Saaremaa vallavanem Madis Kallas.Foto: Martin Ahven
Uudised
18. aprill 2020, 10:59

Saaremaa vallavanem: maskide kandmine on siseruumides kohustuslik, kuid iga inimene vastutab ise

Saaremaa vallavanem Madis Kallas selgitas, et Muhus ja Saaremaal on maskide kandmine küll kohustuslik, kuid selle järgmise eest vastutavad inimesed ise.

Esmalt pöörduti kavatsustega kehtestada selline nõue Terviseametisse.

"Saaremaa vald teeb kõik selleks, et kaitsta inimeste tervist ja tõkestada koroonaviiruse levikut ning peab vajalikuks maski kandmist siseruumides. Samas ei ole kohalikul omavalitsusel juriidilises mõttes õigust teha kaitsemaskide kandmine kohustuslikuks."

"Seetõttu saatis Saaremaa kriisikomisjon 14. aprillil terviseametile kirjaliku pöördumise ettepanekuga kehtestada inimeste tervise kaitseks ning koroonaviiruse leviku tõkestamiseks näomaski kandmise kohustus kauplustes ja apteekides," ütles Kallas. 

Sealt suunati neid riigikantseleisse. "Terviseamet vastas, et sellise otsuse saab teha eriolukorra juht (ehk peaminister) ja palus pöörduda Saaremaa eriolukorra tööde juhi kaudu riigikantselei poole. Kriisikomisjon saatis oma pöördumise eriolukorra tööde juhile koos palvega edastada see riigikantseleile," sõnas Kallas.

Kuna arvatavasti kõigil pole võimalik endale maske soetada, on keeruline kehtestada sellist nõuet. Siiski proovitakse tõsta teadlikkust maskide kandmise olulisusest.

"Tõenäoliselt tekib küsimus, kas saab kehtestada nõude, mille täitmine ei pruugi maskide piiratud kättesaadavuse tõttu olla võimalik. Seetõttu korraldab Saaremaa eriolukorra tööde juht koostöös kaupluste ja apteekidega teavitustööd maskide kandmise vajalikkuse kohta," põhjendas Kallas.

Hetkel proovitakse leida lahendusi, et inimestele saaks piisavalt kaitsemaske muretsetud. Kel need juba olemas, tuleks maske aga igal juhul kanda.

"Saaremaa kriisikomisjon otsib koostöös partneritega võimalusi jagada soovijatele kauplustes ja apteekides maske, et täiendavalt kaitsta seal töötavaid inimesi ning külastajaid viiruse leviku eest. Seega on Saaremaal maskide kandmine siseruumides kohustuslik, aga selle kohustuse täitmise eest vastutab iga inimene ise," selgitas Kallas.