NurmenukkFoto: Pixabay
Uudised
13. mai 2021, 16:00

Korja nurmenukku! Väärt raviomadustega lill aitab paljude hädade korral

Sel nädalal ...

… korja nurmenukku

Põldudel kollendav nurmenukk on tuntud kõrge C-vitamiini taseme poolest – üheski teises meil kasvavas looduslikus taimes pole seda nii palju kui nurmenukulehtedes. Aga selles kuldvõtmekeses leidub ka teisi mineraalaineid ja vitamiine.

Heade raviomadustega lillest saab abi paljude hädade korral: see rahustab, toob parema une ja vähendab kroonilise väsimuse sündroomi ning kevadist väsimustunnet. Rögalahtistava toime tõttu saad abi astma ja bronhiidi leevendamisel. Samuti toob taim leevendust pea- ja liigesevalude ning neeru- ja põiekivide korral, tugevdab südant ja immuunsust, pakub antimikroobset kaitset ning alandab vere kolesteroolisisaldust. Lillest on kasu ka kõhukinnisuse korral ja organismi puhastamisel tervikuna.

Lehed on tervislik lisandus varakevadistesse salatitesse, kuivatamiseks korja ennekõike kuldkollaseid õisikuid.

Tee tegemiseks võta teelusikatäis õisikuid klaasi kuuma (mitte keeva) vee kohta ja lase viis minutit tõmmata. Teed võid juua iga päev vitamiinijoogina.
Muide, nurmenukust pole kasu vaid inimeste tervisele – ka teiste niidutaimede ja ka putukate tervist hinnatakse tema järgi. Et teadlastel oleks seda lihtsam teha, kutsutakse mitmendat aastat nurmenukke loendama. Uuri lähemalt veebilehelt Nurmenukk.ee.

Loe

Abiks tundlikele

«Ülitundlik inimene» Foto: Kirjastus Hea Lugu

Kui oled üks neist, kes paneb tähele pisiasju, mis teistele märkamatuks jäävad, kui oled kergesti teistest inimestest ja nende meeleoludest mõjutatav ning kui mõtiskled pidevalt elu mõtte üle, on see raamat just sinust ja sulle. Sest kuigi teised peavad sind liiga usinaks, häbelikuks või eraklikuks, oled sa hoopis ülitundlik. Maailmas on selliseid inimesi viiendik.

Psühhoterapeudist autor Elaine N. Aron on raamatusse «Ülitundlik inimene» kirja pannud hulgaliselt näpunäiteid iseenda ja oma tundlikkuse mõistmiseks. Nende kõrval on ohtralt elulisi näiteid ja teste ning harjutusi, mis aitavad keerulistest olukordadest üle saada. Eriti sellistest, kus tunned end ebamugavalt, olgu see siis lähisuhetes või tööelus.
Hind veebipoes Raamat24.ee 17.95

Ära usu

Vaktsineerimismüüdid

Vaktsineerimine Foto: Unsplash

Mitmete nakkushaiguste vastu kaitsva vaktsineerimise kohta liigub omajagu alusetuid müüte. Terviseameti nakkushaiguste ekspert Irina Filippova lükkab ümber neli valeväidet.

1. Vaktsiini kõrvaltoimed on haigusest ohtlikumad. Vale. Kaitsesüstimine on vajalik, kui saadav kasu kaalub üles vaktsineerimata jätmisel tekkivad ning vaktsineerimisega seotud riskid.

2. Vaktsineerimine nõrgestab organismi ja muudab su teistele haigustele vastuvõtlikumaks. Vastupidi: immuunsüsteem tugevneb ja tõuseb valmisolek organismi kaitsmiseks.

3. Pole mõtet vaktsineerida haiguste vastu, mida Eestis ei ole. On ikka. Nakkushaigused ei tunne riigipiire, elanike vähese vaktsineerituse korral tulevad need tõved meile.

4. Parem on haigus läbi põdeda kui vaktsineerida. Vale. Haiguse vältimine on alati parem kui selle läbi põdemine ja tüsistuste ravimine.

Enneta

Villivastane pulk

Villivastane pulk Foto: Sirowa

Enam ei pea sa esimest korda uusi kingi kandes, päev otsa aiatööd tehes või jõusaalis rassides villihirmu tundma. Kui sul on soodumus villide tekkeks kannal või peopesas, on tark tegu need kohad enne jalanõu varba otsa torkamist või riisumistöödega alustamist Compeedi ville ennetava pulgaga üle käia. Pulk on nahale kantuna nähtamatu ehk see sobib ideaalselt ka lahtiste jalanõudega kasutamiseks. Lisaks sellele, et uudne pulk aitab ennetada villide teket, vähendab see kohe ka hõõrdumist. Pulka võid kasutada igal kehaosal, kus hõõrdumine võib tekkida. Juba tekkinud villidele või lahtistele haavadele ära seda määri.

Hind veebipoes Sudameapteek.ee 8.05