Rasvunud inimestel võib koroonahaigus kulgeda raskemalt.Foto: Vida Press
Uudised
1. september 2020, 09:45

SAATUSLIK KOROONAVIIRUS: sellistel inimestel on suurem risk sattuda haiglasse ja ka surra (4)

Miks mõned inimesed põevad koroonahaigust raskemalt kui teised? Miks mõnes riigis on suremus väga kõrge? Selgub, et üks oluline mõjutaja on inimeste kehakaal ehk ülekaal ja rasvumine.

Teatavasti soodustab rasvumine mitmete tõbede tekkimist, näiteks haigestumist diabeeti või kõrgvererõhutõppe, kuid see võib mõjutada ka koroonahaiguse kulgu. Rasvunud inimestel võib see kulgeda raskemalt: risk sattuda Covid-19  tõttu haiglasse on kaks korda suurem ja risk sellesse surra on ligi 50% kõrgem, selgub ülemaailmsest uuringust. Põhja-Carolina ülikooli teadlased analüüsisid üle maailma tehtud 75 uuringu andmeid, mis hõlmas ligi 400 000 patsienti, kirjutab BBC.

Teadlased hoiatavad samuti, et koroonaviirusevastane vaktsiin ei pruugi rasvunud inimestel toimida piisavalt tõhusalt. On teada, et näiteks gripivastane vaktsiin on vähem tõhus inimestel, kelle kehamassiindeks on üle 30.

Teadlased leidsid, et rasvunud inimestel oli kaks korda suurem tõenäosus sattuda haiglasse ja 74% suurem tõenäosus sattuda intensiivraviosakonda Covid-19 tõttu. Rasvumine vähendab ka keha võimet tulla toime nakkustega ja paneb suurema koormuse organitele, mõjutades ka hingamist.

Uuringu juht professor Barry Popkin mainis, et rasvumise ja Covid-19-ga seotud riskid olid isegi arvatavast palju suuremad.

Tema hinnagul peaks paljudes riikides olema prioriteet number üks tervislikum toitumine: juua tuleks vähem suhkrustatud jooke ja süüa vähem rämpstoitu. Samuti peaksid vaktsiinide väljatöötajad pöörama tähelepanu sellele, kuidas need mõjuvad rasvunud inimestele.

Ülekaaluliste ja rasvunud inimeste arv kasvab kogu maailmas, mistõttu on äärmiselt oluline mõista, kuidas selliseid inimesi ravida ja kuidas mõjuvad vaktsiinid.