Töö juures saab tähistada sündmusi ka alkoholivabade jookidega.Foto: Vida Press
Hea nõu
1. oktoober 2020, 05:00

KUU AEGA TÄITSA KAINE: mida saab töökoht teha, et inimesed ei jooks?

Üleskutse septembris kuu aega alkoholist puhata kogub iga aastaga üha enam järgijaid. Kuidas möödus kuu Tervise Arengu Instituudis, mis on kampaania eestvedaja? Mida oleks õppida teistel asutustel?

Tervise Arengu Instituut (TAI) on ärgitanud ka ettevõtteid ja organisatsioone liituma aktsiooniga „Septembris ei joo“, millega kutsutakse inimesi üles andma kehale ja vaimule puhkust alkoholist.

„Tervise Arengu Instituut kui paljude terviseteadlikkust tõstvate kampaaniate eestvedaja lähtub ka oma töötajate puhul soovitustest, mida avalikkusele levitame,“ ütles instituudi siseekommunikatsiooni juht Maris Jakobson. TAI motiveerib ka oma töötajaid aktsiooniga liituma.

„Täiskasvanud inimesed veedavad suure osa päevast tööl ning seega on töökeskkonnal väga suur roll hoiakute, normide ja väärtuste kujundamisel. Kui töökoht toetab tervislikke valikuid, on töötajatel lihtsam püüelda alkoholivaba elustiili poole,“ selgitas TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel.

Ühisüritused tööl – alkoholiga või ilma?

TAIs on läbi mõeldud,  kuidas tähistada töö juures tähtpäevi ja sündmusi. „Oleme kokku leppinud, et päevastel ühisüritustel või sünnipäevade tähistamisel alkoholi ei pakuta, samuti  ei paku me seda asutuse kulul ka õhtustel üritustel,“ sõnas Jakobson.

TAI soovitab kõigil tööandjatel pidulike sündmuste ja ürituste korraldus kindlasti läbi mõelda. „Näiteks kui tööpäeva lõpus on lubatud sünnipäevi tähistada mõningase alkoholiga, kuid pole mõeldud transpordile, mis inimesed koju aitab, on sisuliselt tegemist joobes juhtimisele kaasa aitamisega,“ täiendas Sammel.

Alkoholivabadeks ühisüritusteks on Sammelil samuti hea soovitus: „Kui peo korraldaja on pisut eeltööd teinud ja pakub inimestele n-ö jäämurdmiseks mõeldud tegevusi või mänge, siis ei pea ka suuremates kollektiivides kartma, et inimesed ei oska omavahel suhelda või kardavad kaasa lüüa.“

Foto: Pixabay

Lõõgastumine – soodusta tervislikke valikuid!

Tasakaalu leidmine ja tööpingetest taastumine on tervise jaoks määrava tähtsusega. Igas ettevõttes tuleb hoolitseda, et töötajatel oleks taastumiseks piisavalt puhkepause ja võimalus ennast  korraks töömõtetest välja lülitada. Väga hea tava on pakkuda töötajatele tööstressist taastumiseks tervislikke võimalusi ka töövälisel ajal .

„Alkoholiga lõõgastumise asemel soodustame tervislike valikute tegemist ning toetame liikumist ja sportimist, käia saab massaažis, osaleda koolitustel, mis kõik toovad tööellu vaheldust ja lõõgastust,“ kirjeldas Jakobson.

Tervislike eluviiside toetamiseks on tööandjal väga palju võimalusi, mis üldjuhul ei ole ka väga kulukad. Pigem on oluline asuda samm-sammult mõtteviisi muutma.

Foto: Pixabay

Kust saada inspiratsiooni?

„Veelgi enama inspiratsiooni saamiseks oleme „Septembris ei joo!“ aktsiooni ajaks pannud oma kohvituppa suure inspiratsioonipurgi, kust igal hommikul saab võtta ideid tegevusteks, millega oma alkoholivaba kuud täita. See on väga hästi käima läinud ning omavahelist suhtlust suurendanud,“ rääkis Jakobson.

TAI korraldab septembris töötajatele ka inspireerivaid üritusi, et motiveerida neid alkoholivaba kuu lubadusest kinni pidama. Ees on ootamas mokteilide ehk alkoholivabade kokteilide valmistamise koolitus.

Miks mitte võtta TAIst eeskuju ja tähistada järgmist tähtpäeva töökohal veidi teistmoodi? Tutvu põnevate alkoholivabade kokteilide retseptidega alkoinfo.ee veebis ja asenda järgmisel üritusel alkohol mokteilidega.

Praktilisi näpunäiteid alkoholivaba elustiili juurutamiseks töökeskkonnas leiad siit.

Lisainfo: septembriseijoo.alkoinfo.ee