Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
26. veebruar 2021, 12:52

VIDEO | Üllar Lanno: terviseameti vaktsiiniladu on tühi (52)

"Olukord on väga kriitiline," tõdes terviseameti peadirektor Üllar Lanno koroonarkiisist rääkides.  "Kõige kurvastavam on see, et postiivsete testide osakaal on 18,8 protsenti, mis tähendab, et iga viies inimene võib sulle nakkuse anda."

"Me kõik oleme väsinud, aga me peame tunnetam kõik seda vastutust, mis oli Eesti iseseisvuse eest võideldes, Balti keti ajal, kus me teeme kõike, et elu saaks normaalsemaks minna. Nakatumise hulk pidurdamatult kasvab, ka enenseisolatsioonis olijate arv kasvab nädalas 50 protsendi võrra, meil ei ole seda inimeste reservi enam. Kutsun üles kõiki eestimaalasi kandma maski, see on vajalik ja välitada kontakte, mida pole vaja teha, et elu saaks jätkuda ja suvi tuleks ilusam," rõhutas Lanno. 

Lanno kinnitas ka, et terviseameti vaktsiiniladu on tühi. "AstraZeneca laoseis on null. Pfizerit on üks portsent ja Modernat on seal mõned tuhanded doosid ainult. Terviseametilt ei ole rohkem midagi juurde saada, kui see mis üle piiri tuleb."

"Kriisi lahendamine tähendab ka teiste tervishoiuteenuste piiramist, sest vaba ressurssi Eesti tervishoiusüsteemil lihstalt ei ole. Kui soovime, et plaanilne ravi taastuks, siis tuleb meil tõsiselt pingutada," rääkis Tanel Kiik. 

Minister selgitas, et piirangud tehti vähendamaks inimeste liikumist. Sektoritele, kus on piirangud, on ette nähtud ka hüvitised, ütles Kiik ja tunnistas, et kindlasti tunduvad piirangud ka ebaõiglased. 

Karmen Jolleri sõnul on ka nende perearstikeskuses suurenenud haigestunute hulk. "Mida rohkem on positiivseid, seda rohkem on haigeid. Ka haiglavoodite täitumus näitab seda."  

Perearst tuletas meelde, et praegu on see aeg, kus tuleks olla pere keskel ning sõprade-sugulaste külastamine peab jääma tulevikus või tuleks teha virtuaalselt. 

"Kes iganes saab kutse vaktsineerimisele, ärge loobuge sellest," kutsus Joller üles vaktsineerimisele. "10-15 protsendil inimestel tekivad kõrvaltoimed, aga need on kerged ja inimene ei pea isegi arsti poole pöörduma. Kõik vaktsiinid, mida Eesti ravimiamet on lubanud, on ohutud ja neid on saanud juba miljonid inimesed maailmas." 

"Vaenlane, kellega me võitleme, on nähtamatu. Me jagame haigust oma sõprade ja lähedastega. Võtame end kokku ja teeme ära selle, mida kevadel juba suutsime. Oleme eraldi, aga hoiame kokku," soovitas Joller. 

"Vaimse tervise ja väsimusega võitlemine on üks asi, mida me ei saa ignoreerida," selgitas Lanno, miks spordisaalid avatuks jäävad ja lisas, et nakatumiskohad on eelkõige riietus- ja pesuruumid.