K-Rauta ehituspood.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
3. märts 2021, 15:25

KAS UKSED SULGEVAD KA EHITUSPOED? Kiik: meetmed ei piirdu kaubanduskeskustega (57)

Valitsuse otsusega tuleb märtsikuus nädalavahetuseti kaubanduskeskused (ja söögikohad) suletud hoida – avatuks jäävad vaid toidu- ja prillipoed ning apteegid. Mis aga saab möödunud kevadel palju furoori tekitanud ehituspoodidest, mis oma suuruselt võrreldavad väikese kaubanduskeskusega?

„Valitsuse täpne juriidiline korraldus, mis puudutab kaubandussektori piiramist ehk mis on nende lahtiolekuajad, tuleb sel nädalal,“ sõnas tervise- ja tööminister Tanel Kiik ja andis aimu, et ilmselt lüüakse laiema lehega kui seni väljaöeldu. „Kindlasti me ei räägi ainult kaubanduskeskustest, vaid tegelikult laiemalt nädalavahetuseti vältimatute mittevajalike kaubandusettevõtete tegevuse piiramisest. Siht on see, et inimestel ei oleks nädalavahetusel soovi ekstra mingeid reise või liikumisi ette võtta, olgu see ühistranspordi või autoga, vaid pigem oldaks selle asemel kodus pereringis või värskes õhus, Sellega antaks kõige suurem panus viiruse leviku tõkestamisse.“

Spordiklubidele hetkel täiendavaid piiranguid kavandatud ei ole – siseruumides on lubatud üksnes individuaalne tegevus (koos juhendajaga) ja ruumi täituvus tohib olla maksimaalselt veerand tavapärasest. Kiik nendib samas, et nende reeglite täitmise osas tuleb kontrolli tõhustada.

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno sekundeerib: talle tuli kolmapäeva hommikul kahe tunni jooksul teateid kolmest ülerahvastatud ja reegleid eiravast sportimispaigast: „Ühelt poolt võib musta ja valgega paberile kõik kirja panna ning eeldada, et inimesed mõistlikult loevad, saavad aru ja käituvad nii. Tahes või tahtmata jookseb terviseametisse aga pidevalt sisse vastutustundlike kodanike kirjeldusi koos piltidega reaalsest olukorrast, kus on selgelt näha, et see kõik oli kui hane selga vesi. Sel hetkel tekib tihti küsimus, et kas me tõesti millestki ei hooli?!“

„Kui me näeme, et neist meetmetest ei piisa või neist ei peeta adekvaatselt kinni kõigis sektorites, on loomulikult variant, et tuleb täielik sulgemine, kaubanduskeskuste, toitlustusasutuste ja erinevate sporditegevuste täielik piiramine. See variant on meil laual,“ ütles omaltpoolt minister Kiik.