Pfizer/BioNTech vaktsiin toimib ka paljude viiruse mutatsioonide suhtes.Foto: Imago/Scanpix
Uudised
8. jaanuar 2021, 10:28

HEA UUDIS! Eestiski kasutatav koroonavaktsiin on efektiivne ka viiruse mutatsioonide puhul (9)

USAs tehtud laboriuuringud näitavad, et Pfizer/BioNTech koroonavaktsiin toimib ka Ühendkuningriigis ja Lõuna-Aafrika Vabariigis avastatud kiiremini levivate viirustüvede mutatsioonide vastu, teatab Reuters.

Pfizeri ja Texase ülikooli meditsiiniosakonna teadlaste uuring viidi läbi vaktsiini saanud inimeste vereproovide abil. Leiti, et vaktsiin on efektiivne ka paljude koroonaviiruse mutatsioonide puhul. „Mutatsioon võib olla vastutav viiruse suurema edasikanduvuse eest ja erinevate tüvede esilekerkimine on tekitanud muret, et vaktsiini neutraliseerivad antikehad ei pruugi selle peal toimida,“ sõnas Pfizeri tippteadlane Phil Dormitzer. 

Ehkki tulemused on positiivsed, tuleb tõdeda, et uuring pole täielik, sest see ei võta arvesse viiruse mõlema uue variandi kõiki mutatsioone. Dormitzeri sõnul on julgustav asjaolu, et vaktsiin tundub olevat efektiivne 16 erineva mutatsiooni suhtes. „Oleme testinud 16 erinevat mutatsiooni ja ühelgi neist pole tegelikult olnud mingit märkimisväärset mõju [vaktsiinile]. See on hea uudis. Ent see ei tähenda, et 17. [mutatsiooni mõju vaktsiinile] poleks,“ selgitas teadlane. 

Teadlased on väljendanud muret selle üle, et kasutusele võetavad vaktsiinid ei pruugi uute – eriti Lõuna-Aafrikas ilmnenud – variantide eest kaitsta. Readingi ülikooli mikrobioloogia dotsent Simon Clarke teatas sel nädalal, et kuigi mõlemal variandil (ÜK ja LAVi) on mõningaid uusi ühiseid jooni, on Lõuna-Aafrikast leitud tüvel mitmeid lisamutatsioone. Siiski on teada, et Pfizer/BioNTech vaktsiini saab vajadusel kiirelt kohaldada viiruse uute mutatsioonide kõrvaldamiseks.