See on julgus tunnistada, kui sul on probleem või mure.Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
19. mai 2020, 18:28

WHO: järjest rohkem noori tunnistab vaimse tervise probleeme

WHO 19. mail avaldatud raport kirjeldab, et üha enam 11-15aastaseid Euroopa noori tunnistab, et neid vaevavad muremõtted, ärritus ning närvilisus. Järjest enam kasvab ka ülekaaluliste noorte hulk, mis toob kaasa uusi probleeme kiusamise, negatiivse minapildi ja depressiooniga.

Noorte vaimne tervis halveneb aastast aastasse. Vähemalt ametlikus statistikas, tõenäoliselt on suureks põhjuseks ka see, et noored tunnevad üha enam, et saavad oma probleemidest rääkida, tunnistada, et kõik pole hästi. Iga neljas küsitletud noor tunnistas, et kogeb ärevust, ärritust või kurbust vähemalt kord nädalas.

WHO Euroopa haru juht Dr Hans Henri P. Kluge peab sellist taset murettekitavaks. Ta rõhutab, et noorte vaimse tervise eest hoolitsemine tasub end mitmekordselt tagasi: sellest on kasu nii rahvatervisele üldisemalt, samas ka vähendab sotsiaalseid ning majanduslikke probleeme, mida masenduses noorsugu võib endaga kaasa tuua. Seda mitte ainult nüüd ja praegu, vaimse tervise ravi positiivsed tagajärjed ulatuvad järgmistesse põlvkondadessegi.

Eriliste murekohtadena toob WHO esile selle, et kusagil veerand seksuaalselt aktiivsetest Euroopa noortest ei harrasta turvaseksi, iga kümnes kogeb küberkiusamist ning iga seitsmes noor on viimase kuu aja jooksul vähemalt korra alkoholijoobes olnud. Samas võib positiivsena esile tuua, et alkoholi ja tubakatoodete populaarsus kukub noorte seas kolinal, varem oli mõnuainetega rohkem probleeme.

Muret tekitavad ka noorte füüsilise tervise aspektid: kahe kolmandiku söögilaualt ei leia toitainerikast toitu, iga kuues joob iga päev suhkrurikkaid karastusjooke ning mahlu ja kõigest alla viiendiku küsitletutest liigub piisavalt. Mida vanemaks teismeline saab, seda vähem ta füüsiliselt aktiivses tegevuses osaleb. Poiste kehaline aktiivsus väheneb praegu eriti kiirelt, ent paraku pole palju rõõmustada ka tüdrukute üle – nende füüsiline koormus on juba niigi väga madalal tasemel. Lisaks toob raport esile, et erinevused noorte vahel erinevad riigiti väga.

Eesti noorte puhul on vähene liikuvus eriti murettekitav, samuti võis täheldada, et poisid on tüdrukutega võrreldes üldiselt palju õnnelikumad. Masenduse või kurbuse esinemises sagedamini kui kord nädalas on Eesti 15-aastased kuuendad, tüdrukute seas on näitaja kõrgem ainult Itaalias ja Rumeenias.

Kui sind vaevavad muremõtted, depressioon, ärevus jne, saad pöörduda abi saamiseks mõne sellel lingil ära toodud tasuta nõuandeliini, organisatsiooni või kodulehe poole.