3. faasi kliinilistes uuringutes osaleb umbes 30 000 vabatahtlikku USAst, Suurbritanniast, Brasiiliast ja Lõuna-Aafrika Vabariigist.Foto: Vida Press
Uudised
22. oktoober 2020, 10:04

Suri koroonavaktsiini uuringutel osalenud inimene (1)

Brasiilia tervishoiuametnikud andsid teada, et suri vabatahtlik, kes osales koroonavaktsiini kliinilistes uuringutes. Kõne all on üks paljulubavamaid vaktsiine, mida arendavad AstraZeneca ja Oxfordi ülikool. Samas teatas ülikool, et kliinilised uuringud jätkuvad, kirjutab Reuters.

Oxfordi ülikool kinnitas, et kliiniliste katsetuste turvalisuse pärast pole põhjust muret tunda. Vabatahtlik, kes osales uuringus, ei saanud koroonavaktsiini, vaid ta kuulus kontrollgruppi, kellele anti meningiidivaktsiini.

São Paulo ülikool, mis aitab korraldada koroonavaktsiini 3. faasi kliinilisi uuringuid, kinnitas, et suri brasiillane, kuid lähemaid kommentaare tema isiku kohta ei andnud. Reuters viitab aga Brasiilia CNNle, kelle andmetel oli vabatahtlik 28aastane Rio de Janeiro mees, kes suri COVID-19 tüsistuste tõttu. BBC kirjutab, et mees oli arst, kes töötas Covid-19 haigetega.

São Paulo ülikool teatas, et kõik on sujunud plaanipäraselt ja koroonavaktsiini uuringutel osalenud vabatahtlikel pole ilmnenud tõsiseid kõrvaltoimeid, mis oleksid seotud vaktsiiniga.

Koroonavaktsiini 3. faasi uuringuteks plaanitud 10 000 vabatahtlikust on Brasiilias seni värvatud 8000. Paljud neist on saanud juba ka vaktsiini teise doosi.

AstraZeneca / Oxfordi koroonavaktsiin läbis edukalt 1. ja 2. faasi  uuringud. Arvatakse, et see on üks esimesi vaktsiine, mis jõuab turule.

Septembris pandi selle vaktsiini uuringud lühikeseks ajaks pausile, kui ühel Suurbritannia vabatahtlikul ilmnesid tõsised tervisehäired. Uuringuid jätkati, kui selgus, et tema haigus pole seotud koroonavaktsiiniga.

3. faasi kliinilistes uuringutes osaleb umbes 30 000 vabatahtlikku USAst, Suurbritanniast, Brasiiliast ja Lõuna-Aafrika Vabariigist.