Foto: Vida Press
Uudised
15. aprill 2020, 06:00

TEISED HAIGUSED POLE KUSKILE KADUNUD: loe vahelduseks raamatuid hemofiiliast!

Kuigi kogu maailma meedia on vallutanud praegu uus koroonaviirus, ei ole ka teised haigused kuhugi kadunud. Eesti Hemofiiliaühing koostas nimekirja raamatutest, mis räägivad ühel või teisel moel hemofiiliast ehk veritsustõvest.

„Soovime kõigile head avastamist ning loodame, et inimesed leiavad huvitavat lugemist ning viiteid, mida edasi uurida ja mille kohta rohkem lugeda,“ sõnas Eesti Hemofiiliaühingu president Killu Kaare. „Hemofiilia on raske haigus ning tihti kaasneb raskete haigustega ka müüte – hemofiilia puhul näiteks et naistel hemofiiliat ei esine või et see on n-ö sinivereliste haigus. Tõsi on aga see, et veritsushaigust põevad ka naised.“

Soovitusnimekirja leiad SIIT. Nimekirja lisatud raamatuid on kerge poest leida või laenutada, ka elektrooniliselt.

E-raamatunäitus hemofiiliast sisaldab raamatute nimekirja ning raamatute lühitutvustust, samuti linki või juhendit, kust raamatut leida. Nimekirjast leiab nii ilukirjanduslikke teosed, mis käsitlevad hemofiiliat ajaloolistel isikutel, kaks lasteraamatut kui ka näiteks ulmeteose. Samuti käsiraamatuid ja teatmikke haiguse kohta.

Eesti Hemofiiliaühing koostas soovitusnimekirja koostöös Roche Eestiga.

17. aprillil peetakse üleilmset hemofiilia ja teiste hüübimishäirete päeva.  Maailmas põeb hemofiiliat ligikaudu 400 000 inimest. Rahvusvahelist statistikat arvestades elab Eestis ligi 400 veritsushaigusega patsienti, diagnoositud on meil neid u 250.

Hemofiilia ehk veritsustõbi on vere hüübimishäire, mis on tingitud ühe või mitme hüübimisteguri sünnipärasest puudumisest või vähesusest vereplasmas. Hüübimishäire tähendab, et veresoone vigastuse korral ei teki vere hüüvet ehk trombi, mis peataks verejooksu.