Foto: Daisy Lappard
Uudised
12. juuli 2021, 18:00

NAISTELEHE TERVISENUPUD: otsi õnne, uus viis retsepte pikendada ja ravi kannalõhesid

Tervisemuuseumis avatud näitusel „Palju õnne!?“ uuritakse, mis muudab meid õnnelikuks, ning juhitakse tähelepanu vaimse tervise ja toimetulekuga seotud küsimustele.

„Palju õnne!?“

Foto: Georg Andres Veskioja

Üleilmse koroonapandeemia valguses on väga oluline meelde tuletada, et vaimne ja füüsiline heaolu on olulised ning seda ideed osa näitusest kannabki. Külastajatele mõeldud kogemuslood näitavad, kui peidetud võivad vaimse tervise probleemid olla. Kuid alati on lahendus – leia vaid julgus muredest rääkida.

Ent näitus pole vaid vaatamiseks – töövihiku-teekonnakaardiga saad õnne olemust lähemalt uurida ning virtuaalsete testide ja eksponaatide toel end ning oma soove paremini tundma õppida. Uuri lähemalt: Tervisemuuseum.ee

HEA TEADA

Retseptipikendus veebiapteegist

Foto: Silja Paavle

Retseptiravimi pikendamiseks ei pea enam perearsti vastuvõtule tõttama. Sellest suvest saad seda teha Benu veebiapteegis, sõltumata asukohast. Otsus pikendamise kohta tuleb arstilt veerand tunni jooksul.

Esmalt identifitseeri end retseptikeskkonnas ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-IDga ning vali retsept, mida soovid pikendada. Seejärel suunatakse sind MinuDoci lehele, kus tuleb vastata mõnele ravimi tarvitamisega seotud küsimusele. See on vajalik retsepti pikendamise otsuse tegemiseks, lisaks silmavad arstid ka sinu digilugu ja varem välja kirjutatud retsepte. Küsimuste korral võetakse sinuga ühendust. Retsepti pikendamise otsus jõuab sinuni SMSi ja e-kirja teel ning seejärel telli ravim lähimasse apteeki, pakiautomaati või kulleriga soovitud aadressile.

PROOVI

5 sammu lõhenenud kandade raviks

Foto: Daisy Lappard

Kuigi kannalõhed tekitavad muret aasta läbi, nõuavad need rohkem tähelepanu suvel. Mida teha, et kannad ei lõheneks, ja kuidas neid ravida? Nõu annab südameapteegi proviisor Ave Niidu.

  1. Alustuseks vannita jalgu soojas vees umbes 10–15 minutit. Lisa vannivette ­pehmendavat ja niisutavat vannisoola või -õli.

  2. Raspelda kandu ettevaatlikult pimsskivi või spetsiaalse kannariiviga.

  3. Kuivata jalad hoolikalt. Nii vähendad jalaseene tekkimise ohtu.

  4. Pärast kuivatamist määri jalgu kuivale nahale mõeldud jalakreemiga. Kanna-

  5. lõhede raviks on ka spetsiaalsed salvid. Vali salv, mis sisaldab karbamiidi, allantoiini ja lanoliini. Kreemitamine vähendab naha karedust, rahustab nahka ja leevendab valu.

  6. Kindlasti kreemita jalgu enne magamaminekut ja pärast kreemitamist tõmba jalga sokid. Nii imendub kreem paremini.