Foto: Youtube/ValitsuseUudised
Eesti uudised
17. aprill 2020, 11:58

VIDEO | ERIOLUKORRA UUDISED: haiglaravi vajavate koroonapatsientide arv on kerges langustrendis (3)

Igapäevasel eriolukorra pressikonverentsil on reedel kohal terviseameti Põhja regionaalosakonna juht Ester Öpik, päästeameti peadirektori asetäitja Martin Lambing ning politsei- ja piirivalveameti kogukonnateenuste juhtiv korrakaitseametnik Nurmely Mitrahovitš. Teemad on hetkeolukord ja testimine, sõnumid nädalavahetuseks ja omavalitsuste kriisiga toimetulek ning PPA tegevused seoses koolivaheajaga.
 

Terviseamet: ärge unustage, nakkus levib hästi pindade kaudu

Öpik teatas, et haiglaravil olevate inimeste arv on kerges langustrendis.

„Me kõik teame, et viirus levib hästi ühisaladel ja eriti pindadel. Meil on oluline sõnum neile, kes elavad korterites, ja korteriühistutele seoses trepikodade puhastamisega. See keskkond peab olema inimestele ohutu,“ sõnas ta. Õpik kordas üle, et trepikojas liigub palju inimesi ja selleks, et elanike tervist hoida,  on korteriühistutele palve käsipuid ja lifte puhastada. Samuti on soovituslik trepikodasid tuulutada. 

Teise teemana tõi Öpik välja Tartu Ülikooli ühiselamuga seotud juhtumi, kus avastati 6 elanikul koroonaviirus. Praeguseks on ühiselamu suletud. „Terviseamet on arvestanud, et teeme ühiselamus ligi 200 testi,“ sõnas ta. Terviseameti andmetel mängis haiguse levimisel rolli 14 tudengi koosviibimine, kellest osadel olid kogunemise ajal juba haigustunnused. Terviseamet on välja selgitanud nakatunud inimeste lähikontaktsed. Öpik tuletas meelde, et pidude keelul on selge põhjus ja palus sellest piirangust kinni pidada.

Politsei: kuidas veeta algavat koolivaheaega?

Mitrahovitš soovitas eesootaval vaheajal lastega suhelda. Samuti soovitab ta kõigil kurnavast e-õppest puhata. „Palun võtke see aeg ja olge lastele toeks. Paljud lapsed vajavad selgitust, miks see liikumispiirang nii oluline on,“ sõnas ta.

„Liikumispiirang ei täheda seda, et ei tohiks üldse välja minna. Praeguses olukorras võiks olla noortele sõprade eest nende vanemad. Minge loodusesse ja veetke koos aega. Seda nii, et te kellegi teisega kokku ei puutuks,“ lisas ta.

Päästeamet: eakamad inimesed ei püsi kodus

Lambing kinnitas, et päästeamet aitab iga õnnetuse korral. „Omalt poolt teeme ka 2 + 2 piirangu patrulle, et jälgida, kas neid piiranguid ka järgitakse. Samuti korraldame transporti, et isikukaitsevahendid ja muu vajalik jõuaks näiteks haiglatesse või hooldekodudesse,“ sõnas ta. 

Lambing tõi teemaks ka vaimse tervise. Eesliini töötajate puhkamine on tema sõnul oluline.

Saaremaal toetab päästeamet kohalikku omaalitsust ja aitab kaasa sellele, et kõik oleksid kohalikul tasandil samas infoväljas. „Kohalikel omavalitsustel on mure enim ohustatud grupi kaitse, nad ei püsi tihti kodus ja käivad ise näiteks poes. Palume kõigil suhelda oma vanemaealiste pereliikmetega ja neid vajadusel aidata,“ seletas Lambing.

Päästeamet meenutab ka seda, et tuleohtlikul ajal on kulu põletamine keelatud ja lõkete tegemisel peab olema hoolas, et tuli oleks kontrolli all.

„Mõistame, et inimesed on eriolukorrast väsinud. Aga mida paremini me nendest piirangutest kinni peame, seda kiiremini saab see eriolukord läbi,“ sõnas ta.