Satelliidipildilt on näha, et juba 14. märtsil oli Mariupoli draamateatri juurde kirjutatud suurte valgete tähtedega venekeelne sõna „lapsed“. Teatris oli varjul kuni 1200 inimest, peamiselt naised ja lapsed, kui Vene väed selle 16. märtsil puruks pommitasid.

Foto: AFP PHOTO/Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Scanpix
Maailm
16. märts 2022, 21:40

BLOGI | Vene väed pommitasid Mariupoli draamateatrit, kus varjus vähemalt 1000 inimest, peamiselt naised ja lapsed. Joe Biden nimetas Putinit sõjakurjategijaks

Ukrainas on alanud 21. sõjapäev. Täna jätkatakse läbirääkimistega, mis pole seni erilist edu toonud – siiski teatas president Zelenskõi, et kõnelustel arutatu kõlab üha realistlikumalt. Vene väed jätkavad Ukraina linnade pommitamist ning mitmeid sissepiiratud linnu ähvardab humanitaarkriis.

Olulisemad sündmused:

  • Haagi rahvusvaheline kohus andis Venemaale korralduse peatada sissetung Ukrainasse.

  • 16. märtsi seisuga on Ukraina sõjas hukkunud 103 last, üle 100 lapse on vigastada saanud.

  • Ukraina ja Moldova elektrivõrgud on edukalt sünkroniseeritud Mandri-Euroopa elektrivõrguga, teatab Euroopa komisjoni esindus Eestis.

  • Ukraina president Zelenskõi pöördus kolmapäeva pärastlõunal videosilla vahendusel USA kongressi poole. Ta ütles oma pöördumises, et hetkel on käimas sündmused, mis otsustavad Ukraina saatuse üle. Zelenskõi sõnul peavad Ukraina linnad iga päev vastu pidama pommitamisele, mis on võrreldav sellega, mida USA sai tunda 1941. aastal, kui rünnati Pearl Harborit.

  • Euroopa Nõukogu otsustas lõpetada Venemaa liikmesuse nõukogus. „Venemaa rikub rängalt rahvusvahelist korda, mitmeid rahvusvahelisi lepinguid, sealhulgas ÜRO põhikirja põhimõtted. Venemaa põhjendamatu ja provotseerimata agressioon Ukrainas ei ole tolereeritav,“ kommenteeris Eesti välisministeerium.

  • Tšernihivi linnas tapeti Vene sõjaväe poolt kümme inimest, kes ootasid tänaval leiva järjekorras.

  • NATO soovib paigutada oluliselt rohkem vägesid oma idatiivale, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

  • Vene väed pommitasid Mariupoli linna draamateatrit. Linnapea hinnangul oli seal pommivarjus 1000–1200 inimest. Satelliidipildilt, mis on tehtud kaks päeva tagasi, on näha, et Mariupoli teatri ees ja taga on suurte valgete tähtedega kirjutatud vene keeles sõna „lapsed“, seega Vene väed, kes teatrit pommitasid, teadsid, et hoones on tsiviilelanikud ja lapsed.

  • Ukraina vabastas Vene okupantide poolt röövitud Melitopoli linnapea Ivan Fedorovi. „See oli erioperatsioon, ta elu pole enam ohus,“ ütles presidendi kantselei juhataja asetäitja Kõrõlo Tõmošenko avalduses.

  • President Biden teatas kolmapäeval, et USA annab Ukrainale 800 miljonit dollarit täiendavat julgeolekuabi. Sõjalise abi pakett sisaldab tankitõrjerakette, 800 õhutõrjesüsteemi, 9000 soomustõrje süsteemi, relvastatud droone ja rohkem kaitserelvi, mida USA on juba tarninud, sealhulgas tankitõrjerakette Javelin ja Stingeri õhutõrjerakette.

    Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT. Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT. Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT. Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT. Sõja neljanda päeva blogi loe SIIT. Sõja viienda päeva blogi loe SIIT. Kuuenda päeva sündmused SIIT. Seitsmenda päeva blogi on SIIN. Kaheksanda päeva blogi on SIIN. Üheksanda päeva blogi saad lugeda SIIN. Kümnenda päeva blogi saad lugeda SIIN. Pühapäeval toimunu leiad SIIT ja esmaspäeva sündmused SIIT. Teisipäeva blogi saad lugeda SIIT. 14. sõjapäeva blogi saad lugeda SIIT. 15. sõjapäeva blogi loe SIIT. 16. päeva sõjablogi on SIIN. 17. päeva sõjablogi on SIIN. 18. sõjapäeva blogi on SIIN. 19. päeva sõjablogi on SIIN. 20. päeva sõjablogi loe SIIT.

23:20

Mariupoli linnavolikogu Telegrami kanali postituse kohaselt lahkus kolmapäeval Mariupolist 11 000 inimest, nad suundusid Zaporižžjasse, vahendab CNN. Piiratud linnast põgeneda suutvate elanike arv on kasvunud.

Paljud inimesed lahkusid linnast oma autoga. Teekonna lõpetamiseks saadeti neile vastu 15 bussi. Bussides reisisid inimestega kaasa õigeusu preestrid.

Ametnike sõnul oli kolmapäeva õhtuks enam kui 6400 Mariupoli elanikku läbinud teekonna läbi Venemaa okupeeritud territooriumi Zaporižžjasse, mis on endiselt ukrainlaste käes. Nende hulgas oli üle 2000 lapse.

23:00

Valgevene linnades, sealhulgas pealinnas Minskis, on kuuldud mitmeid plahvatusi, kuid puudub info selle kohta, mis neid võiks põhjustada.

Ringlevad kuulujutud, et tegemist võib olla lihtsalt Venemaa ja Valgevene lennukitega, kes murravad helibarjääri.

22:57

Serbia riiklik lennufirma Air Serbia on tühistanud kõik lennud, mis lähevad Venemaale ja tulevad Venemaalt.

22:54

Väidetavad häkkerid levitasid täna tugevalt manipuleeritud videot Zelenskõist, milles libapresident kutsub üles ukrainlasi relvi maha panema (reaalsuses midagi sellist ta muidugi ei teinud). Video oli nii halvasti tehtud, et sellest oli kohe aru saada, et midagi on mäda. Näiteks Zelenskõi pea ja kaela ühenduskoht näeb juba väga photoshopitud välja.

22:47

Satelliidipildilt, mis on tehtud kaks päeva tagasi, on näha, et Mariupoli teatri ees ja taga on suurte valgete tähtedega kirjutatud vene keeles sõna „lapsed“, seega Vene väed, kes teatrit pommitasid, teadsid, et hoones on tsiviilelanikud ja lapsed.

Teatris, mida venelased täna pommitasid, varjus 1000-1500 ukrainlast, peamiselt olid sinna kogunenud just naised ja lapsed.

Ukraina võimud usuvad, et Vene sõjalennuk võttis teatri teadlikult sihikule. Venemaa kaitseministeerium eitas teatri ründamist.

22:19

Olukord Mariupoli haiglas…

22:08

Lisaks teatrile pommitasid venelased Mariupolis ka ujulat. Ka selles hoones varjusid naised ja lapsed pommitamise eest.

Mariupoli linnavalitsuse ametnik Maxim Kach ütles, et päästetöötajad üritasid rasedat naist rusude alt välja tuua. „Siin olid ainult rasedad ja alla kolmeaastaste lastega naised,“ ütles Kach.

Kachi sõnul polnud ujulas või selle ümbruses sõjaväelasi.

21:50

USA president Joe Biden nimetab Putinit sõjakurjategijaks.

RIA Novosti teatel ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov, et Bideni kommentaar on „vastuvõetamatu ja andestamatu retoorika riigi juhi poolt, mille pommide tõttu on hukkunud sadu tuhandeid inimesi“.

21:35

Slovakkia on nõustunud Ukrainale S-300 raketisüsteemid anda, kuid ainult siis, kui NATO on nõus need hüvitama.

21:32

Vanaema päästab kassi, päästjad päästavad vanaema.

21:13

Tervishoiuasutused on muutumas sõja sihtmärgiks, hoiatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO). Ukraina tervishoiusüsteem on WHO sõnul kokkukukkumise äärel.

WHO on kinnitanud, et Ukrainas on sõja jooksul rünnatud 43 haiglat ja meditsiiniasutust, mis on läbi aegade kõrgeim tervishoiule suunatud rünnakute arv. Mujal maailmas on varasemalt registreeritud 46 rünnakut. Haiglate ründamine on rahvusvahelise õiguse järgi ebaseaduslik.

WHO tervisehädaolukordade programmi tegevdirektor dr Mike Ryan, et see on lubamatu, et rünnakud tervishoiusüsteemile ja hoonetele on saamas sõjastrateegia osaks. Ryani sõnul tuleb Ukraina tervishoidu toetada, andes haiglatele põhilisi vahendeid elude päästmiseks. Tema sõnul on haiglate pommitamine rünnak kõige elementaarsema inimõiguse vastu.

20:46

Kaadrid Mariupoli teatrist enne selle pommitamist. Videost on näha, kui palju seal inimesi on.

20:39

President Alar Karis pidas Alexela kontserdimajas Ukraina toetuskontserdil kõne:

Head sõbrad.

Aega arvame nüüd sõnadega „enne sõda“ ja „pärast sõda“.

Putin võttis meilt maailma, mis oli küll ebakindel ja paljude kriisidega, aga üks asi tundus seal kindel olevat: et Euroopa riik teisele riigile sõjaga kallale ei lähe. Putini agressioon Ukraina vastu muutis kõik. Vene maa-, õhu- ja mereväe rünnakud Ukraina linnade ja inimeste pihta näitavad meile kurjuse grimmita palet.

Me kõik olema sõjas, sõjas kus igaüks peab valima poole. Ka ükskõiksus teeb ükskõiksest selle sõja kaasosalise. 

Mariupol, Herson, Mõkolaiv, Zaporižžja, Dnipro, Harkiv, Odessa, Tšernihiv, Kiiev on praegu meie kõigi linnad nagu on Marseille, Düsseldorf, Panevežys, Krakow, Napoli, Glasgow, Barcelona, Turu või Tallinn. Pommid, raketid ja mürsud Ukraina linnade pihta tabavad kõiki Euroopa linnu. Tuhanded hukkunud ja miljonid põgenikud on meie kõigi valu.

Me kõik oleme sõjas. Agressori vastu ning rahvusvahelise õiguse, rahu ja headuse poolel. Ukraina poolel.

Ma mõistan neid, kes tunnevad jõuetust, vaadates uudiseid Ukrainast. Tunnen ise seda sama. Aga me ei väsi ega nõrke Ukrainat toetades ja aidates. Andes neile sõjalist abi, võttes vastu  sõjapõgenikke ja aidates Vene väe taganemise järel Ukrainat üles ehitada. Me usume, et headus on kurjusest tugevam ja rahu murrab sõja.

Ma tänan kõiki kaasmaalasi, kes on avanud oma hinge Ukrainale ja ukrainlastele, kes aitavad Ukraina vaprat armeed ja heitunud sõjapõgenikke. Kujutage korraks ette – ema võtab lapsed ja ühe koti, annab mehele viimase musi, kui mees juba rindel ei ole, ja hakkab põgenikevooris minema kuhugile ära… 

Me loeme neid lugusid, aga päriselt tunnevad seda ängi ja murekoormat need, kes laste ja ühe kotiga sõjast siia jõuavad ning need, kes tulijaid vastu võtavad ja neil Eestis kohaneda aitavad.

Ka tänane kontsert on meie kultuuriinimeste tahteavaldus. See on tõesti uskumatu, kui palju on Eestis praegu soovi aidata ja hoolida. Aitäh teile. Ja jõudu, sest teie abikätt läheb vaja veel pikka aega. 

See sõda ei lõpe kiiresti ega kohe, kui lõpevad lahingud. Sõda jääb mitme põlvkonna koormaks. Ukraina vajab meie tuge kaua ja see on meie võlg ukrainlaste ees. Sest veelkord – kaitstes Odessat, Mariupolit ja Kiievit kaitsevad nad ka Berliini, Tallinna ja Stockholmi. 

Ukraina jõud ja usk, meie kõigi tunded vaatavad vastu luuletaja Lesja Ukrajinka ridadest:

„Jah! Ma naeran, kui pisarad laugel,

laulan laule, kui südant sööb tusk,

loodan, olgugi lootus must kaugel!

Mure, kao! Mul on elusse usk!“

Слава Україні!

20:38
Eesti Pagulasabi ülevaade 16. märtsil

Evakuatsioonid Ukraina piirilt

PPA andmetel on Eestisse vahemikus 27. veebruarist 15. märtsini saabunud 22 617 Ukraina kodanikku ja nende pereliiget, kellest 5662 on olnud transiidil. 15.03 jooksul saabus 1324 inimest (sh 512 last), neist 139 inimest transiidil. MTÜ Eesti Pagulasabi on samal ajavahemikul koordineerinud 4869 põgeniku saabumise Eestisse, kellest öömaja vähemalt esimesel ööl on vajanud 729 inimest (st 14.9%)

Keskmiselt läheb Poolas Medykasse ja Varssavisse Eesti Pagulasabi koordineerimisel 9 bussi ööpäevas, tänu millele on võimalik Eestisse evakueerida päevas ligi 500 inimest, kellest 85% on Eestis pereliikmed ootamas. Värske info busside liikumise kohta on Pagulasabi kodulehel, lisainfo meiliaadressil [email protected]. Rõhutame jätkuvalt, et tegemist on turvalisima viisiga evakueerumiseks, vähendamaks inimkaubanduse riske ja tagamaks Eestiga seotud põgenike koordineeritud saabumine vastuvõtukeskustesse.

Humanitaarabi Ukrainas sees

Ukraina sees viime ellu rahapõhist sekkumist (multi-purpose cash assistance) ning toetame Ida-Ukraina haiglaid.

15. märtsi seisuga oleme toetanud 1407 leibkonda, toetus on 3400-10200 UAH (= umbes 100-300 EUR) leibkonna kohta. Iga leibkonna vajadus on individuaalselt hinnatud, peamiselt on kasusaajad pered, kes on kaotanud oma kodu või pereliikme või kelle pereliige on saanud sõjategevuses haavata. Meie humanitaarsekkumise peamised piirkonnad on Donetski, Luhanski, Zaporižžja, Sumõ, Harkivi, Kiievi, Tšõtomõri, Tšernihivi oblastid. ÜRO kinnitusel on rahapõhised sekkumised jätkuvalt kõige sobivam viis, kuidas inimesi aidata, välja arvatud mõnes piirkonnas, kus turud enam ei toimi.

Samuti toimetame meditsiinivahendeid haiglatele, seni on tuge saanud mitmed Zaporižžja, Donetski ja Dnipropetrovski oblastite haiglad.

Koordineerime kõiki oma tegevusi teiste humanitaarorganisatsioonidega läbi ÜRO OCHA klastrisüsteemi. ÜRO plaanib laiapõhjaliste rahapõhiste sekkumistega alustada järgmise kahe nädala jooksul; Eesti Pagulasabi oli üks esimesi, kes sellega kohe sõja alguses alustas.

Sõjapõgenike toetamine Eestis

Eesti Pagulasabi nõustamiskeskus Tallinnas (Liivalaia 28) jätkab nii põgenike kui nende lähedaste nõustamist igal tööpäeval. Avatud on infotelefon Ukraina pagulastele: +372 5881 1311 (E-P kell 10-17).

Pagulasabi andmebaasi on kogunenud 2616 elukohapakkumise ja sadu koostööpakkumisi. Vahendame elukohapakkumisi Pagulasabi kaudu ise ja ka proaktiivselt otse kohalikesse omavalitsustesse, kes võtavad pakkujatega vajaduspõhiselt samuti otse ühendust. Töötame selle nimel, et neljas piirkonnas hakkaksid tööle vabatahtlike koordineerijad, kes hakkavad riiklikes majutusasutustes ühes abilistega vahendama majutuspakkumisi. 

Annetused ja abipakkumised

Kõige suurem tugi on hetkel rahalistest annetustest. Kõik meie kriisitegevused jooksevad jätkuvalt annetuste toel. Annetustest kaetakse evakuatsioonikulud, humanitaarabi Ukrainas ja toetatakse Eestisse jõudvaid ukrainlasi.

Annetusi saab teha järgmistel viisidel:

  • Pangaülekandega: sobivas suuruses ülekande saab teha MTÜ Eesti Pagulasabi annetuskontole SEB pangas: EE791010220258852223

  • Pangalinkide kaudu: SEB, Swedbank, LHV ja Paypal pangalingid on leitavad annetuslehelt ja Ukraina heaks kampaanialehelt

  • Annetustelefonide kaudu: Tele2, Telia ja Elisa kliendid saavad annetada annetustelefonide kaudu: 9003801 (5 EUR), 9003802 (10 EUR), 9003803 (50 EUR)

Rahalisi annetusi on Pagulasabile kogunenud 3,75 miljonit eurot, millest 1 miljon eurot on juba saadetud Ukrainasse sisepõgenike ja rindelähedaste linnade elanike aitamiseks.

Inimeste ja ettevõtete abipakkumisi sõjapõgenike majutusvõimaluste ja teiste teenuste kohta koondame läbi kodulehel asuva „Paku abi“ vormi.

20:35

Mariupoli pommitatud teatris varjunud inimeste saatus on endiselt teadmata, ütles Donetski oblasti administratsiooni juht Pavlo Kõrõlenko. Pommivarjendi sissepääs on rusude all ja sissepääs on tõkestatud. „Venelased juba valetavad, [väidavad], et seal oli Azovi rügemendi staap. Aga nad ise teavad hästi, et seal olid ainult tsiviilisikud,“ lisas ta.

„Nüüd on rusude all rasedad ja lastega naised. See on puhas terrorism!“ ütles Kõrõlenko.

20:23

Tšernihivis leiti päästetööde käigus elumaja pommitamise rusudest 5 hukkunut, 3 neist olid lapsed.

20:18

President Zelenskõi rääkis ka isiklikult Vene okupantide poolt röövitud Melitopoli linnapea Ivan Fedoroviga, kelle Ukraina võimud täna erioperatsiooni käigus päästsid.

20:12

Üks suur McDonald'si austaja aheldas end mõni tund enne firma otsuse jõustumist protesti märgiks ühe Moskva restorani ukse külge ning üritas asutuse sulgemist takistada. Samal ajal tunglesid sees kliendid, kes soovisid tellida veel viimaseid Big Mace ja juustuburkse. „Neil pole selleks õigust! Sulgemine on vaenukuritegu minu ja minu kaaskodanike vastu!“ karjus meeleavaldaja.

Ettevõte pole kindel, millal „Mäkid“ Venemaal taas avatakse. Protestija tunnistas, et vast leiab ta ka mõne teise söögikoha, ent tunneb end sellegipoolest õnnetult. Politseil õnnestus ta lahti päästa.

Foto: @maxseddon/Twitter
20:09

President Biden teatas kolmapäeval, et USA annab 800 miljonit dollarit täiendavat julgeolekuabi Ukrainale.

Sõjalise abi pakett sisaldab tankitõrjerakette, 800 õhutõrjesüsteemi, 9000 soomustõrje süsteemi, relvastatud droone ja rohkem kaitserelvi, mida USA on juba tarninud, sealhulgas tankitõrjerakette Javelin ja Stingeri õhutõrjerakette, ütlesid plaanidega kursis olevad ametnikud. Abis ei sisaldu aga lennukeelutsooni ega hävitajad, mida Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul on Ukrainal vaja, et jätkata võitlust Venemaa vastu.

19:44

Vene väed pommitasid Kiievi Podilski linnaosas asuvaid tsiviilelanike majasid. Kahjustada sai ka madalrõhuga maagaasitorustik. Tsiviilkaitseüksused teostavad kohapeal päästetöid.

Loe rohkem