Igaüht pole vaja kallistada: jäta kallistused pigem kõige lähedasemate jaoks. Foto: Vida Press
Hea nõu
2. september 2020, 09:18

KALLISTAMINE VÕIB TUUA KOROONA: kui embad sellisel viisil, on nakatumisrisk väiksem

Kes ei tahaks praegu saada üht head korralikku kallistust! Mõnusalt vanamoeliselt kallistades tunned, et õigupoolest läheb ju kõik hästi. Aga kui ohtlik on koroonapandeemia ajal üksteist emmata?

Juba koroonapandeemia algusest on soovitatud vältida kätlemist, musitamist ja kallistamist. Mõned eksperdid väidavad, et kallistamine pole väga riskantne tegevus, kui teha seda õigel viisil, kirjutab WebMD. Loomulikult tuleb kaaluda, keda ja kus kallistada.

Mida suuremat hulka inimesi sa embad, seda suurem on ka oht nakatuda – seega jäta kallistused pigem kõige lähedasemate tarvis. Aga ainult siis, kui nemadki hoiavad au sees nakatumise vältimise reegleid.

Tark on loobuda riskigruppi kuuluvate inimeste kallistamisest. Seega ära kallista üle 60aastasi ja neid, kes põevad mingit haigust, näiteks kopsuhaigusi või vähki. Ja nagu paljud muud tegevused, on väljas kallistamine ohutum kui siseruumides.

Kallista turvaliselt!

Kui tahad kedagi kallistada, siis järgi neid turvareegleid, mis aitavad hoida nakatumisriski võimalikult madalal.

  • Veendu, et inimene, keda tahad kallistada, on sellega üldse nõus
  • Kanna maski
  • Hoia hinge kinni, kui lähened inimesele, keda soovid kallistada
  • Pööra embamise ajal oma pea kõrvale
  • Hoia ikka hinge kinni, ära räägi ega vilista kallistamise ajal
  • Kui oled mõne sekundi kallistanud, astu eemale ja hoia jälle kahemeetrist distantsi

See tehnika aitab vältida, et hingaksid sisse teise inimese väljahingatud õhku, kus võib olla koroonaviiruse osakesi. Pea meeles, et viirust võib levitada ka inimene, kellel pole üldse Covid-19 tunnuseid või need pole veel välja löönud.