Sisuturundus
9. aprill 2019, 13:17

Mis on kollageen ja miks me kõik seda tarbima peaks?

Kollageen, mida vajame, toodetakse meie keha poolt, kuid vananemisega seotud protsesside toimel väheneb selle valgu tootmine järk-järgult. Lisaks intensiivistavad kollageenikadu ka mitmed muud välised faktorid – stress, liigne päike, toitumisharjumused ning kokkupuude toksiinidega (näiteks sigaretisuits). Kollageenisisalduse vähenemine ongi põhjus, miks vanus toob kaasa naha lõtvumise, kortsud, liigeste valulikkuse ning üleüldise ilmetu ja halli välimuse.
Selline näeb välja kollageen meie kehas, vaadates mikroskoobi alt.

Kuidas kollageeni kadumist vältida?

Esimese sammuna peaks vähendama ja vältima kõiki faktoreid, mis kollageenikadu intensiivistavad. Kui kapis ei ole veel kõrge kaitsefaktoriga päikesekreemi, siis peaks selle soetama. Vältida võiks sigaretisuitsu ja suitsetamist ning väga oluline on hea ööuni. Ka toitumine nõuab korrigeerimist – kollageeni tootmise jaoks on oluline süüa toiduaineid, mis on antioksüdantide ja vitamiinide rikkad. Väga hästi sobivad värvilised puu- ja köögiviljad, näiteks tomatid, greip, arbuus, brokoli ja maasikad ning Omega 3 rasvhappeid sisaldavad toidud.

Kas kollageeni sisaldav toidulisand võiks abistada?

Tõepoolest, lisaks kosmeetilistele vahenditele on võimalik organismi kollageeniga varustada ka suukaudselt, ja seda üsna efektiivselt – erinevate uuringutega on tõestatud, et üle 90% suukaudselt manustatud kollageenist imendub, ja mis kõige tähtsam, koguneb nahas. Küll aga tuleks väga põhjalikult uurida, mis allikast kollageen toidulisandisse kuulub. Kõige efektiivsemaks peetakse antud hetkel hüdrolüüsitud merelist kollageeni (kalasoomustest). Hüdrolüüsimise käigus lõhutakse kollageeni suured molekulid väiksemateks, võimaldades kollageenil efektiivselt organismi imenduda. 

5 põhjust, miks kollageen on meile hädavajalik

Kollageen on vananemisvastane!

Kollageen on meie nahale kriitiline komponent, hoides seda pingul ja elastsena. Niisiis hakkavad esimesed vananemise märgid tekkima just naha kuivuse ja kortsude vormis. Kollageen toidulisandina aitab hoida nooruslikkust ja vähendada kortse.

Uuring, millest võttis osa 69 naist, tuvastas, et peale kaheksa nädala pikkust regulaarset kollageeni toidulisandi tarbimist oli naistel paranenud naha elastsus, vähenenud kortsud ning nende nahk oli siledam ja siidisem. Siinkohal on oluline tähele panna, et efektiivne päevane kollageenikogus peaks algama viiest grammist (5000 mg). 

Proovi ise: Dermanutrix kollageeni jook mugavates annuspakkides

Kollageen aitab vähendada tselluliiti ning taastab juuste ja küünte elujõu!

Kollageeni järk-järgulise vähenemise tõttu kaotab nahk vananedes elastsust ja muutub õhemaks. Selle protsessi „kõrvalnäht” on tselluliidi nähtavamaks muutumine – kõik, mis varem peidus oli, on nüüd nähtav. Kollageeni toidulisandi tarbimine aitab muuta naha elastsemaks. Selle tulemusel paistab nahk siledam ning inetud kühmukesed on taas peidus.

Lisaks nahka noorendavale toimele aitab kollageeni tarbimine tuua tuhmunud juustesse läike ning muuta küüned elastsemaks ja tugevamaks.

Proovi ise: Collibre Beauty kollageeni jook vitamiinidega

Aitab ennetada vanusega kaasnevaid liigesemuresid!

Tunned, et 40aastaselt ei ole enam nii paindlik, kui kahekümnendates? Trepist üles sammudes annavad põlved endast märku krudina või valuga? Kuna nii lihastes, liigestes, kõhredes kui ka isegi luudes on kollageen oluline komponent, võib kollageeni toidulisand selliseid tundmusi vähendada. Viimastel aastatel on kollageeni kasutamist uuritud ka osteoartriidi ja reumatoidartriidi korral.

Näide: 147 liigesevalusid kogenud sportlasega viidi läbi katse, mille käigus tarbisid nad 24 nädalat regulaarselt kollageeni. Tulemuseks oli märkimisväärselt vähenenud liigesevalu. 

Proovi ise: Fincollagen Active kollageen

Toetab ainevahetust ja lihaseid!

Kollageen sisaldab mitmeid asendamatuid aminohappeid, mida keha vajab igapäevaseks efektiivseks toimimiseks. Näiteks glütsiin toetab lihaseid ja ainevahetust, olles osaline protsessis, mille käigus glükoos muutub energiaks. Seetõttu on kollageeni toidulisandit hea tarbida peale sportimist ja ka inimestel, kes igapäevaselt suure koormusega tööd teevad.

Proovi ise: Collibre Active kollageen liigestele

Kollageen toetab südant ja veel paljusid olulisi protsesse kehas!

Hüdrolüüsitud kollageeni sisaldavad toidulisandid koosnevad ka peaaegu 20 erinevast asendamatust aminohappest, millest igaühel on meie kehas oluline roll. Näiteks proliin on aminohape, mille üks ülesanne organismis on aidata ennetada arterite lubjastumist ning arteriseinale rasvataoliste ainete ladestumist.

Kollageen ei ole kindlasti imeravim kõikide hädade vastu, kuid on siiski erinevates uuringutes näidanud positiivset mõju meie kehale ja nahale. Seega, miks mitte proovida ka ise paar kuuri läbi teha?

Pane tähele! Kollageenikadu kehas ei tekita mitte ainult vananemine, vaid ka stress, suitsetamine, unepuudus, liigne päikesekiirgus ja isegi mitmed haigused. Seega, proovi järk-järgult vähendada kahjulikke faktoreid, mis võivad sind enneaegselt vanemaks muuta. Kollageeni toidulisand on abimees sinu teekonnal kauni, noorusliku ja tervisliku eluviisi poole!

Artiklis mainitud kollageenitooteid leiab Rosena.ee e-poest ning müügikohapõhises sortimendis Südameapteekidest ja Apotheka apteekidest, Tradehouse ja ProKosmeetika kauplustest.