Foto: Envato Elements
Sisuturundus
15. jaanuar 2019, 10:39

Kuidas astuda vastu viirushaigustele? Võta vitamiine!

Sügisest kevadeni kimbutab meid kõige enam haigusi. Kuidas organismi tugevdada ning vältida vastuvõtlikkust viirustele ja külmetustele?

Üheks variandiks on tarbida (vähemalt kevadtalvisel ajal) erinevaid vitamiine.

Sana+ lahustuv C-vitamiin – proovis Triin (27)

Suurenenud C-vitamiini vajadus on nii suitsetajatel kui ka lapseootel ja imetavatel naistel. Arvestades, et olen aastaid suitsetanud ning nüüd lapseootel (jätsin selleks ajaks sigaretitõmbamise maha), siis pole ka ime, et mul on C-vitamiini vaegus. See on väljendunud peaasjalikult tihedas haigestumises ja peavaludes.

Palju C-vitamiini saab küll puu-ja köögiviljadest, kuid tajun, et kõnealust vitamiini võiks veel juurde võtta. Eriti talvisel ajal. Rõõmsameelne kollane vitamiinitops on juba viimased kuu aega olnud minu truu kaaslane.

Sana+ lahustuv kaltsium ning vitamiin D+K – proovis Mart (38)

Esimesena köitis minu tähelepanu see, et need tabletid sisaldavad muuhulgas D-vitamiini. Käisin hiljuti apteegis mõõtmas D-vitamiini sisaldust veres ning selgus, et see on kõigest 32 nmol/L. Sealjuures normaalne D-vitamiini tase peaks olema 75 nmol/L, kuid Eesti heitlikus kliimas on sellise tulemuse saavutamine päris keeruline. Lahkusin apteegist D-vitamiini kapslitega, mida olen tarvitanud viimased kuu aega. Küll ei tee küllale liiga ning nüüd hakkasin ka kaltsiumitablette koos D- ja K-vitamiiniga võtma.

Kaltsiumi tarvitamine on aga kasulik neile, kel on olnud näiteks luumurde või lihasekrampe. Muide, kaltsiumi imendumist soodustabki eelkõige D-vitamiin.

Foto: Martin Ahven

Sana + lahustuvad Junior vitamiinid – proovis Jaanika tütar Maria (6)

Lastele vitamiinide andmine on keskmisest keerulisem – ei saa ju väiksed põnnid aru, et tableti neelamine teeb neile vaid head ja annab veel rohkem jõuda ringi möllata. Seega on need lahustuvad vitamiinid eriti nutikas valik.

Oranži värvi purk köidab nende tähelepanu (kui purk on tühi, saab sellest mänguasi) ning neil on eriti vahva vaadata, kuidas tablett susisedes vees sulab. Ja jook on maitsev! Minu väike tütar kiitis seda ja küsis veelgi. Lubasin, et homme saab – ühe päeva jooksul ei saa pakkuda liiga palju häid asju (pealegi on päevane soovitatav annus üks tablett).

Sana+ lahustuv multivitamiin – proovis Raili (25)

Mõnus apelsinimaitse võidab südame. Selline tunne nagu jooks kihisevat Fantat, aga samal ajal lippab tervis minu poole!

Oluline on meeles pidada, et vitamiinide võtmine ei asenda tervislikku toitumist. Sellele vaatamata leian mina, et talvisel ajal on mõistlik idee mõningaid lisavitamiine tarvitada. Sellega teed kehale pai!

Sana + lahustuv magneesium+ vitamiin B6 ning Lahustuv magneesiumipulber – proovis Vallo (31)

Pool aastat tagasi hakkas mind piinama ebameeldiv probleem – pärast trenni ja vahel ka öösiti kippusid jalad krampi kiskuma. Umbes samal perioodil tekkisid uneprobleemid ja pidev väsimus. Arsti juures käies selgus, et mul on elutähtsa mineraali magneesiumi puudus.

Iga inimene peaks saama piisava magneesiumikoguse kätte toidust ning joogiveest, kuid tihti ei ole tarbitavas toidus piisavat kogust magneesiumi. Erinevatel andmetel kannatab ligi 80- 90% inimestest magneesiumipuuduse käes.

Muide, magneesium on ideaalne ka peojärgseks hommikuks. Nimelt põhjustab alkoholi tarbimine lühiaegset magneesiumipuudust ning selleks, et end järgmisel hommikul paremini tunda, tasub võtta magneesiumi.

Olen tarbinud magneesiumit nii pulbri kui ka lahustuvate tablettide kujul. Kuigi mõlemal on omad plussid, siis eelistan mina võtta seda lahustuvate tablettidena. Läheb kuidagi paremini alla kui pulber.

Foto: Martin Ahven

Sana + lahustuvad glükoositropsid C-vitamiiniga – proovis Teele (33)

Sobivad ideaalselt nii lastele kui ka täiskasvanutele! Lapsed armastavad selle värvilist pakendit ja ülimagusat maitset, täiskasvanud hindavad ka tervislikkust. Glükoositropsid sisaldavad rohkelt C-vitamiini, mis on oluline aine immuunsüsteemi tugevdamisel. Et vältida sügisel ja talvel haigestumist, peab olema immuunsüsteem tugev.

Kuna tropsid on väga magusad, siis liialt tihti neid mugida ei tasu. Minul on nad käekotis – ampsan ühe, kui söögikorrani on aega, aga nälg juba pitsitab.