Karmen Joller on üks Eesti arstidest, kes kirjutas alla pseudoteadustevastasele manifestile.Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
19. oktoober 2020, 13:06

ARSTID ÜTLEVAD OTSE: ebaravi ja pseudoteadused on surmava mõjuga

„Ütleme otse välja: ebaravi tapab“ – nii algab manifest pseudoteaduste vastu, millele on alla kirjutanud 2750 arsti ja teadlast 44 riigist, ka Eestist. „Manifest kutsub üles läbi mõtlema seadusandlust, mis kaitseks inimesi ebaravi ja pseudoteaduste surmava mõju eest,“ kirjutab ühismeedias perearst Karmen Joller, kes on samuti manifestile alla kirjutanud.

Joller kirjutab, et kuigi manifest on suunatud Euroopa Liidule, on sellel allkirju ka maailma kuklapoolelt – mure on ülemaailmne.

„Täna, kui me peaksime teaduse ja meditsiini saavutuste üle rõõmu tundma, püüavad arstid ja teadlased üha enamatele inimestele seletama elementaarset: et Maa on ümmargune ja vaktsiinid kaitsevad, vähiravi toimib ja mürke ei tohi sisse võtta.

Üht, selle manifesti algatajat Fernando Cerverat (Hispaania) on ebaravi pakkujad korduvalt kohtusse kaevanud, sest ta on avalikult rääkinud homöopaatiaga kaasnevatest ohtudest. Sellesama manifesti allkirjade kogumise aegu häkiti serveritesse, nii et manifesti autorite juurdepääs sellele oli takistatud. Serverites olevad andmed õnnestus taastada. On selge, et seda kõike ajendab hirm.

Hirm, et inimesed saavad pettusest aru.

Hirm, et kergelt saadud sissetulek väheneb või kaob sootuks.

Hirm, et sõnavabaduse sildi all ei tohigi enam valetada meeleheitel inimestele.

Hirm, et äkki riik tõesti võtab ohjad enda kätte ja lõpetab praktikad, mis inimesi kahjustavad ja tapavad.

Ma usun, et see hirm on täiesti põhjendatud.“

Eesti arstidest on manifestile alla kirjutanud ka Piret Rospu, Lagle Suurorg, Ingmar Lindström. Kuido Nõmm jt.