Viktor Vassiljev.Foto: Martin Ahven
Poliitika
15. aprill 2020, 16:51

Viktor Vassiljev põrutab: erakliinikute ja hambaravi kinnipanek pole õigustatud! (3)

Riigikogu liige Valdo Randpere tõstatas küsimuse, mis puudutab riigi tervishoiupoliitikat eriolukorras. Kas me oleme läinud liiga kaugele ohutusnõuetega ja võib-olla tekitame plaanilise ravi katkestamisega olukorra, kus kahju patsientidele on on suurem kui võimalik kasu? Riigikogulane ja arst Viktor Vassiljev on Randperega ühel meelel. 

Kolmapäevasel riigikogu istungil tõstatas saadik Valdo Randpere Eesti tervishoiupoliitika teema. "Meil sureb paraku iga päev Eestis statistiliselt 44 inimest. Koroonaviiruse tõttu on praegu surnud keskeltläbi üks inimene ühe päeva kohta. 1 inimene – 44 inimest. Meil ei ole aimugi – me raporteerime iga päev, kui palju suri koroonasse, kohati isegi juba nimeliselt, ja räägime, mis juhtus – meil pole aimugi, mis on juhtunud sellel teisel poolel. Kui palju rohkem on neid ja kes selle eest vastutab?" arutleb Randpere. 

Ta tõstatab küsimuse, et äkki oleme läinud piirangutega liiga kaugele. Ta leiab, et erahaiglate ja hambaraviteenuse lõpetamine ei ole mõistlik. "Miks me seda teeme? Miks me ei lase kas või erakliinikutel, hambaarstidel teha oma tööd? Hambaarstid ainult erakorralist abi osutavadki. Ega keegi ei lähe meist hambaid pesema hambaarsti juurde, me läheme sinna siis, kui meil on abi vaja. Arstid ise tahavad teha, arstid ise oskavad ennast kaitsta. Miks me surume neid nendesse raamidesse, kus me tegelikult kahjustame Eesti inimeste tervist võib-olla rohkem, kui me hoiame?" ütleb Randpere.

Vassiljev: Randperel on ühes asjas õigus

Riigikogu kõnepulti astub ka Viktor Vassiljev, kes tunnistab, et peab kurbusega nentima, et antud juhul ei saa ta lähtuda parteipoliitikast. "Ja ühes teatud seisukohas on minu heal vaenlasel Valdo Randperel õigus. Tõepoolest, erakliinikute ja hambaravi sulgemine ei ole õigustatud, seda ma võin arstina öelda. Kuigi ma ei poolda tasulist tervishoidu, aga antud olukorras oli see siiski mingisugunegi võimalus saada eraarstiabi ja saada hambaravi," ütleb Vassiljev. 

Ta lisab: "Ja tõepoolest on seisundid, mis nõuavad sekkumist vaatamata sellele, kas nad kuuluksid nagu EMOsse või mitte, aga siiamaani see võimalus oleks nagu olnud või ei olnud, asi on juriidiliselt segane. Siiamaani antakse signaale ja kuulutatakse internetis ja lehtedes, et erakliinikud on kinni, et hambaravi on kinni, ja inimesed on sunnitud kodus kannatama kas valu või mõtlema sellele, millised tagajärjed võivad tekkida, kui nad õigel ajal arstiabi ei saa. Siiski võiks usaldada erakliinikute arste ja hambaarste, sest nad tõesti oskavad käituda niimoodi, et kaitsevad nii ennast kui ka patsiente. Nii et kurb küll, ei ole midagi parata, aga Valdo Randperel on õigus antud juhul."