Koroonaviirus Foto: Maria Kilk
Uudised
6. jaanuar 2021, 09:45

KÜSIJA SUU PIHTA EI LÖÖDA: koroonaviiruse tüvede uurimiseks tahetakse juurde veel 400 000 eurot (2)

Sotsiaalminister teeb neljapäeval koos haridus- ja teadusministriga valitsusele ettepaneku toetada koroonaviiruse tüvede uurimist ehk sekveneerimist 400 000 euroga.

Viimasel ajal on meedias juttu olnud uutest eriti kiiresti levivatest viirusetüvedest, mis pärinevad Suurbritanniast ja mida on leitud Eesti lähiriikidest Soomest ja Rootsist. Koroonatüvesid uuritakse Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudis kliiniliste uuringute keskuses ja seal pole sotsiaalministeeriumi eilse info kohaselt uusi tüvesid tuvastatud.

Vabariigi Valitsus eraldas 2020. aasta juulis koroonaviiruse uuringuteks, sh sekveneerimiseks 204 000 eurot. Selle rahaeralduse abil saadavad nii terviseameti kui ka SYNLABi laborid saata osa viiruseproovidest täiendavateks uuringuteks Tartu Ülikooli, et analüüsida haigust põhjustava Covid-viiruse levikuteid sekveneerimise abil.

Synlabi turundus- ja kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk ütleb, et Tartu Ülikooli KoroGeno töögrupp otsustab seda, millised proovid Tartusse saadetakse ning kui paljusid neist edaspidi sekveneeritakse.

Valitsus arutas eelmisel nädalal koos Covid-19 teadusnõukoja juhi professor Irja Lutsariga edasisi uuringuid. Sotsiaalminister ning haridus- ja teadusminister teevad sel neljapäeval valitsusele ettepaneku toetada Euroopa Liidu REACT-EU fondi vahenditest KoroGeno-EST-2 projekti 400 000 euroga. 

Valitsus, sotsiaalministeerium ja terviseamet on koos Covid-19 teadusnõukojaga korduvalt arutanud uute koroonaviiruse tüvede kohta teadaolevat informatsiooni. Tartu Ülikoolis on viiruse tüvesid järjepidevalt uuritud. Eestis seni sekveneeritud proovidest ei ole uut tüve leitud.