Kuressaare haiglaFoto: Hannes Dreimanis
Uudised
3. märts 2021, 16:46

Ajalugu kordub: Saare maakonnas on jälle Eesti kõrgeim nakatumisnäitaja (8)

Kui veebruari alguses oli Saare maakonnas viimase 14 päeva positiivsete testide koguarv 101, siis märtsi alguses juba 630. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on märtsi alguse seisuga Saare maakonnas 1904, mis on Eesti kõrgeim näitaja.

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk ütles Maalehele, et viimase kuu jooksul on nakatumine Saaremaal suurenenud rohkem kui kuus korda.

Tuisu sõnul mõjutasid Saaremaad ilmselt eelmise aasta lõpus kehtestatud regionaalsed piirangud Harjumaal ja Ida-Virumaal, mis suurendasid pühadeks ja koolivaheajaks saarele tulnud inimeste arvu.

„Kuid kindlasti on oma osa ka nendel saarlastel, kes olid enese teadmata juba nakatunud, kuid sümptomite puudumisel liikusid endiselt ringi, osalesid täiskasvanute huvitegevuses ja nakatasid omakorda järgmisi inimesi,“ sõnas Tuisk.

Refeeritud artikli täistekst Maalehes.

Eelmisel nädalal tegi Saaremaa vald peaministrile pöördumise, milles paluti, et valitsus teeks ettevõtetele ja kauplustele kohustuslikuks kauplustesse sisenemisel maski kandmist kontrollida ning ettevõtjal oleks kohustus keelduda maskita klientide teenindamisest.

Pöördumise ajendiks oli Saaremaal üha laialt levima hakanud koroonaviirus  ja inimeste ükskõiksus siseruumides maske kanda.

Pühapäevase seisuga oli Saaremaal haigeid üle 400 ja lähikontaktseid üle tuhande. Esmaspäeval vaatas Saaremaa valla kriisikomisjon üle võimalikud täiendavad piirangud haridusasutustele ja lasteaedadele.

Ka veebruaris oli Saaremaal juhtum, kus koroonaviirus laialdaselt Sõmera hooldekodus ning ka läbi ühe kiriku laulukoori levima hakkas. Vallavanem Mikk Tuisk tõdes, et viirus levib Saaremaal Sõmera hooldekodus ning on koolidesse ja lasteaedadesse jõudnud ka läbi ühe kiriku laulukoori. Distantsõppele saadeti ligikaudu kümme klassitäit kooliõpilasi.

Mullu märtsis, kui koroonapandeemia algas, oli Saaremaa suurimaks viiruskoldeks pärast seda, kui Saaremaa võrkpalliklubi võõrustas Itaalia võrkpalliklubi ning nende seas olid koroonahaiged. 

Toona reageeris valitsus kiirelt ning pani Saaremaa lukku, ehk sinna võisid reisida vaid saarel alalist elukohta omavad inimesed. Suleti koolid ning avatuks jäid vaid eluvajalikke teenuseid pakkuvad asutused.