Foto: ZUMApress/ Scanpix
Uudised
19. detsember 2020, 10:02

USAs sai kasutusloa Moderna koroonavaktsiin

USAs sai riigi teise koroonavaktsiinina kasutusloa Moderna vaktsiin.

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) andis reedel ametliku loa Moderna koroonavaktsiini erakorraliseks kasutamiseks nädal pärast Pfizeri vaktsiinile kasutusloa andmist. 

USA on nõustunud Modernalt 200 miljoni doosi ostma, kuus miljonit doosi oleks võimalik riiki saata koheselt. 

"Kahe vaktsiini kättesaadavusega Covid-19 takistamiseks on FDA astunud veel ühe ülitähtsa sammu võitluses selle ülemaailmse pandeemia vastu," ütles FDA direktor Stephen Hahn.

President Donald Trump tviitis kaks tundi enne ametlikku teadaannet, et Moderna vaktsiin kiideti heaks ning selle süstimisega alustatakse koheselt. 

Presidendiks valitu Joe Biden, kes peaks esmaspäeval vaktsineeritud saama, on samuti väga rahul, et nii Pfizeri kui Moderna vaktsiinid kasutusloa said, öeldes, et “see on kinnituseks, et meid ootavad ees helgemad ajad”.

USA on riik, kus koroonaga on nakatunud ja selle tagajärjel surnud enim inimesi maailmas. Registeeritud on üle 313 500 surma ning 17,5 miljonit nakatunut.

Kuidas erineb Moderna vaktsiin Pfizeri omast? 

Esiteks tuleb seda säilitada -20 kraadi juures – temperatuuril, mis on tavapärane iga külmkapi sügavkülmikus.  Pfizeri vaktsiini tuleb säilitada aga -75 kraadi juures, mis teeb vaktsiini transportimise palju keerulisemaks.

Nagu Pfizeri vaktsiini, tuleb ka Moderna vaktsiini kaks korda süstida, kuid Moderna puhul tehakse teine süst 28 päeva pärast esimest. Pfizeri vaktsiini puhul tehakse kordussüst 21 päeva pärast.

Ka Moderna vaktsiini efektiivsust peetakse kergelt paremaks, kui Pfizeri oma: Moderna vaktsiini efektiivsust on hinnatud 95 protsendiga, Pfizeri oma 90 protsendiga.