Foto: Pixabay
Hea nõu
29. september 2020, 05:15

Arst vastab: miks mu silmaalune üles paistetab?

"Mul hakkas ühel hetkel vasak silm sügelema ja alumise lau nurka tekkis paistetus. Mõtlesin, et see on allergia mõne meigitoote vastu ja jätsin selle koha mõneks ajaks värvide-kreemideta. Siis ühel päeval aga paistetas kogu mu vasak silmaalune ja põsk üles ja püsis nii mitu päeva," kirjutas lugeja ajakirja Tiiu toimetusele.

"Läksin perearsti juurde, kes leidis mu alumise lau limaskestalt väikese punni ja arvas, et see oligi asja põhjus. Ravivate silmatilkade abil see probleem taandus. Aga ma pole kunagi varem kuulnud sellistest punnidest – mis põhjusel need tekivad, kas on olemas selline allergia või on see hoopis nakkus?" kurdab lugeja.

Vastab Silmalaseri kliiniku silmaarst Aili Madissoon:

Laugudes on palju näärmeid, mis toodavad pisaravedeliku vajalikke koostisosi. Vahel mõni nääre ummistub ja see põhjustab põletikku. Siis võibki olla nii, et terve laug paistetab ja on valulik. Kui tegu on pindmisema protsessiga, siis kolle avaneb umbes nädala jooksul ja mäda tuleb välja. Sügavama kolde korral võib see kapselduda ja näpuga katsudes tuntav mügarik võib püsida isegi üle aasta.

Olenevalt sellest, kas kolle on pindmisem või sügavam, võib kestus olla eri pikkusega. Rahvasuus kutsutakse seda odraivaks või pikema protsessi puhul raheteraks. Silmatilgad ja -salvid aitavad muidugi kiiremale paranemisele kaasa.