Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
31. juuli 2020, 10:33

COVIDIOODI SUVETUURI MÕJU: ööpäevaga lisandus 13 koroonapositiivset, Tartus ja Ida-Virumaal tõsteti testimisvõimekust (13)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 721 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, lisandus 13 positiivset testitulemust. Oma mõju avaldas koroonapositiivse ringituuritamine.

Rahvastikuregistri andmete järgi laekus 9 positiivset testitulemust Tartumaale (neist 7 Tartu linna), 2 Harjumaale Tallinnasse ja 2 Ida-Virumaale (1 Narva linna). 4 Tartumaa uue juhtumi puhul on juba   tuvastatud seos 18. juulil Vabanki ööklubis toimunud peoga. Üks Tallinna juhtum on seotud perekonna ringis nakatumisega (elukaaslane käis 18.07 Vabanki klubis), teise koroonapositiivse sõbrad käisid Narva Vaba Lava e-spordi võistlusel (kuhu viis viiruse isik, kes käis samuti 18.07 Vabankis). Praegu on koos Harjumaal asuvate nakatunutega nn Vabanki puhangus 15 inimest, see arv võib veel kasvada.

Ida-Viru nakatunute puhul on ühel juhul tegu Valgevenest sisse toodud juhtumiga ning teisel juhul andis inimene esialgse positiivse proovi haiglasse sattudes, kuid kordustestid olid negatiivsed. Ülejäänud nakatunute puhul käib veel asjaolude täpsustamine.

31. juuli hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 4 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandunud. Kokku on Eestis koroonaviirus nõudnud 69 inimese elu.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 393 COVID-19 haigusjuhtumit 380 inimesega.

Tänase seisuga on tervenenud 1930 inimest. Neist 1462 inimese haigusjuhtum on lõpetatud (75,8%), 468 inimese puhul (24,2%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil, st ootab tervenemise kinnitamist.

Seoses Tartus ja Ida-Virumaal piirkondliku koroonaviiruse levikuga on sel nädalal SYNLABi proovivõtjate abil tõstetud nendes piirkondades testimisvõimekust.

Eestis on kokku tehtud enam kui 118 000 esmast testi, nendest 2051 ehk 1,7 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIT.

Terviseamet tuletab meelde, et COVID-19 põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 leviku vältimiseks tuleb endiselt nii hoolikalt käsi pesta, haigena koju jääda kui ka kaaskodanikele piisavalt hingamisruumi jätta. Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui 2 meetrit.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tartu linnavalitsus ja terviseamet kutsuvad tartlasi ettevaatlikkusele

Neljapäevahommikuse seisuga on Tartu linnas kaheksa koroonaviirusega nakatunut. Kokku on 53 lähikontaktset.

Terviseameti Lõuna regiooni juhi Tiia Luhti sõnul on kõik nakatunud seotud 24. juulil diagnoositud juhtumiga, mis sai alguse haigustunnustega inimese ööklubikülastusest. "Kuna lähikontaktsete ring on üsna lai, võime paraku eeldada nakatunute arvu jätkuvat tõusu."

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on Tartu viirusekolde laienemine väga kahetsusväärne. "Ühe inimese vastutustundetu käitumine võib panna ohtu paljude inimeste tervise. Igaühe käitumisest sõltub, kas viirus saab Tartus hoo sisse, mis toob jälle piirangud tagasi, või suudame sellele piiri panna," lisas linnapea.

Tiia Luht lisas, et uued piirangud kehtestatakse siis, kui Eestis ületab viimase 14 päeva haigestumus 25/100 000 elaniku kohta.

Tartu Linnavalitsus ja terviseamet rõhutavad, et haigustunnustega inimene peab jääma koju ja võtma nakkuskahtluse korral ühendust oma perearstiga. Hoolsalt tuleb oma tervist jälgida ka neil inimestel, kellel võis olla kokkupuude koroonaviirust kandva inimesega.

Koroonaviiruse leviku vältimiseks tuleb hoolikalt käsi pesta ja hoida distantsi, seda ka avalikel üritustel.  Koroonaviirus levib nakatunud inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel ehk olukorras, kus inimesed on vähemalt 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui kaks meetrit.

Kauplustes ja muudes avalikes asutustes, samuti avalikel üritustel peab olema tagatud võimalus kasutada desinfitseerimisvahendeid.