Uudised

Analüüs: vaid 3% EMO-sse pöördunuist vajab kohe arstiabi (58)

LISA KOMMENTAAR

kas29. november 2017, 07:32
EMO-sse pöördunud koljuluu murruga beebi ka ei vajanud kohest abi?
Mõtlemiseks28. november 2017, 16:22
Kui eriarstide juurde pääseks kergemini, oleks ka EMO külastatavus väiksem. EMO's on küllaltki pikad ooteajad. Koos uuringutega võib minna 4-6 tundi. Mõningate arstide suhtumine on väga üleolev ja põhimõttel - saaks sinust rutem lahti. Oleks vaja EMO'sse välja panna rahulolu küsitlus ankeet. Sealt saaks vastuseid probleemidele, inimeste rahulolu kohta jne.
29. november 2017, 07:34
olen28. november 2017, 15:44
Eesti arstidega rahul ja ka perearst on mul asjalik. Samas tean ise kahte inimest, kes EMO-st südamevaevustega tagasi saadeti ja kes järgmise 24 tunni jooksul surid südamepuudulikkuse tõttu. Üks neist käis Jõgeval, teine Tartus. Mõlemad olid hästi tublid, aga tagasihoidlikud inimesed.
29. november 2017, 07:36
olen abi asemel saanud näägutada, et öösel nende und segasin.
arstiabi ei ole kõigile kättesaadav!28. november 2017, 14:53
Mina ei ole haigena üldse mingisugusse EMOsse minema. Ja kuna riik ei suuda kõigile kodanikele võrdselt tagama elektri kasutamise võimalust, siis kõik kodanikud ei saa ka helistada arstile või kiirabisse. Nii palus üks kodanik tänaval minult abi helistada kiirabisse ja politseisse, kuid mul ei ole telefoni elektri puudumise ja kasutamise tõttu, mismoodi ma saan siis teist ja iseennast aidata?
Arstide huumor28. november 2017, 12:22
Kas hakkame ravima või jätame elama. Kui ausalt rääkida olen Ravi tänaval mitmel korral saanud EMO-s abi. Au ja kuulsus sealsetele arstidele..!!!
Olgem objektiivsemad.28. november 2017, 12:55
Minu tuttavad,kes on oma hädadega käinud USA ja teiste EU riikide EMO-des üksnes kiidavad Eesti EMO-sid ja arste.. Kellel on oma kogemusi palun kirjutage.
Vaesed aga tublid28. november 2017, 14:15
USAs pidi üks EMO päev maksma 1 miljon dollarit per face. Kuidas meil on?
objektiivselt28. november 2017, 14:50
Tai Kuningriigis oli selline suhtumine, et seda pole võimalik kirjeldada. Super. Eestis ainult mõnitatakse. Ühegi ukse taga ei pidanud Tais üle 2 minuti ootama. Kohe jooksis õeke ligi ja juhatas korralikus inglise keeles järgmise ukseni. Uskumatu, milline tase. Tippelektroonika, tippravi. Õnneks oli mul kindlustus, sest see päev maksis pea 1000 jewrorubla. Tai arstisüsteemi loetakse maailma üheks parimaks. Ma sõna otseses mõttes sylitan Eesti EMO peale!
kogemus Tartust28. november 2017, 14:57
5 tundi meeletu närvivaluga ukse taga ja siis koju tagasi peale 1 tabletti. Mõttetu suguorgan!
to objektiivselt28. november 2017, 16:54
Sa oled siis ilmselt hüpohondrik, kui nii hästi kogu maailma EMO-de teeninduskultuuri tead. Närviline tundud ka olevat. Sellise suhtumisega peadki muidugi EMO-t sagedamini külastama - see võib südamele hakata küll..
Võiksid ka oma nime siia lisada, et kohalikud, sealauda EMO töötajad teaksid, kui kuningas jälle mingi vaevusega tuleb - et nad sind ikka väärikalt teenindada oskaksid.
P.S. Mis eluohtlik seisund sul siis seekord oli, millest ülitublid Tai arstid su elule turgutasid?
kiku28. november 2017, 11:57
Jh seda juhul kui nad üldse tuvastavad mis viga on, minu ema läks emosse insuldiga ja sealt saadeti ta tagasi koju ja perearstile, järgmisel päeval ei rääkinud ei saanud aru millestki ja edasi oli juba lühike lõpp. EMO my ass :(
.28. november 2017, 11:43
3% saab abi, ülejäänud pannakse magama?
arvan, et28. november 2017, 11:41
Selleks, et abivajaja ei peaks emos haigena tunde ootama ja seal toolidel tukkuma, tuleks teha veelgi suurem maks, näiteks 25 euri, siis ehk inimene ikka niisma sinna istuma ei lähe ja tõsise hädaga inimesed saaksid rutem abi.
ja kui28. november 2017, 12:18
tõsise hädaga inimesel pole seda raha? Kõik ainult rikkuritele? Äkki soovitaksid vaesemad magama panna?
Õ-sots28. november 2017, 14:30
Vaesunud kodanikud on riigi vale juhtimise viga! Nagu ka maksuvabad välispankade hiigelkasumid.
lugeja28. november 2017, 11:36
Tõesti tehtagu siis trahvid neile, kes mõttetuid väljakutseid teevad ja niisma emosse lähevad oma vererõhku või suhkrut mõõtma?
28. november 2017, 13:13
Vererõhk on ikka tõsine häda,kuid kakelnud joodikud , narkarid sinna kuidagi ei sobi kuidagi. Imelik on see,et perearst ajab EMOsse,kuid EMO ajab perearsti juurde. Kuidas siis inimene üldse abi saab? Läksin perearstile,kes hüüdis õele,miks ta EMOsse ei läinud.Nõnda maksumaksjaid hullutatakse.Sama on ka see ilmunud anlüüs,et kõik lugejad jääksidki uskuma ,kui palju on ilmaasjata tülitajaid EMO s.Olin eelmine aasta EMO s,kus istusin terve päev kella 23:00 -ni välja.Selgus,et LOR juba ammu kodus. Läksin koju tagasi,kuid järgmine päev oli olukord väga halb ja toodi tagsi juba kiirabiga . Sain kohe ette ja ka asjaliku abi. Vaat nõnda on EMO. Pealtnäha võib ju tunduda,et istuvad seal asjata...
Lõppude lõpuks29. november 2017, 09:56
ei ravita protsente, vaid inimesi! Protsentidesse pannes tundub arv väga pisike, aga selle numbri taga on siiski suur hulk inimesi...
selline meditsiin28. november 2017, 11:33
Täiesti mõttetu on ka kiirabiteenus, sest brigaad koosneb nüüdsest ainult autojuhist, medõest ja veel kellegist, kes pole arst. Nii marsiti mulle poristes saabastes tuppa, kindad juba enesekaitseks eelnevalt käes, mida vahetamata tehti 3 valuvaigistit ning marsti välja. Järgmisel päeval ise emossse minnes, sattusin raske tõvega haiglasse.
küsiks28. november 2017, 11:24
See meditsiinivärk on allpool igasugu arvestust. Emos vahitakse vihaselt, mis siia tulete, aga perearst analüüse ei tee, saatekirju eriarstile ka anda ei taha, käsib ainult emosse minna, kui krooniline haigus ägeneb. Tõesti pole aru saanud, milleks selliseid haigla ja eriarsti vahepealseid "arste", kellest haigel mingit abi pole, vaja on?
nii ongi28. november 2017, 11:17
Perearstindus tuleks ammu ära kaotada, sest selliseis mõttetud putkad võivad olla ainult medõega pensionäridele vererõhu mõõtmiseks ja rohu kirjutamiseks, sest muud seal ju midagi ei tehta.
Seda küll28. november 2017, 11:25
Sest meie arstindus on üles seatud kasumi (mitte kodanike) teenimsele ehk äriks.
Kui kasum ära kaob, siis pole ka ettevõtmisel mõtet.. Seega tuleks kaotada ka EMO-d.
28. november 2017, 13:16
Vaatan seda filmi "Doc Martin" ning lausa unistan,et meil ka sellised asjalikud perearstid oleksid. Meil istuvad kabinettides ju ravimite kirjutajad ,noh vererõhu mõõtmine on neil ka selge,et siis jälle ravimeid kaela määrida. Pärast pole enam nende asi,mis patsiendist saab.
mõttetu28. november 2017, 11:14
Perearstide tase on nii madal,et parem kui üldse seda vahelüli poleks...kes ainult telefoni teel meelsasti rohtu kirjutab ja haiguslehti avab. Saaks ju hakkama samuti apteekrile helistades ja rohtu sealt saades.
meie28. november 2017, 20:07
perearstil on automaatvastaja ja enne kella 13 pole mõtet helistada. Mõnikord ei saa peale 15 ka veel perearsti õde kätte, sest unustas vist vastaja maha võtta. Pealegi on nii õudne jälle surnumatja häälega loetud teksti kuulda. Maal aga naljalt perearsti ei vaheta. Täiesti mõttetu asutus. Nii peabki emosse minema.
Mimoos28. november 2017, 23:31
Loen ja imestan, kus küll sellised perearstid on, Elanud mitmes kohas, erinevate perearstide patsient olnud, ja kõik OK. Kuigi olen üsna haige inimene, vana kah. Äkki ikka jutus pool valet ja siis ka kõvasti petta saanud.
Enamasti29. november 2017, 16:15
on nende saamatute või oleks õigem öelda laiskade perearstidega hädas maakohtade elanikud. Vanematel läks perearstiga sedasi, et tema napsuprobleemid hakkasid juba tõsiselt töölkäimist segama. Saadi tast kuidagi lahti aga asemele kedagi ei saadudki. Paar proovijat oli aga nimekiri jäi lühikeseks ja nii nad läksidki. Kes linnas tööl käisid, need sobitasid end kuhugi ära, kohapealse eluviisiga rahvas jäi kõrvalvalla tohtri alla. Too ongi selline imelik frukt, et ilma õeta on ta hunnik saamatust. Aeg-ajalt ikka vaim peale tuleb ja saadab kuhugi edasi uuringutele kui saab aru, et oma aruga hakkama ei saa, enamast piirdub tema tase retseptide pikendamisega. seda, kas väljakirjutaud rohud omavahel kokku klapivad, temalt loota ei tasu. Ega linnaski see perearstivärk suurt parem pole. On häid aga nende nimekiri on enamasti täis. Kehvema tohtri nimekirjas istuvad enamasti mehed, kes nii kui nii vanatahtlikult arsti juurde muidu ei lähe kui lubade jaoks arstitõendi järele. Ja jääbki mulje, et kõik on korras. Kui tõsisemad probleemid tekivad, siis selgub, et abi ikkagi ei saa, kuniks oledki EMO-s järjekorras selle 97% hulgas.
Mis haigekassa?28. november 2017, 11:12
Kogu riigi rahakott on tühi nagu l... leivakott. Alko aktsiisi puudujääke kakatakse juba metsa saagides täitma. Imestan vanast peast, kuidas küll nooremad, veel jõulised mehed lasevad endaga nii mängida. Kas tõesti peab ootama nagu vanal orjaajal, kunas sind kellelegi maha müüakse? Noored! Kähku pead tööle!
Eksitus!28. november 2017, 11:13
Hakatakse, mitte kakatakse!
Mis sul, vanake, viga!28. november 2017, 11:16
Sul vähe oodata. Vaata kui kaua noored oma müüki ootama peavad. Või arvad, et panevad pead tööle? Neil polegi päid, mis töötaksid.
Sasaul28. november 2017, 11:03
Ühesõnaga kui sa jõuad omal jalal EMO-sse minna siis kuulutatakse terveks aga kui lohistatakse siis ehk võib-olla hakatakse ka ravima kui eelarvet pole lõhki aetud.
Qwert28. november 2017, 10:57
Kui ainult 3% vajab EMO abi, siis see näitab meie tervishoiusüsteemi vägagi nukrat seisukorda. EMO-sse minnakse, kuna perearstide tase on madalaimast madalam kui nii võiks öelda, muudest asjadest nagu eriarsti juurde pääsemisest juba rääkimata.
nimi28. november 2017, 11:28
Küsimus on pigem selles, et kuidas selgitatakse välja, kes vajab kohest abi? Kui mul on nt käsi kukkumisest paistes, aga murdu ei ole, kas ma siis kvalifitseerun "kohese abi vajajaks"? Teoorias vist mitte, sest tõenäoliselt mulle tehakse röngten ja saadetakse koju paranema, samas, kust ma peaks teadma, kas mul on murd või mitte? Sama ka teiste murede puhul. Ma ei ole arsti haridusega, ma ei tea, kas mu tervisehäda nõuab kohest sekkumist või mitte, selleks ma ju arsti juurde lähengi, et seda teada saada. Ilmselgelt väikse palaviku ja kurguvaluga EMOsse ei lähe, aga sealt edasi. Perearst ise nagunii mingeid analüüse ei tee, miks ma siis peaks tõsisema murega tema juurde minema? Kas sellisel kujul on perearste üldse vaja? Tehkugi perearstid haiguslehe väljastajaks ja lihtsamate juhtude üle vaatamiseks ja suunaku ülejäänud raha nn EMO võimekuse suurendamiseks, et inimene ei peaks mõtlema, kas ta võib sinna minna või mitte, vaid, et see olekski õige koht kuhu pöörduda.
Qwert28. november 2017, 12:41
Tean näiteks, et Soomes, kus on nö. polikliinikute süsteem nagu meil oli enne, siis sealne jaoksonnaarst on küllaltki pädev, et teha kindlaks kui erakorralist abi üks või teine patsient vajab. Kui on vaja röntgeni juurde, siis läheb elektrooniline saatekiri kohe teele ja patsient läheb ka röntgenisse koheselt. Tulemused olenevalt olukorrast, kas oodates või paar päeva hiljem sama arsti juurde, kes siis helistab ja teatab, milles asi. Sama kehtib ka eriarstide juurde saatmisel.
xxxx28. november 2017, 13:17
Probleem on perearstide tasemes.
...28. november 2017, 10:55
aga mis piirab siis tegema perearstindust korda, et ei pea inimene ootama isegi perearstile nädala ega, et ei saa eriarstidele,kui samas soovitatakse vähi leidmiseks õigel ajal pöörduda,huvitava dvastukäivad soovitused,kui inimene peab kannatama näiteks selja ja kõhuvalusid nädalaid, on ka see eluohtlik olukord vahel.Miks ajada ebanormaalseid ibasid suust välja, makse m,aksame haigele kassale, et nad saaksid omale suuri palku,kuid aastakümneid kassasse makstud raha eest kohest abi ei saa, nõuka ajal oli ikka korrektsem arstindus, läksid siis tehti ka uuringud, näiteks kui kurgus oli kaua aega põletik, siis tehti ka cociliste proov, et selgitada välja millest see põletik tekib, nüüd aga neid ei tehta, vaid kohe antibiootikum, mis aga igale bakterile ei mõju, niiet tühje kulutusi teeb arst veel lisaks, sest kui korduvalt peab patsient käima ja edasi veel läheb see ikka probleemi tekitaja,teeb muid haigusi, siis võtab ikka ju see raha rohkem, oijopakollad küll.
xxx28. november 2017, 13:20
Perearst muliseb telefoniga alati,kui käin tema vastuvõtul. Kas nõnda tohib perearst käituda, kui patsiendil on aeg määratud, siis tema jahub seal alati teistega telefonis.
Minu29. november 2017, 10:10
arst vastuvõtu ajal küll telefoniga ei räägi, kuid kui olen saanud esimese kellaaja, siis arst alles tuleb kodust 10-15 minutit peale vastuvõtu algust, nii et olen saanud vastuvõtule alles siis kui teise inimese vastuvõtt juba peaks algama, nii on sunnitud ka kõik järgmised inimesed oma vastuvõttu ootama pool tundi kauem.
naisuke28. november 2017, 10:52
aga 97% vajavad arstiabi varem, kui kolme kuu pärast...
ettepanek28. november 2017, 09:45
EMO ootesaali ja eestuppa tuua perearstikeskus,kes haiged üle vaatab ja tõeliselt haiged EMO-sse edasi suunab.
Jeerum28. november 2017, 10:49
EMO ootesaalis on ju see triaaziõde, kes su ilmekalt ja valjult üle ootesaali üle kuulab ja siis otsustab, kuhu sind saadab ja kas saadab.
EMO28. november 2017, 09:41
inimesed lähevad emosse, et saada mõistliku ajaga abi. kui tahad hetkel näiteks saatekirjaga ortopeedi aega, siis peab ootama 3-4 kuud. kas see on normaalne?
huvitav28. november 2017, 11:29
Kus sa nii kiiresti saad???
mmm28. november 2017, 09:34
1000EUR rahatrahvi peab määrama, kui on kiirabile tehtud mõttetu väljakutse.
Kes tuleb EMO-sse mõttetu kaebusega, siis on teenustasu 100EUR.
Need 2 reeglit teha ja probleem kaob kohe.
28. november 2017, 09:42
Kuhu see inimene minema peab, kui ta kusagilt abi ei saa? Ootama vagusi, kuni ta enam voodist ei tõusegi ega suudagi arsti juurde minna? Perearsti vahetamine on praktiliselt võimatu, keegi ei võta vabatahtlikult krooniliste haigustega inimest oma nimistusse.
mmm28. november 2017, 13:07
Võid näiteks oma nohuga EMO-sse minna, siis maksad lihtsalt 100EUR.
ümmargune Jürka28. november 2017, 09:47
Ja mis valitsusest siis alles jääks?
Kutt28. november 2017, 10:06
Tegelikult, emm, peaks keelama rumalatel inimestel kommenteerimise, eksole!
jah,28. november 2017, 12:23
rumal kommentaar ja tuhat euri trahv :).
Kutt28. november 2017, 09:30
Täpselt nagu e- ained toidus, on ka see pidev eetamine riigiga väga paha. Kõik on nii õhukeseks viilitud, tabelarvutatud ja elukaugete bakalaureuste, kelle ainus oskus ongi exeliga imet teha, pekki keeratid, et lausa lust vaadata. Minu maksuraha tuleb kasutada selleks, milleks mina seda mõelnud olen, mitte selleks, mis arvab, muide, rahvapoolt valitud, valitsuse käepikendus!
kuula, kuidas nad su raha kasutavad28. november 2017, 09:44
Ühesõnaga28. november 2017, 09:28
selle 3% pärast poel mõtet EMO-sid ülal pidada, paneme kinni ja kokkuhoitud rahaga premeerime ossi kontoorat. Tehtud.
Julm kapitalism28. november 2017, 13:07
Paneme need algselt valesti organiseeritud (kasumi teenimiseks) perearstipunktid ja EMO-d kinni jah. Need vaid kiirendavad reformarivalitsuse poolt algatatud riigi pankrotti.
Tass28. november 2017, 09:23
Õige on kutsuda kiirabi, kui tervisega või mõne vigastusega probleem. Tuleb asi natuke tõsisemaks valetada, siis ei pea emos vahtima tundide viisi
Kui helistad,28. november 2017, 11:09
Vastab EMO, et tulge siia. Kui "siia" tuled, saad sinise märgi.
28. november 2017, 12:37
Miks sa EMO-sse helistad, kiirabi kutsumiseks helistatakse ikka häirekeskusesse?