Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
5. mai 2020, 12:01

TAGASI ARSTI JUURDE! Perearstid taastavad veelgi rohkem vastuvõttusid 

Eesti Perearstide Selts annab teada, et koostöös kriisiolukorra meditsiinijuhtidega otsustati tänasest plaanilist ravi esmatasandil veelgi laiendada ehk perearstikeskustesse võib pöörduda ka n-ö harilike tervisemuredega.

COVID-pandeemia ei tähenda, et teisi haigusi maailmas ei eksisteeri. Ning tühiseid tervisemuresid ei ole olemas.

Esimesed kaks nädalat ettevaatlikku vastuvõttude taastamist perearstikeskustes on näidanud, et tagasiteel normaalsusesse on võimalik astuda järgmine samm. Juba on nii perearstid kui patsiendid harjumas sellega, et ka hariliku terviseprobleemiga võib perearstikeskustesse pöörduda. See puudutab nii ägedaid haigusi, krooniliste haiguste ägenemist, vaimse tervise probleeme, samuti ka kõigis vanuses laste tervisekontrolle ning kõigis vanustes inimeste vaktsineerimist.

Seega saame taastada perearstikeskustes kauaoodatud tervisekontrollid mootorsõiduki juhtimisõiguse saamiseks, tööleminekuks kui ka relvaloa taotlemiseks.

4.mail vastu võetud kobarseadus küll võimaldab tõendite kehtivuse pikenemist 60–90 päeva peale eriolukorra lõppemist, kuid mõistlik oleks ennetada kõigi läbivaatuste kuhjumist vahetult eriolukorra järgsesse aega

Loomulikult järgime tervisekontrolli korral kõiki eelnevalt kokkulepitud reegleid –„mustad" ja „puhtad" patsiendid eraldi, minimaalne kontakt ooteruumis, kätepesu, kirurgiline mask patsiendile – selleks et perearstikeskuses käimine oleks turvaline ja ohutu. .

Esialgu palume pisut veel oodata riskirühma patsientidel oma korraliste tervisekontrollidega, juhul kui kroonilised haigused on kenasti stabiilses seisus. Ning ennetavate sõeluuringutega läheb ka veel pisut aega.