Foto: Vida Press
Keha
15. veebruar 2022, 06:00

OHTLIK KÕHUPEKK! 10 põhjust, miks rasv hakkab just vöökohale kogunema

Vatsake vabiseb? Kuidas vabaneda punnitavast punust ja kõhurasvast, mida peetakse muuseas ka kõige ohtlikumaks rasvaks?

1. Energia tasakaalutus. Kõige ilmsem kõhurasva tekke põhjus on, et sa saad toiduga rohkem kaloreid, kui keha jõuab kulutada. Võitlus kõhurasvaga seisneb 80% tervislikus toidusedelis. Vähenda kaloreid ja söö kvaliteetseid valke sisaldavat toitu, puu- ja köögivilju, täisteratooteid ja väherasvaseid piimatooteid. Asenda ebatervislikud snäkid tervislikega, näiteks krõpsude ja dipikastme asemel proovi õuna ja maapähklivõid.

2. Vähene aktiivsus. Kuna ülesöömine käib koos istuva eluviisiga, on kõhu rasvumine aina rohkem levinud. Ole aktiivne! Piisab vähemalt 30 minutist mõõduka koormusega treeningust viiel päeval nädalas. Lisaks toovad kasu ka jõutreeningud. Need kiirendavad ainevahetust ja aitavad ka ülejäänud päeval rohkem rasvu põletada.

3. Geenid. Ka geenid mõjutavad rasva paiknemist kehas. Näiteks see, kas sa oled õuna- või pirnikehaga. “Pirnil” salvestub rasv üldiselt reitele ja puusadele, “õunal” pigem keha keskele.

4. Hormoonid. Inimese organismis on teada tublisti üle 50 hormooni, mis kontrollivad muu hulgas tuju, täiskõhutunnet, vererakkude tootmist, vastupidavust, lihasmassi kasvu jm. Näiteks kortisoolitase oleneb suuresti sellest, kas inimene on näljane või on tal kõht täis, kas ta teeb trenni või mitte, kui pikk või raske on treening, kas ta magab või on ärkvel. Kui hormoonid on tasakaalus, võib kortisool aidata rasvu energiaallikana kasutada. Kui mitte, võib ta anda panuse hoopis rasvade ladestamisse. Peale kortisooli on tähtis ka insuliin. Pidevalt liiga kõrge insuliinitase takistab rasvade kasutamist energiaallikana.

Edasi lugemiseks: