Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
14. oktoober 2020, 20:05

Ravimiamet: võimalik, et ükski töös olev koroonavaktsiin ei kõlba kasutamiseks

Kuigi Euroopa ravimiametile on oma koroonavaktsiiniandmed edastanud juba kaks ettevõtet, ei ole välistatud, et kumbagi vaktsiini kasutusele ei võeta, kuna need ei ole piisavalt ohutud või tõhusad.

Ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna juhataja Triin Suve sõnul on esimeste vaktsiinide saabumise kohta olnud vihjeid, kuid protseduurid on nendega veel pooleli.

“Euroopa ravimiamet aitab tootjal neid andmeid vaadata ja hinnata. Ravimiarenduses on etapid. Kõigepealt arendatakse ravim, siis testitakse loomadel ja siis inimestel. Praegu on kõikidel arendajatel inimuuringud alles pooleli,” rääkis Suvi “Ringvaates”.

“Tavaliselt on müügiloa taotluse sisseandmise ajaks kõik uuringud lõpetatud ja antakse üle mahukas pakett. Aga praegu antakse juba ette neid andmeid jupiviisiliselt, et seda protseduuri kiirendada," lisas ta.

AstraZeneca ja Pfizeri/BioNTech on edastanud Euroopa ravimiametile juba hindamiseks andmeid oma vaktsiinide kohta. Ka Eesti ja Soome loodavad esimesed vaktsiinid saada uue aasta alguses.

Kas töös olevad vaktsiinid ka turule jõuavad, ei oska Suve sõnul veel keegi öelda. “See on võimalik, et ükski neist ei osutu piisavalt tõhusaks, ohutuks, kvaliteetseks. Selle jaoks ongi vaja hindamisprotseduuri,” ütles ta.

“Euroopa ravimiametis on suur töörühm, kus on väga targad inimesed, kes võtavad vaktsiini üksipulgi lahti ja hindavad iga aspekti. Nii et on võimalik, et ta mingis aspektis kukub läbi," nentis ta.