Foto: Vida Press
Uudised
19. märts 2021, 07:00

TEADLANE SELGITAB: kui suur kogus antikehi on piisav koroonaviiruse vastu? (3)

Covid-19 läbipõdemisel tekivad inimese verre viirusevastased antikehad, mis näitavad organismi vastureaktsiooni viirusele.  Aja jooksul hakkab nende tase langema. Mõnel inimesel aga ei tekigi antikehi, näiteks Covid-19 kergel läbipõdemisel. Kui suur kogus antikehi on piisav koroonaviiruse vastu?

Tartu ülikooli Facebooki-lehel "Küsi teadlastelt kõike koroona kohta" vastab  funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner.

„Siin ei saa kahjuks kindlat vastust anda, sest immuunkaitse sõltub paljudest faktoritest. Näiteks kui inimesel on juba madalal tasemel antikehad ja ta puutub kokku suure hulga viirusega, siis võib ta ikka haigestuda.

Kirjeldan mõningaid faktoreid, mis võivad immuunsust mõjutada:

Kas kehas on neutraliseerivad antikehad olemas?

Kas kehas on rakuline immuunsus olemas?

Kui suur viirusedoos sattus kehasse?

Kas see oli pikaajaline kontakt?

Millisel moel toimus viirusega kokkupuude? Suu, nina või silmade kaudu?

Kas inimesel on mõni geneetiline, keskkondlik või tervislik eelsoodumus nakatumiseks?

Nagu näha, siis saab lihtsa küsimuse väga keeruliseks ajada, mistõttu on siia ka raske otsest numbrit immuunsuse kohta öelda. See on ka põhjus, miks palutakse ka vaktsineeritutel veel maske kanda ja muudest reeglitest kinni pidada.

Kindel on üks – mida kõrgem on antikehade tase, seda parem. Seda näitaks ka hiljutine JAMAs avaldatud 3,2 miljoni inimese andmetel tehtud uuring

Tahad rohkem teada koroona kohta? Vaata, mida vastavad Tartu ülikooli teadlased Facebookis!  Küsimusi saab teadlastele esitada Facebookis 19. märtsini (kella 17ni). Otsi sündmust "Küsi teadlastelt kõike koroona kohta“.