Foto: ITAR-Tass/Scanpix
Uudised
18. mai 2020, 22:51

Noor Eesti mees sai vaatamata eriolukorrale Helsingis uue südame

Rahvusvahelise koostöö tulemusena sai raske südamepuudulikkusega 38aastane eestlane COVID-19 pandeemia rangetes karantiinitingimustes Helsingis uue südame.   Lisaks toimus esimest korda Eestist lennutransport ja südamesiirdamine kehavälise vereringe seadmega patsiendile.

Eelmisel nädalal saatis regionaalhaigla südamepuudulikkuse tiim koostöös intensiivravi meeskonnaga kiiresti halveneva terviseseisundiga noor mitme lapse isa, politseinikuna töötav mees Helsingisse südamesiirdamisele, teatas haigla.

„Pingeliste rahvusvaheliste läbirääkimiste tulemusena saime patsiendi Scandiatransplant’i (Põhjamaade siirdamiskeskuseid ühendav katuseorganisatsioon) hädajärjekorda, mille tulemusena leiti talle sobiv doonororgan väga lühikese aja vältel. Võime öelda, et meil oli mitu erakorralist tegevust koos ja pinge seetõttu suur – esimest korda toimus Eestist lennutransport ja südamesiirdamine ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) ehk kehavälise vereringe seadmega patsiendile,“ kirjeldab Regionaalhaigla kardiokirurgia osakonna juhataja doktor Günter Taal.

Patsiendi raviarsti doktor Margit Olepi sõnul halvenes noore mehe seisund väga kiiresti, ta sattus pidevalt haiglaravile, lõpuks ta enam haiglast koju ei pääsenudki ning viimaseks õlekõrreks jäi kiire südamesiirdamine.

„Kui Eesti patsient on pandud siirdamise hädajärjekorda, siis tähendab see seda, et kui kusagil Skandinaaviamaades leitakse sobiv doonororgan, siis läheb see eelisjärjekorras Eesti patsiendile. Meil vedas väga, sobiv doonorsüda leiti kolme ööpäevaga ja saime patsiendi helikopteriga transportida Helsingi Ülikooli haiglasse,“ selgitab aastaid südamepuudulikkuse ravi koordineerinud kardioloog doktor Pentti Põder

„ECMO seadmega ei saa inimest väga kaua hoida, sest nädalate vältel hakkavad antud ravimeetodist tekkima tüsistused, mistõttu oli kiire siirdamine eluliselt oluline,“ täiendab II intensiivraviosakonna juhataja doktor Indrek Rätsep. Patsient on hetkel veel Helsingi Ülikooli haiglas, kuid saab loodetavasti lähiajal tagasi Eesti arstide järelevalve alla.

Tegemist oli märkimisväärse meeskonnatööga nii siin- kui ka sealpool Soome lahte, mis annab kinnitust, et riikidevaheline meditsiiniline hädaabi toimib ka pandeemia tingimustes.