"Hapnikutase organismis ei lange mitte üks protsent, kui kanda tavalist kirurgilist maski," kinnitab Covid-10 osakonnas töötanud Maris Sink.Foto: Erakogu
Uudised
24. november 2020, 07:00

„KAS ME TUNDUME AJUKAHJUSTUSEGA?“ Koroonaosakonnas töötanud naist solvavad rumalad arvamused maskide kohta

Maskide kohta liigub palju väärarvamusi – kuni selleni, et need tekitavad justkui ajukahjustust ja on üleüldse Saatanast! „Ma loen ja imestan, tegelikult on see isegi solvav," kirjutas ühismeedias Tallinna Tervishoiu kõrgkooli teise kursuse tudeng Maris Sink. „Kas kõik haigla töötajad tunduvad teile ajukahjustusega?" küsib ta. 

Maris Sinki kohta on kõige õigem öelda praktiseeriv meditsiinitudeng. Ta töötab ja teeb ka praktikaid haiglas. Covidi puhangu ajal Saaremaal töötas ta kõige suuremas Covidi-osakonnas, praegu aga Covidi testimispunktis. 

"Teate sõbrad, lihtne küsimus: kas ma tundun teile ajukahjustusega?" küsib ta oma Facebooki-lehel

"Kas kõik haigla töötajad tunduvad teile ajukahjustusega? Ma loen ja imestan, tegelikult on see isegi solvav. Haiglapersonal, kes on töötanud aastaid selleks, et teie tervise eest hoolitseda, on kandnud kogu aeg maske. Kirurg, kes opereeris sind, sinu lähedast või tuttavat, kandis maski väga mitu tundi järjest ja seda selleks, et kaitsta patsienti - sind!

Mina, mu kolleegid, kursusekaaslased lähevad iga päev tööle ja panevad ette maski, et kaitsta teid ja siis me loeme meediast, kuidas maski kandmine tekitab ajukahjustust ja üldse on need ühed saadanast asjad välja mõeldud.

Meie kanname maske terved pikad päevad ja me keegi ei tunne, et meie aju oleks kahjustunud sellepärast. Teilt palutakse kanda maski ainult siis, kui satute rahvarohkesse kohta. No kui palju seda siis teil päeva jooksul ette tuleb?

Ärge kandke siis, keegi ei saa teid sundida selleks, aga olge nii palju viisakad nende inimeste suhtes, kes neid on pidanud alati tööalaselt kandma. Hapnikutase organismis ei lange mitte üks protsent, kui kanda tavalist kirurgilist maski.

Olles töötanud suures Covidi-osakonnas, kus pidi olema kogu kaitsevarustus ja FFP3 respiraator 12- või 24-tunnise vahetuse, isegi siis ei langenud hapnikutase - proovisime järgi. Olge kenad, jäägem viisakaks palun. Olge terved!"