Eesti uudised

GRAAFIK | Esimene laps sünnib perre üha hiljem (14)

LISA KOMMENTAAR

gg4. juuli 2018, 06:55
Pere on see, kus on ema, isa ja laps, lapsed. Ja see ei ole suhete mäng, see peaks olema registreeritud abielu, kus kõik väärtustavad abielu, emadust ja isadust. Kuna abielu tuleb harva ette, siis ei ole naisel-emal mingit kindlust, et ta ka oma lapsed suudab üles kasvatada ilma et peaks vaesuses virelema. Naine saab ennast kindlustada vaid haridusega ja töökogemustega. On ju päris õnnetus, kui on küll lapsed, kuid pole lootustki saada harimatuse tõttu tööd, mis annab leiva.
Kui ei ole usku , et sa ei ole üksiikema, on laste saamine enesetapp. Füüsiliselt jääd küll ellu, aga kas ka vaimselt?
no3. juuli 2018, 11:20
Pole ime, et esimesed lapsed nii hilja sünnivad või üldse sündimata jäävad. Sellel on kaks põhjust, esiteks edukultus. Inimestele taotakse pähe, et sa pead olema edukas, sul peavad olema lapse kasvatamiseks majanduslikult kõik suurepärased tingimused. Vanasti aga öeldi, et annab jumal lapse, annab ka leiva. Emal-isal olid käed-jalad küljes ja pea otsas, tehti tööd ja kasvatati lapsi. Nüüd aga elatakse ainult iseendale, et oma kontoris võimalikult ilus ja edukas paista. Teine põhjus, miks lastesaamist edasi lükatakse, on see, et riik ise ei väärtusta esimest ja ka teist last. Kõik kiidulaul ja suuremad toetused, nii riiklikud kui ka ühiskondlike organisatsioonide poolt pakutud, algavad alates kolmandast lapsest, kuigi on selge, et esimese lapse sünni ja kasvamisega kaasnevad kulud on palju suuremad kui järgmistega. Ühe või kahe lapse vanemad nagu polekski täisväärtuslikud inimesed. Kui suhtumine oleks õiglane, siis sünniksid ka esimesed lapsed, praegu aga eelistab nii mõnigi hoopis lastetuna elada.
Keegi mainis lastetusmaksu, et see aitas vene ajal. Tegelikult ei olnud maksu olemasolu varajasemas eas sünnitamise põhjus. Põhjus oli see, et tol ajal ja ka varem teati, et tervete järglaste saamiseks peavad ka vanemad olema noored ja terved ja mingit mõtet lastesaamist edasi lükata polnud ju põhjust, kui sul oli armas inimene olemas, kellega peret luua. kakskümmend kaks -viimane taks. No ei olnud kombeks neljakümnendani ööklubides rallida, ei olnud. Ja see oligi norm ja igati õigustatud. Praegu vaatan tuttavaid, kellel alles 35 eluaasta järel lapsed sündima hakanud. Nad elavad oma elu nii keeruliseks nende laste pärast ja nad väsivad kergesti, laps aga on hellitatud maailmanaba, nagu ilmas enne poleks kellelgi lapsi olnud. Võib ette kujutada, mis juhtuma hakkab, kui need lapsukesed teismelisteks saavad ja vanusevahe eriti pähe lööb. Nii jäävadki varsti eestlaste iivet tõstma ainult noored, kes koolipõlves või kohe pärast seda kogemata lapse saavad, aga neist enamus on kahjuks seltskond, kellel mitu isa olnud ja kasvatusküsimustes suur segadus, nii nad siis järgivad oma ema eluviisi, sest see on nende perekonnamudel. Elamiseks on sotsiaaltoetused. Vot nemad teevad küll usinalt kolm last jutiga valmis, sest siis saab rohkem raha.
Võib-olla tundub mu jutt õel, aga see-eest elust võetud.
...3. juuli 2018, 13:24
Ja täpselt nii ongi. Õige jutt.
Kixik4. juuli 2018, 00:48
Väga õigesti öeldud!
lastetusmaksu`le3. juuli 2018, 10:24
Kas arvate, et kui maks peale panna, siis hakkab kohe massiliselt sündima armsatatud ja oodatud lapsi ? Emapalk on lapse pooleteistaastaseks saamiseni ja siis edasi? Viid oma maimukese lastehoidu, kus ta nutab terve päeva. Tööandja leiab võimaluse sust lahti saada nii kui laps saab 3 aastaseks, sest lastehoius on laps koguaeg haige. Elektrihind tõuseb koos sellega toidukaup ja kõik muu. Paneme aga veel inimestele maksusid peale, et aina vähem palka kätte jääks.
Emalt 10:24-le3. juuli 2018, 18:49
Ooo, Teie lapsuke ainult nutab! Hea, et Teie ise ainult lapsena ei nutnud! Ja mingit emapalka ei olnud, Teie mähkmed hõõruti käte vahel puhtaks ja siis pandi potiga keema, kõik triigiti ja volditi, harjutati lapsed potil käima, üle aasta vanune lapseke ei teinud enam püksi. Lapsega tegeleti, õpetati, mängiti, aga tänapäeva noorte silmad on ainult nutikas, neil ei jätku silmi isegi omaenese lapsele. Pooldan ka lastetusmaksu! Miks peavad minu lapsed ja lapselapsed tibitajate vanadekodude arveid kinni maksma....
to: Emalt...3. juuli 2018, 20:01
Ma lisaksin veel juurde, et lasteaeda minekuks pidi olema täidetud kaks tingimust: laps käib potil ja on võimeline ise sööma. Muidu lasteaeda ei võetud. See pidi olema selge ajaks, kui lapsel täitus aasta ja kuus kuud vanust, sest kauem ei saanud ema kodus olla, kuna tööstaaž ei tohtinud katkeda. Ja kõik emad said sellega hakkama. Praegused titemammad ei kujuta ettegi, mida lapse eest hoolitsemine ja kasvatamine tähendab. Nad ei viitsi igaõhtust unejuttugi lugeda ja vaba aega on ka laialt.
lastetusmaks3. juuli 2018, 09:52
80-NDATEL oli ju lastetusmaks ja seepärast sündimus varasem ja sündimus suurem! Lastetusmaks aitab! Kehtestage lastetusmaks, lõpeb noorte tibitamine, võetakse vastutus ja ei peagi "tumedaid prii leiva sööjaid" Eestisse vedama/valima... Nii lihtne see ongi!
3. juuli 2018, 10:40
Küsimus ei ole lastetumaksus vaid emade kindlustundes, tol ajal oli küll lastetusmaks, aga oli ka töökohti rohkem saadaval, nälga ei jäänud keegi. Nüüd on vaja kõigepealt haridust, tööd, karjääri teha, et üldse lapse saamist endale lubada. Naiste kindlustunne ühiskonnas on oluliselt vähenenud. Lisaks materiaalsele kindlusetusele veel perede kiire lagunemine, nii sünnibki suht hilises eas ainult üks laps ja kõik. See on kõik erinevate röövkapitalistlike poliitikate tagajärg, mitte naiste soovimatus lapsi saada.
nõus 10:40, 3. juuli 2018-ga.3. juuli 2018, 11:37
Õigus! lapsi ei sünni, sest naistel pole kindlustunnet, et lapsed kasvatatakse koos ülesse. Üksi on ikka väga raske nii materjaalselt kui ka vaimselt. meedia soosib teie , kolmanda ringi meeste uut suhet, kuigi maha jäävad alaealised lapsed!?
Hull on ka see, et naises väärtustatakse ainult keha: seksikust ja ilu.( See on naisele üpris kulukas ), ei väärtustata emadust, perenaise oskusi, haridust, saavutusi (v.a. sportlased). Pr. M.Reps saab rohkem laita kui kiita, aga ta on mõistnud, et mitte rongist laste pärast maha jääda, peab ta lapse tööla kaasa võtma ja ei saa nautida emaks olemist ega pühendumist lastele. Vähetel naistel on veel selline võimalus jne.
A.3. juuli 2018, 09:20
Kas fotol on Eestile kohaselt üksikema, kes siis suure murega enda kõhtu silmitseb ja mõtleb, et kuidas ta küll üksinda enda lapsega hakkama saab...
Väga asjakohaselt valitud foto:)
3. juuli 2018, 11:56
Kui on üksi ja omavoliliselt tehtud, siis tuleb ka üksi hakkama saada. Lapse saamine peab olema kahe poole soov ja otsus. Kui naine on mehele "ära teinud", siis ei olegi midagi oodata, jõuga kedagi isaks ei tee.
Mulle jäi selle pildi juures hoopis silma kole tattoo.
A.3. juuli 2018, 12:25
Mnjaa, viimasel ajal on jah sagenenud jätkuvalt see kisa, kuidas naised ikka vastutavad laste saamise eest ja kui naine ei suutnud ikka rasedust ära hoida, siis paras, kasvata üksi! Seksi nautisid, nüüd siis kasvata karistuseks pensionimaksja!
Mees ei tea ja ei peagi teadma, kuidas lapsed tulevad, tema ainult laseb! Sama mõtteviisi esindajad karjuvad ka pidevalt, et koolidesse pole seksuaalkasvatust vaja, äkki veel tema poeg saab ebaõiglaselt teada enda osalusest laste saamisel:)
Lõbus!
mida varem,3. juuli 2018, 09:16
seda raskem on loodusel nõrgukesi välja sõeluda genofondist…
ja seetõttu me tänapäeval ka nii vähe elame ja nii armutult vananeme.