"Silmi hõõrudes saab ka noorem inimene sellise virvenduse kätte, vahel päris huvitavate mustritega," ütleb dr Vassiljev. Foto: Robin Roots
Hea nõu
23. aprill 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas see on ohtlik, kui silme ees virvendab? (1)

"Minul, 80-aastasel memmel silme ees virvendab, ja üsna värviliselt. Mitte et kogu aeg, aga vahetevahel. Rohkem paigal istudes kui ringi liikudes. Millest see tuleb ja kas on ohtlik? Pimedaks jääda küll ei tahaks.“

Võib vist julgelt väita, et 80-aastaselt on veresoonte lupjumine olemas. Nii ajus kui silmapõhjades. Igaks juhuks võiks ju vere kolesteroolitaset mõõta ja silmaarstile kah asja mainida – silmaarstil tuleks kord paari aasta jooksul niikuinii käia, kasvõi selleks, et vaadata, kas pole uusi prille vaja.

Aga enamasti on tegemist ohutu nähtusega, mida esineb paljudel selles eas. Silmi hõõrudes saab ka noorem inimene sellise virvenduse kätte, vahel päris huvitavate mustritega, enamasti küll mustvalge, aga eks see ole kuidas kellelgi. Ja paigal istudes võib tekkida sellest, et pehmes tugitoolis kössitades surub kaelalülide vahel kinni arterid, mis aju verega varustavad. Sellepärast kipubki vanainimene istudes tukastama, kui aju saab vähem hapnikku kätte.

Nii et pole see värviline virvendamine muud kui ilus kino, kus pole tapmist ega tagaajamist, ainult kahjuks ka ilma helita. Kuigi mitmesuguseid helisid, nagu virvendusega kokku sobivad sahinad ja vilinad, võib ka tekkida, aga need on hoopis teist päritolu, tekivad kas sisekõrvas või aju kuulmiskeskuses. On samuti seotud veresoonte lupjumise ja närvisüsteemi ealiste muutustega. Kui ei usu, küsige eakaaslaste käest – nii mõnelgi on samasugune kino. Võite muljeid vahetada, kellel värvilisem ja põnevam.