Koroonat tuvastavad koerad. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
28. veebruar 2021, 14:52

Soome valitsus otsustas koroonakoertest loobuda (7)

Soome valitsus otsustas tolliameti koolitatud koroonakoerte kasutamisest loobuda.

Koerad olid koolitatud piiriületuskohtades võimalikke koroonaviiruse kandjaid tuvastama. Valitsus otsustas neljajalgsete tegevusest siiski loobuda. Põhjuseks toodi selle puudulik tõendusmaterjal, mis annaks kindluse, et nad ka tegelikult suudavad lõhna järgi nakatunu tuvastada.

Tervishoiuministeeriumi tervishoiunõunik Anni Virolainen-Julkunen ütles, et alles siis, kui on olemas piisavalt tõendeid meetodi efektiivsuse kohta, saab selle ka seadusesse panna.

Tolliamet koolitas kahte koera, kummalgi oli oma juht. Projekt viidi läbi koostöös sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumiga. Pärast kaheksa kuud treenimist oldi veendunud, et neljajalgsed oskavad koroonaviirusega inimese higi terve inimese higist eristada.

Tolliameti peadirektor ei mõista, miks ei kasutata koeri epideemiavastases tegevuses. "Kunagi pole juttu olnud meditsiinilise tegevuse asendamisest, vaid selle toetamisest, kui sellest on tolku," ütleb Hannu Mäkinen.

Testimise käigus ei oleks olnud otsest kokkupuudet koeraga, vaid koer töötanuks eraldi kabiinis. Test nägi ette, et inimesed pühivad oma nahka testimiseks mõeldud lapiga ning panevad selle topsi sisse, mis antakse seejärel koerale tuvastamiseks. Juhul, kui koer reageerinuks positiivselt, oleks tolliamet reisija sealsamas asuvasse terviseinfopunkti suunanud.