Sisuturundus
21. juuni 2019, 18:27

Bakteriaalne tasakaal kontrollib sinu tervist – allergiast kuni vähini

Juba Hippocrates teadis rääkida, et kõik haigused saavad alguse soolestikust ning tugeva tervise aluseks on mikrobioomi tasakaal. Meil kõigil elab organismis kümme korda rohkem mikroobirakke kui on meie endi keharakke. Seega mõjutab mikrobioom olulisel määral iga meie keha organisüsteemi, eriti aga aju-, närvi-, ja immuunsüsteemi.  

Mikrobioomi tasakaalu häirumisega seostatakse otseselt või kaudselt näiteks allergiaid, antibiootikumiresistentsete bakterite põhjustatud haigusi, astmat, autoimmuunhaigusi, bakteriaalseid haigusi, ekseeme, dermatiiti, enneaegset vananemist, enneaegset sündi, hepatiiti, kehakaalu, kolesterooli, kopsupõletikku, soolestiku haigusi, kõrget vererõhku, maksatsirroosi, neeruhaigusi, pankreatiiti, parasiite, rasvmaksa, seeninfetsioone, südamehaigusi, vaimset tervist, viirusnakkusi ja isegi vähki.  Lisaks leiavad teadlased iga päev uusi seoseid, kui olulisel määral mikrobioom meie tervist ja heaolu kontrollib.

Terve ja tasakaalus mikrobioomi seisukohalt on parim osakaal ca 85–90% „häid“ baktereid 15% patogeensete bakterite kohta. 

Kuidas oma mikrobioomi tasakaalus hoida?

Õige toitumine on mikrobioomi kõige otsesemalt mõjutav tegur. Kindlasti on oluline võtta probiootikume, kuid et probiootikumid organismis ellu jääksid, kasvaksid ja areneksid,  peame õppima, kuidas toidust oma probiootikumidele võimalikult kvaliteetne „kütus“ ehk prebiootikumid, kätte saada. Kui me ei tea, kuidas oma probiootikume hästi toita, ei ole neil piisavalt toitaineid, et kosuda ega ellu jääda. Tänapäevasest levinud dieedist, mis on kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega, töödeldud ega sisalda piisavalt kiudaineid, ei saa meie head bakterid ellujäämiseks vajalikku toiduvaru ning seeläbi loome ise oma ebatervisliku toitumisega soodustingimused patogeensete bakterite kasvuks ja koloniseerumiseks. Vale toitumine võib aga tekitada väga erinevaid haigusi ja vaevusi.

Kiudainete puudus on üheks peamiseks toitumishälbeks tänapäeva maailmas. Umbes 90% lastest ja täiskasvanutest ei tarbi oma päevases toidus soovitatavat annust kiudaineid. Kiudained on aga mikrobioomi tervise seisukohast otsustava tähtsusega. Kiudainete mitmekesisus võrdub mikrobioomi mitmekesisusega, mis omakorda võrdub kogu organismi tervisliku seisukorraga. Üks parimaid ja lihtsamaid viise, kuidas manustada mitmekesist kiudainerikast toitu, on süüa iga päev üks maitsev toores salat, kus on palju erinevaid köögivilju.

Et tervisliku salati valmistamine ei oleks liialt aeganõudev, üks soovitus: osta valmis kõik vajalikud köögiviljad ning töötle kõiki korraga, mis võtab umbes 30 minutit. Aseta need kõik suurde kaussi. Nüüd on kogu protsessi saladus: pärast töötlemist ja tükeldamist pigista köögiviljadele peale sidrunimahl ja sega see salatisse. Sidrunites olev C-vitamiin hoiab alles salati värskuse ja krõbeduse ning see säilib sinu külmkapis konteineris ohutult kuni ühe nädala.

Kuidas tagada oma mikrobioomi mitmekesisus?

Terve ja tasakaalus mikrobioomi seisukohalt on lisaks kiudainete kogusele oluline ka nende mitmekesisus. Seetõttu peaks mitmekesise mikrobioomi saamiseks tarbima erinevaid kiudaineid. Erinevate kiudainete tüübid soodustavad erinevate bakterite mitmekesisust ja kasvu, mis omakorda loob palju suurema mitmekesisuse postbiootiliste metaboliitide osas. Postbiootilised metaboliidid on teisisõnu probiootiliste bakterite poolt toodetud biokeemiliste ühendite kooslus, mis meie organismi kaitseb ja taastab. Postbiootilised metaboliidid jaotuvad väga paljudesse kategooriatesse, aga mõned olulisimad neist on:

- bakteriotsiinid (kaitsvad ühendid, mis raskendavad patogeensete bakterite elutegevust);

- ensüümid (aitavad seedida toitu, vabaneda toksiinidest ja osalevad teistes ainevahetusprotsessides);

- vitamiinid (näiteks B- ja K-vitamiin);

- aminohapped (valkude „ehituskivid“);

- virgatsained (edastavad sõnumeid närvide ja aju vahel ning võivad mõjutada ka näiteks söögiisu);

- immuunsüsteemi ühendid (toetavad organismi immuunrakke);

- lühikese ahelaga rasvhapped (toetavad soole limaskesta tervist);

- lämmastikoksiid (asendamatu südame-veresoonkonna tervise jaoks);

- orgaanilised happed (nagu fulvohape ja huumushape, mis on kombineeritud mineraalidega, et tagada parem imenduvus ja aidata säilitada soolestikus õiget pH-taset).

Teadlased on analüüsinud “primitiivsete” kultuuride mikrobioome ja leidnud, et nende mikrobioomi bakterite koosseis on ligi kaks korda mitmekesisem, võrreldes lääne elustiili harrastavate rahvastega. Aga, need nii-öelda “primitiivsed kultuurid” ei ole kunagi kokku puutunud antibiootikumide, keisrilõigete, pestitsiidide, insektitsiidide ega millegi muuga, mis mikrobioomi tasakaalu ja tervist häirib.

Kui Dr Ohhira hakkas 30 aastat tagasi oma ettenägelikus tarkuses looma probiootilist toodet, ei pannud ta rõhku mitte annusele, vaid pigem mitme tüve kooslusele madalamate annuste korral. Samuti oli tal ettekujutus fermentatsiooniprotsessi loomisest, et bakterid saaksid toota postbiootilisi metaboliite. Seega saavad Dr.OHHIRA® tootmisprotsessi käigus kasvavad bakterid tõenäoliselt mitmekesisema kiudainerikka toidu kui toit, millega enamik inimesi oma mikrobioomi igapäevaselt toidab.

Dr.OHHIRA® probiootikumide kapslid sisaldavad 12 erineva tüvega elusaid piimhappebakterid, mis on 3-aastase fermenteerimisprotsessi käigus tootnud väärtuslikke ja organismile tervistava mõjuga postbiootilisi metaboliite. Samuti sisaldavad kapslid prebiootikume – ehk toitaineid, mis on vajalikud probiootikumide ellujäämiseks organismis. Kapslid läbivad mao happelise keskkonna ning selle sisu avaldub alles käärsooles. Postbiootiliste metaboliitide tervistav mõju on kohene ja elusad piimhappebakterid, kellel on piisavalt prebiootilist toiduvaru, saavad edukalt koloniseeruda ja mikrobioomi heaks tööle asuda. Teised probiootilised tooted, kus kapslis on vaid piimhappebakterid, peavad kõigepealt mao happelises keskkonnas ellu jääma. Kui neil see õnnestub ja nad jõuavad õnnelikult peensoolde, peavad nad omakorda seal ellujäämiseks ja koloniseerumiseks leidma kiudainerikast toitu, mis on vajalik, et toota tervistavaid postbiootilisi metaboliite. Kui aga inimese toitumine pole ideaalne või näiteks ei ole tal haiguse tõttu paar päeva isu, teeb see probiootikumide ellujäämise keerukamaks. Seepärast on Dr.OHHIRA®  komplekt "kolm-ühes" kiirem, tõhusam ja täiesti unikaalne, eristades seda kõigist teistest piimhappebakteritega toidulisanditest.

Artikkel on kokku pandud 30-aastase teaduskarjääriga toitumisnõustaja ja proviisor R.Ph., Ph.D., CCN Ross Pelton’i loengu põhjal. Täispikkuses loenguga saad tutvust teha siin: