põnevalt aega sisustada ning et nad ei rikuks ohutusreegleid. „Ärgem unustagem seda, et eelkõige vajavad noored pärast sellist intensiivset õpet puhkust,“ ütles ta lõpetuseks.