Eesti uudised

Uuring: pooled eestimaalased süüdistavad seksuaalvägivallas ohvrit (50)

LISA KOMMENTAAR

konsa22. september 2014, 09:54
Eesti Seksuaaltervise Liit korraldas reedel Tallinnas avaseminari projektile "Seksuaalvägivalla ohvrite abistamiseks laiapõhjalise koostöövõrgustiku loomine ja võimestamine". Projekti üldeesmärk on seksuaalvägivalla ja inimkaubandusega seotud seksuaalvägivalla leviku ja mõjude vähendamine avalikkuse teavitamise, ohvreid abistavate teenuste loomise ning eri valdkonna spetsialistide teadlikkuse ja koostöö suurendamise kaudu Eestis.
,,,,,,,,,,,,,,,,
ohver ei ole süüdi,
nagu on näha hakatakse looma tervet AMETNIKE ARMEED, võitlemaks seksuaalvägivalla vastu.
keda rahvas peab jälle ülalpidama.
aga kus on UURING ISE, praegu on tegemist lihtsalt TURUJUTUGA,
miks seda varjatakse
Arvamus.22. september 2014, 09:28
Lähisuhete suhtes tuleks rohkem kasvatada noori inimesi ettevaatlikeks. Seda tuleb aru saada nii riietuse kui käitumise suhtes. Kõik inimesed ei ole head. Vägivald kahjustab inimest nii moraalselt kui füüsiliselt.
Lähisuhetesse laskutakse siis kui inimest väga hästi tuntakse, Siin on kasvatus- ja selgitustöös palju ära teha.
Naiska22. september 2014, 09:01
Olen hambuni relvastatud.
Ära siit21. september 2014, 18:20
Tore ühiskond siis meil... poolte arvates pole naistel õigust isegi omale meeldivaid riideid kanda.
Kadri21. september 2014, 18:11
Kõik oleneb. Üks asi on see kui naine riietub väljakutsuvalt, kuigist ka siis pole mehel õigus vägistada naist. Teine asi on see, et mõnel mehel on kogu aeg mingi sugutungi vajadus. Näiteks võib naine olla kasvõi lohvakates dressides ja pesulaua figuuriga, aga ikka vägistatakse.
Noojaah21. september 2014, 11:37
Põhjamaad on vägistamiste tipus kahel põhjusel:
esiteks: moslemid jt sisserändajad peavad kohalike naiste vägistamist normaalseks. Selle tõkestamise asemel eelistatakse mahavaikimist.
teiseks: kohalikke mehi süüdistades laiendatakse vägistamise mõistet
Lõunapoolsetes riikides toimivad mingil määral ühiskondlikud kaitsemehhanismid.
Kui eesti naised ei pea naistevastast vägivalda suureks probleemiks, siis äkki seda ongi vähem kui "uurijad" usuvad ja loodavad.
Kas uurijatel pole pähe tulnud, et võib olla ei kehti nende keskmised numbrid kõigis maades ja kõigis kultuuriruumides.
21. september 2014, 22:20
"moslemid jt sisserändajad peavad kohalike naiste vägistamist normaalseks."
Tõesti ei tea, ei ole nendega suhelnud, aga kohalikud mehed vägistavd ka lapsi, naisest rääkimata: http://www.ohtuleht.ee/595768/vana-hitt-eesti-pere-oudne-argipaev-isa-vagistas-tutreid-ule-kumne-aas...
mida siin spekuleerida21. september 2014, 08:47
statistika peaks ju olemas olema: kui palju vägistamisi juhtub lihtsalt, juhuslikult, näit. mingi jorss kükitab põõsas ja tõmbab ohvri kah sinna, suvalise, valimatult. Aga kui palju vägistamisi juhtub näiteks suvel, peale pidusid kus on alkot tarbitud,võõrastega vastastikku tagumikke väristatud, laua peal tantsitud, tisse raputatud?
et siis21. september 2014, 11:19
kui naine pidutseb, siis POLE NORMAALNE, kui mees pidutseb ja isegi vägistab siis ON NORMAALNE?
Minu noored saaksid küll sinu peale pahaseks. Just hiljuti pojad ja nende sõbrad rääkisid, et ei kujuta nagu ette pidu naisteta, siis oleks pidu täitsa mõttetu. Et nagu mõnedes kultuurides peavad ainult mehed pidu naisteta nagu mingid omasooiharad.
Tead, normaalsed mehed ei vägista. Mõned haiged panevad seevastu tüdrukule (kes polegi laual tantsinud ega tisse võdistanud) joogi sisse midagi, et siis "laibaga" asjatada.
Ebanormaalne on siiski vägistaja, mitte pidutsejad. Mõistaks ikka hukka seda, mis vale on!
Ja selle ühe ebanormaalse pärast ei pea nüüd kogu noorsugu kannatama, et paneme türdukud luku taha ja poisid lõbutsegu omavahel
troll21. september 2014, 08:45
Ohver pole süüdi, vaid pole kasutanud ettevaatusabinõusid. Turvavööga peab ju sõitma isegi kaasreisija. See on liiklusseadusega pandud kohustus. Samamoodi juht on süüdi, kui avarii teeb. Samas on süüdi oma ohutusele mittetähelepanupööramises kaasreisija, kui turvavöö pole kinni. Sama asi on vägistamise ohvritegea. Üht-teist peab oma ohutuse tagamiseks tegema. Kui sa ikka poed alasti mehe voodise ja tegelikult ei tahagi seksida - see on ju ka mehega manipuleerimine.
ja ikka21. september 2014, 11:01
viime aga teema kurjategijatelt kõrvale.
Anton20. september 2014, 21:57
Potensiaalsetele ohvritele elik siis naisinimestele soovitus, hinnake olukorda kainelt ja hoiduge riskist! Pole vist aatomifüüsika ega kosmoseteadus!
kusjuures20. september 2014, 22:36
see, mida üks haige meesinimene endale ette kujutada võib, ning millega oma teguviisi põhjendada võib, on hullem, kui aatomifüüsika.
Kui aatomifüüsikas on omad kindlad reeglid ja valemid, siis haige inimese puhul pole miskit kindlat, ta võib raevuda naerust või naeratusest või ainult sellest, et vihkab naisi.
Pole päris nii, et paned kandadeni seeliku, siis haige inimene end provotseerituna ei tunne. Tunneb küll, tema eesmärk on alandada ja lõhkuda.
Aga jahh, liigne ettevaatlikkus tuleb kasuks ja mõningane meestevihkamine ka:)
No et peabki võtma hoiaku, et mehed pole inimesed nagu meie, vaid mingid poolearulised elukad.
jobu20. september 2014, 19:49
Eks erinevus ka selles, kuidas mehed ja naised vägistamist mõistavad. AGA! Lahe artikkel.. ei tea, kas soolise võrdõiguslikkuse volinik ei peaks siin sekkuma? Ikka päris ühepoolselt nähakse ja uuritakse asja........
goov20. september 2014, 18:38
Nagu ikka pole maailm mustvalge.Kondalsti on üksjagu täiesti süütuid kannatajaid.Üksjagu n.ö
bumerangi ohvreid.S.t et paljudele naistele meeldib mehi ahistada viisil ,et ajab mehe esmalt
pöördesse ja siis päris serva peal olles ütleb "stopp".See on seksuaalselt kindalsti väga erutav aga juhtuvad teise poole pidurid jupsima-ongi käes.Siis on veel teatav kogus ümbermõtlejaid kes
(reeglina purjakil) on õhtul nagu nõusaga hommikul on nii häbi ,et ainus väljapääs on süüdistada
tyeist poolt ärakasutamises.Nii on nagu endal siis puhtam ja kuivenm tunne
ohver pole süüdi !20. september 2014, 18:30
kui naisel on isegi see miniseelik seljas , ega siis kohe murdma tohi minna . vaata seda ilusat asja silmadega. pole vaja kõiki asju käperdada.
eestlane20. september 2014, 18:13
Kui vaadata tänavapildis neid ringi liikuvaid naisi, kelle seelikud on lausa olematu pikkusega, siis jääb küll selline mulje, et kaup on kenasti nähtavale seatud küll. Kõige kohutavam on pilt veel siis kui selle olematu pikkusega seeliku omanik istub, siis paistab hargivahe lausa silma, kas tahad või ei, aga näed. Hiljuti oli ühes maakonnalehes mingi "sotsiaalametnikukese" foto, oli teine vist isegi aluspüksid unustanud jalga panna, ise juba kahe täiskasvanud tütre ema, aga ka reklaamib.
20. september 2014, 17:03
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
mida paska20. september 2014, 17:41
ma arvasin, et inimesed oleme. sina seda küll mitte.
mis asi see hindlemine on?20. september 2014, 17:57
Kui mära indleb ja täkk karata soovib, siis täkk kargab alles siis, kui see indleja nõustub ning ligi laseb. Igat täkku ligi ei lasta ja täkk aktsepteerib seda.
Kui oma tegevusi loomade tegevusega põhjendada soovid, siis õpi vähemasti õige sõnagi ära, kui nende tegevusse süüvida ei viitsi.
nii see tõesti on20. september 2014, 22:21
no aga20. september 2014, 16:37
sama loogika järgi võiks ju siis süüdistada kõiki mõrva-tapmiste ohvreid ju! mõelge nüüd ka ikka. haige ühiskond!
nii ongi20. september 2014, 16:39
Mõrva, tapmise, avariide, raske vägivalla ohvreid püsivate kehavigastustega koheldakse ühiskonna poolt täpselt sama moodi. Ühiskond totaalselt vägivaldne ja haige!
süüdistataksegi, pätt ja kaabakas pestakse alati puhtaks ja kleebitakse tiivadki elga.21. september 2014, 15:33
aga vägistamise ohver on alati ise süüdi,miks ta kannab oma suguelundeid alati kaasas
arusaamatu20. september 2014, 16:34
kes kurat need eestimaalased on,eestis on eestlased ja muulased,kes omakorda jagunevad venelasteks,ukrainlasteks ja mis iganes rahvusteks
no sa vist20. september 2014, 22:22
ei saa sellest sotti kunagi.
ivo20. september 2014, 16:31
imelikud naised ise elavad nende meestega pere elu.
20. september 2014, 17:59
sa vaeseke pead seksuaalvahekorda kaasade vahel vägistamiseks või?
Ei ole sinul ise endaga vedanud, sõbrake:(
Dr. VanaMonn20. september 2014, 16:26
Viitan siinkohal ka autoriteetidele: Thornhill ja Palmer (2000, MIT Press) - A Natural History Of Rape Biological Bases Of Sexual Coercion. On täiesti PDF kujul saadaval netist.
raivo20. september 2014, 16:24
see on normaalne,sest seks ikka normaalses olukorras kahe isendi ,ehk kahe poole asi kui jätta välja erakordsed grupiseksi juhtumid,mida reeglina on vähe.nii et pooled süüdistavad,pooled mitte.
misasja?20. september 2014, 17:51
Sinu jaoks on tavaline seks ja vägistamine üks ja sama asi või?
Püha taevas!
raivo21. september 2014, 14:32
Lugege pealkirja-pooled eestimaalased ....mida teeb siis teine pool-kas ei süüdista või on erapooletud.vägivaldne seks on üks seksi alaliike nagu tavaline,ebatavaline,tasuline,tasuta,oraal- jm.seks.kui rääkida statistika keeles,sees on pealkiri jama,millele ma tähele panu juhtisin,sest ca 650 tuh poolthääle kogumine suur kunsttükk mis tahes teemal,valdkonnas.
jhh20. september 2014, 16:24
Nägin letiall ilusat kuldehet. Lähen öösel taon poe akna sisse ja võtan ära ? Põhimõtteliselt on siis müüja süüdi, et ta seda ehet eksponeeris ? Pervod ja vägistajad, seadke oma mõttemaailm sirgeks palun. Ohvrile kargem ja ka sellele inimesele kergem kes teid siis füüsiliselt noomitama peab tulema kuna seaduseid siin riigis pole.
Dr. VanaMonn20. september 2014, 16:22
Meditsiiniselt, s.t. eelkõige psühholoogia seisukohast, viivad säärase tulemuseni kindlasti mõlemi poole käitumisjoonised. Ohvri oma sealhulgas. Viktimoloogid teavad seda ammu ning pole mõtet seda vaidlustama hakata.
Poliitiliselt aga, kui keegi saab lääne rahastuse peale, siis ta hakkab jaurama pooltõdesid või osatõdesid, et tema leib oleks piisavalt pikk.
Lõpuks, kriminaalõiguse seisukohast on otse loomulikult süüdi vägistaja. Teisiti ei saagi olla.
Keskele maha istudes, kui rahastus taga, siis võib halltoone nagu tekki kerida siia ja sinna. Küsimus on selles, kas lugeda vägistaja sääraseks juba sünnist saati, ehk siis geneetiliselt, või pooldada realistlikumat seisukohta, et suur osa mehi, kui neile anda liiga lihtne võimalus, lähevad oma instinktiga üle piiri. Kui nii, siis on aga ohvri käitumisel otsene ja oluline tähtsus. Mitte, et ta kriminaalõiguslikult süüdi oleks, kuid teo põhjuse ja tagajärje vahelises seoses on ohvril enamasti siiski oluline roll. Poliitiline vaatenurk praegu üritab teist vaatenurka esimeseks keerata ... võib ainult arvata, milleks neil seda vaja.
20. september 2014, 16:49
enamus mehi ei vägista. Pole vaja mõne kaabaka pärast meessugu mustata ja siis veel puhtaks pesta...kui nad tegelikult polegi mustad olnud.
Ok, sinul on mingid fantaasiad või oled lausa tegudeni jõudnud, aga enamus mehi pole.
Seega ära nüüd kõiki ka endaga ühte patta pane. Meessugu ei vastuta sinu tegude ja mõtete eest, vastutad SINA ise ja ainult.
Brita to : JEEP20. september 2014, 16:17
ma küll panin sulle plussi. aga vaata. kui ma näen võõrast vara näiliselt hooleta. siis see ikkagi ei anna mulle õigust panna toime kuritegu. jah. ma saan aru. mis sa mõtled. aga paraku paraku ! see ei saa olla argument. mõlemal osa-poolel on ka vabas suhtes olles - mitte vägivaldses ma ei mõtle siin - alati viimase hetkeni öelda ei. meil inimestena ON valikute õigus. seda ei tohi eitada.
Kindlasti mingid20. september 2014, 16:12
Ohver süüdi?20. september 2014, 16:03
Ja pooled Eestimaalased siis vägistajad jah? Ainukesed, kes nii mõelda suudavad
inimene20. september 2014, 16:00
muidugi ei tohi teise vara näppida ilma omaniku loata.
aga ise peab ka olema hoolas, et teised ei kipuks su vara himustama. sest kui oled oma varaga uhkeldav või hooletu, võid sattuda kuriteo ohvriks.
isegi kindlustus seab kahtluse alla kahju hüvitamise, kui unustasid autole võtmed ette ja see ärandati.
samamoodi endaga. püüa käituda nii, et sa ohvriks ei lange. karda rohkem.
kui juba langesid ohvriks, on muidugi "võtja" süüdi.
aga inimesed mõtlevadki sellest lähtuvalt, et mida tegid sa ei satuks ohvriks.
küll nemad juba mõtlevad,20. september 2014, 16:43
aga kolmandad isikud peaksid siiski kurjategijat hukka mõistma, mitte hajutama teemat.
Vägisi jääb mulje, et nendel kõvadel hajutajatel on, mida hajutada.
No et pole nad isegi patust priid, kui selline demagoogia ja tähelepanu kurjategijalt kõrvale juhtimine.
inimene20. september 2014, 18:14
lapski võiks teada, et kõik inimesed ei käitu nii, nagu ema neilt lapsepõlves nõudis.
on igasugu hulle, egoistlikke ja jõhkarkardeid. see ei õigusta neid. aga kuidas sa saad end nende eest kaitsta, kui ise annad selleks võimaluse oma käitumisega.
nt noored, kes jooksevad kodust ära, naised või neiud, kes joovad end täis, noored, kes liiguvad julgelt kahtlases seltskonnas.
loomulikult ei tohiks neid vägistada, see on kuritegu. aga ole ise ka ettevaatlik, ära usalda sinisilmselt. nii jäädki kergesti ohvriks.
aga20. september 2014, 19:57
seda meile ju õpetataksegi, kas tead:) Mina näiteks mehi ei usalda...feministiks (jälle ei sobi) nimetatakse selle usaldamatuse pärast:) Keda kodus pole õpetatud, ei hakka ka siin sinu kommentaaridest õppust võtma. Need asjad, millest sina räägid tulevad kodust kaasa ja seda väga ei muuda. Seda tead sa ise ka. Ja ka seda sina tead, et väga korralike ja hoitud tüdrukutega juhtub ka halbu asju, kui üks halb inimene nõnda otsustanud on.
Ma tahan lihtsalt öelda, et pole vaja keerutada ja suunata tähelepanu kurjategijatelt ära ning nende vastutusekoormat kergendada. See on ju õigustuseks ka järgnevatele tegijatele, et nagunii keegi hukka ei mõista.
Kuna naiste jätkuv hukkamõistmine pole vägistamisi ära hoidnud, siis võiks ju asju õigesti ja otse ajada ehk siis HUKKA MÕISTA KURITEGU ja selle tegija!!!
Ohver süüdi?20. september 2014, 15:56
Haige rahvas, kes nii arvab...
ARVI20. september 2014, 15:53
Kui mees vägistab naist siis süüdi on kindlasti ainult mees. Kui vastupidi siis on süüdi ikka mees. Sest on nii loll et elab sellistega koos Nii lihtne see asi ongi. Sest üks naine ei suuda meest vägistada. Ja kes seda väidab on lihtsalt loll ja lasi seda teha.
ei tea20. september 2014, 16:37
pole sellistest juhtumitest eriti kuulnudki, rääkimata juba sellest, et meest siis süüdistatakse, kui teda rünnatud on.
Vägistamises on vägistaja süüdi, see nüüd küll selgemast selgem.
JEEP20. september 2014, 15:44
Mõned tibid riietuvad tõepoolest äärmselt väljakutsuvalt, kus oma naiselikke võlusid mitte ei varjata vaid hoopis demonstreeritakse. See paneb mehes paratamatult hormoonid liikuma ning vere vemmeldama. Ja kui mees juhtub olema kõike saama harjunud egoist, nõrga pidurdusreaktsiooniga emotsioonideinimene või on mõtlemisvõime alkoholist nõrgendatud, vaat siis võibki käitumine kontrolli alt väljuda, Ürgsed isaseinstinktid mõistusest jagu saada.
20. september 2014, 16:34
mis paganama ürgsed instinktid, kui isegi loomariigis ei tee isane seda, kui emane ei luba. Ja jumalast paljad on nad sealjuures.
Need pole mingid ürgsed instinktid vaid vildakas vaimne tervis. Mõni lõhub bussipaviljine, teine lõhub inimesi või ka mõlemat. Kõike seda selleks, oma sisemist koledust-kõledust ja alandatust välise eluga tasakaalu viia.
to 16:3420. september 2014, 19:04
Ürgne instinkt on loomadel innaajal paarituda ning sugu teha. Isane pingutab, et oma konkurente võita ja kõrvale tõrjuda, Ning emane ei piparda, vaid andub parimale. Inimene on muuseas võrreldes loomariigiga üldse vildakasliik. Innaajal paaritumise asemel seksib inimene igal ajal ja eesmärk on pigem omaenda nauding ning lõbu, mitte aga soo jätkamne. Ning tibidel pole valiku aluseks mitte isase tervemad ja tugevamad geenid, vaid muud kriteeriumid. Et kui ladusalt sell valetada ning kärbseid pähe ajada suudab. Et mis tal seljas on ning milline on tema auto. Kui paks on mehe rahakott. Milline on mehe positsioon ning karjäärivõimalused. Et milliseid materiaalseid hüvesid suudab ta naisterahvale pakkuda. Ning mõnele on seks üldse elukutseks ja äraelamiseks, maailma vanim amet. Loomariigis sellist asja just sgeli ei kohta. Nendega võrreldes on inimene lausa vildakas, mandunud liik.
19,0820. september 2014, 19:37
teemaks oli siiski vägistamine, kui ma õigesti mäletan:)
See, kes, miks ja kellega seksib, on hoopis teine teema. Väga eriti ei huvita ka tegelikult teiste inimeste igapäevane seksuaalelu.
teadja20. september 2014, 15:37
See on tüüpiline ja ei pane mind imestama. See on igalpool nii, sest ohver tõstab probleemi ja teemat ja sunnib tegija mõtlema asjade üle, mille üle ta mõelda ei taha. Usun, et selle uurimuse tulemused ei kehti ainult Eesti kohta.
mõtleja20. september 2014, 15:20
Ohver ei ole kunagi süüdi, ohver on alati ohver. See, et keegi näib kellelegi ahvatlev ja arvab, et teda tuleks nüüd vägisi saada, on juba probleem selles ihaldajas. Need kes leidsid, et vägistatav on süüdi, on kõik ka ise potentsiaalsed kurjategijad.