Selline aeg nagu praegu iivet ei soosi.Foto: PantherMedia/Scanpix
Maailm
18. märts 2021, 16:54

Koroona ei pannud inimesi lapsi tegema (8)

Kas tänapäeva inimene lihtsalt seksib vähem või teeb koroonaaeg ettevaatlikuks? Erinevate asjatundjate sõnul võivad tõesed olla mõlemad teooriad.

Mõne inimese jaoks on stressirohke aeg lihtsalt selline, et kaob isu õrnutsemise vastu. Küllap ei aita ka see, kui terve pere veedab kogu päeva pead-jalad koos kodus, mis on korraga muutunud ühtlasi ka kooliks, lasteaiaks, kontoriks, jõusaaliks ja milleks kõigeks veel.

Tavaliselt tababki iibelangus majanduskrahhide ning ka pandeemiate ajal ning kriisi möödumise järel hakkavad lapsed jälle sündima. Ent sel korral pole see nii kindel. Max Plancki instituudi teadur Joshua Wilde kommenteerib BBC-le, et koroonalainete vahepealsel rahulikumal ajal ei tekkinud inimestel lapsesaamishimu ja tõenäoliselt ei teki ka niipea pärast viiruse taandumist – millal iganes see ka ei juhtuks.

Andmetöötlusfirma Morning Consult kirjutab, et tänapäeva noored ei huvitugi laste saamisest ju enam nii nagu põlvkonnad enne neid. Nõndanimetatud milleenialid mäletavad veel maailmamajanduse krahhi, mis toimus nende teismeeas või varases täiskasvanueas. Mitte ainult isiklikel, aga ka majanduslikel põhjustel lükatakse lapse saamist muudkui edasi. Siis tabas takkapihta veel pandeemia, mis muret rahakoti pärast veelgi süvendas. Kõigest seitse protsenti küsitletud noortest sõnas, et koroonaaeg pani neid lapsesaamisele mõtlema.

ÜRO hinnangul ei aga tähenda see, et rikastes riikides inimesed ettevaatlikuks on muutunud seda, et sama trend saab igal pool mujalgi levida. Pandeemia tõttu on miljonid naised, ennekõike arengumaades, jäänud ilma hädavajalikest meditsiiniteenustest, ligipääsust rasestumisvastastele vahenditele jne. ÜRO andmeil võib see tähendada enam kui miljonit soovimatut rasedust naistele, kelle majanduslik olukord on niigi keeruline.

Indoneesia valitsus mõtles välja omamoodi lahenduse ning saatis linnatänavatele sõitma autod, mille kõlarid kuulutasid: „Isad, palun kontrollige ennast! Võite seksida! Võite abielluda! Aga ärge lapsi tehke!“