Foto: Erki Pärnaku
Terviseuudised
11. oktoober 2020, 21:11

Covid-19 viirus võib mõnedel pindadel kuni kuu aega elus püsida

Teadlaste sõnul võib Covid-19 põhjustav viirus olla nakkusohtlik sellistel pindadel nagu pangatähed, telefoniekraanid ja roostevaba teras.

Austraalia riikliku teadusagentuuri järeldused näitavad, et Sars-Cov-2 võib pindadel elus püsida palju kauem, kui seni arvati. Viirus levib kõige sagedamini siis, kui inimesed köhivad, aevastavad või räägivad, vahendab BBC.

Kuid eksperdid ütlevad, et viirust võivad levitada ka õhus olevad osakesed, samuti sellised pinnad nagu metall ja plast.

Varasemad laboriuuringud on näidanud, et Sars-Cov-2 suudab pangatähtede ja klaasi peal püsida kaks kuni kolm päeva, plastist ja roostevabast terasest kuni kuus päeva, ehkki tulemused on erinevad.

Kuid Austraalia agentuuri CSIRO viimased uuringud näitasid, et viirus oli ülitugev ja püsis siledatel pindadel 28 päeva, näiteks mobiiltelefonide ekraanilt leitud klaasil ning nii plast- kui paberpangatähtedel, hoides neid temperatuuril 20°C ehk toatemperatuuril.

Võrdluseks võib öelda, et gripiviirus võib samades oludes püsida 17 päeva. Katsed viidi läbi pimedas, kuna juba on tõestatud, et UV-valgus hävitab viiruse.